Още по темата

Странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици милиони. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в „Здравей, България“ по NOVA.

Гинка Върбакова има 9 месеца да плати на ЧЕЗ

Чешка медия разкри скандална клауза в договора с ЧЕЗ

http://Защо ЧЕЗ бяга от България

„Българската държава се защитава по арбитражното дело. Кой и какво ще плати е много несигурно нещо", смята Радев. „Това арбитражното дело едва ли не изключва на българската държава да е предлагано да влезе в тази сделка”.

Що се отнася до твърденията в чешки медии, че на няколко пъти е предлагано на българското правителство да влезе в сделката той е категоричен, че е несериозно такава оферта да се прави устно.

Европейските директиви препращат към проверка на националните органи. В момента има пет приети директиви, а сега прави свързани регистри, от които ще се виждат реалните собственици всяко участие над 20% - ще се прави от органите за финансово разузнаване в страните – членки.

„Ако се спечели делото, то парите най-вероятно няма да отидат в българското дружество, а ще отидат в някои от фирмите на ЧЕЗ в Чехия, но какво и как ще плати е много несигурно събитие.“ беше категоричен той.

„На Корнелия Нинова като лидер на опозицията не ѝ харесват успехите на българското европредседателство, на българското правителство" смята той.

Получихме много висока оценка – това е отговорът на опозицията. За жалост пак показване не толкова добрата страна на България, така евродепутатът Емил Радев коментира протестът на опозицията в сряда пред Министерския съвет.

„Оставка” и „Мафия” пред Министерски съвет

БСП започва подписка за спиране на сделката с ЧЕЗ

„Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Преговорите се водя там, а договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност.

Припомняме, че „Инерком” разполага с девет месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България след финализирането на сделката. В противен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция, издадена за „Инерком” от 5 милиона евро. Преговорите между собственичката Гинка Върбакова и ЧЕЗ продължават до петък.

Формално те са насрочени още преди 20 дни при подписването на сделката, за да се придвижи документацията, необходима за одобрение на сделката от Комисията за защита на конкуренцията в България.

Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи участието на правителството на България, според говорителя на ЧЕЗ Алис Оракова, това ще е продължителен процес.

Адвокатите на компанията ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на дружеството по арбитражното дело, което води срещу България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.