Още по темата

Бамбукът е на път да бъде приет като един от най-новите строителни материали, съобщава Агенция „Фокус“

За първи път е направено изследване върху бамбука с възможност да бъде ползван като материал в помощ на строителството.

Учени от Университета на Питсбърг са подложили на тест няколко видя бамбук, които имат механични показатели близки до тези от иглолистния дървен материал. Идеята на изследователите е да се създадат подходящи тестове, чрез които вечнозеленото растение да бъде използвано безопасно в строителството на сгради.

Изискванията за качествено строителство са високи. Необходими са много тестове за  материалите, включително за бетона и дървото.

Бамбукът, който расте в тропическите райони е най-подходящ за строителен материал в съотношението издръжливост-тежест, установили учените

Растението се използва от хиляди години за строителство, но благодарение на откритието, то ще може да навлезе в модерните инженерни проекти.

В Хонконг вече строят небостъргачи с помощта на бамбук.

Работници от многомилионния град използват традиционни материали за строителни скелета.

Някои от съоръженията с бамбук са високи до 80 етажа. Строителите не се отказват от бамбука, защото хем е по-лек, хем е гъвкав от металните конструкции.

Хората строящи бамбуковите скелета ходят на специални училища, за да се научат как да работят с растението.

Бамбукът е важно растение срещу глобалното затопляне. Кореновата система на този вид гори предпазва почвите по наклонените терени от отмиване (ерозия), а самата гориста растителност предпазва почвата от изсушаване под влияние на силното слънце.

Вижте във видеото как в Хонконг строят небостъргачи с помощта на бамбук.