9

П рез ноември 1982 г. се случва един от най-добре документираните случаи на среща с НЛО в Португалия, разказва новото видео от канала "НЛО" във Vbox7

Младият пилот Хулио Мигел Гуера - военен пилот, обучен да прихваща и преследва въздушни цели, който тогава е инструктор към военновъздушните сили на Португалия, излита за рутинен тренировъчен полет от военното летище в Ота, което се намира на 50 км северно от столицата Лисабон.

Приблизително към 10:50 ч. местно време, на височина около 1500 м от земята, Гуера забелязва друг летящ обект, който не прилича на познатите му летателни средства и се движи близо до земята.

Той има овална форма и няма крила и опашка.

Пилотът завърта самолета си на 180 градуса наляво от курса си и се насочва към обекта за да го разгледа по-добре. Тогава внезапно обектът се приближава към него, като изминава разстоянието от близо 1500 метра за секунди, и сякаш се заковава на близка дистанция до неговия самолет, летейки пред него със същата скорост.

В доклада си Гуера пише, че бил изненадан и леко стреснат, но не и уплашен. Той успява да разгледа добре обекта - овал с две ясно очертаващи се половини,  разделени от пулсираща ивица, която минава през центъра му. Гуера се свързва с наземната база, за да попита има ли други самолети в пространството около него. От базата му съобщават, че няма други самолети, а най-близките са на няколко километра от него.

Пилотът обяснява, че след първия разговор с базата, той продължил да лети и да наблюдава обекта, който след около минута, престанал да стои неподвижно край самолета му и започнал да описва елиптични кръгове около него с необичайна маневреност. Тогава Гуера пак се обажда в базата и описва ситуацията, в която се намира.

Разговора чуват и пилотите на още три тренировъчни самолета от неговата база, извършващи полети в съседни въздушни зони.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

От базата не приемат думите му сериозно,

а колегите му започват да се шегуват с него. Двама от тях решават да отидат при Гуера и да проверят дали казва истината.

Карлос Гарсес и Антонио Гомес виждат същия обект, който им е описал Гуера по радиостанцията. Тримата пилоти в двата самолета, летят заедно в продължение на 10 минути, наблюдавайки странния обект.

Гуера решава да пресече траекторията, по която обекта кръжи около него, и съобщава намерението си на Гарсес и Гомес в съседния самолет. Чуват го и от базата.

Източник: Getty Images/Guliver

Пилотът тръгва право към обекта, извършвайки рискови маневри.

Това дава резултат и обектът реагира на действията му, като спира да кръжи, приближава се и застава над самолета. Обектът се задържа там за кратко време и после с висока скорост отлита в западна посока към планината Синтра и океана и се изгубва от погледите на пилотите.

Тези събития са описани потвърдени в докладите на тримата пилоти веднага след връщането им в базата.

Рокфелер, който искаше да разкрие тайната за НЛО

Какво да правим, ако влезем в контакт с извънземни?

Кищимското джудже - извънземно или легенда

Интересното в този случай е, че главнокомандващият на португалските военновъздушни сили по това време, генерал Хосе Ферейра, научава за случилото се и нарежда

инцидентът да се разследва както от военните, така и от специална комисия, състояща се от цивилни учени и експерти.

По-късно става ясно, че въпросният генерал е имал подобен инцидент с НЛО в същата област. Това се е случило през септември 1952 г., когато генерал Ферейра е бил все още командир на въздушен отряд. Случаят тогава е потулен, но сега Ферейра, вече като генерал, решава да проведе разследване.

Разследване наистина се провежда. Резултатът от него са 170 страници анализ на инцидента - доклади на пилотите и наземните диспечери, технически анализи на експерти, възможни теории и така нататък.

В крайна сметка се установява, че обектът се е движел със скорост около 300 мили в час с невероятна маневреност, непостижима за човешки летателни апарати.

Експертите не намират научно и логично обяснение за инцидента и той остава неразрешен, но за сметка това добре описан и документиран.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@