100

Т ова, че концернът „Фолксваген”  е избрал да продължи да преговаря преференциално с Турция там да бъде новият завод на компанията, не означава, че за България процесът е приключил.

Това каза членът на Управителния съвет на Аутомотив Клъстер България и президент на България (2012-2017) Росен Плевнелиев на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след днешната среща на представители на клъстера с правителството.

Росен Плевнелиев добави, че в следващите месеци България продължава да работи заедно с „Фолксваген” и преговарящите екипи.

„Докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива”, отбеляза той.

Според него за България е огромен успех, че е на финала на процедурата с държава като Турция. Той отчете, че страна ни в тази надпревара е победила страни като Унгария Словакия, Румъния, Сърбия.

„Извън работата по проекта на компанията „Фолксваген”, Аутомотив Клъстер България работи по много други проекти заедно с правителството. На днешната среща с правителството е била постигната договореност в рамките до два месеца да бъде изработена

изцяло нова стратегия за развитието на автомобилостроенето в България”,

съобщи Плевнелиев.

В нея ще бъдат интегрирани всички необходими инструменти за държавна подкрепа, както и помощ на национално, общинско, регионално ниво. Включително и еврофондове за бъдещите периоди. Амбицията е да се удвои броят на заетите в сектора – от 60 000 да станат 120 000. Целта да се удвои броят на компаниите – от 230 да станат поне 500, посочи той.

Договорено е интегрирането на нов проект в стратегията, който ще започне да се изпълнява скоро. В базата на летище Доброславци, която е в момента е собственост на НСО, държавата и Аутомотив Клъстер заедно ще започнат да изграждат елементи на тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа.

По време на днешната среща е било

договорено още на територията на София тех парк да бъде изградена 5G лаборатория.

Тя ще бъде свързана и физически интегрирана към изграждащия се център на супер компютър. По думите на Плевнелиев по този начин ще се подкрепят вече работещи в България компании в областта на масивите данни, аналитичността и подготовката на софтуер. „Знаете, че автомобилите на бъдещето са свързани с много сензори, много данни, които трябва да бъдат обработвани в реално време”, уточни Росен Плевнелиев.

„В стратегията в подкрепа на автомобилостроенето ще се интегрират и допълнителни стимули не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици”, каза още Плевнелиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@