18

О т ВМРО настояват центровете за имигранти в България, създадени в разгара на бежанската криза през 2013 г., да бъдат закрити, тъй като повечето от тях в момента са празни, съобщава NOVA.

„Действително в момента хората, които са настанени там, са много малко. Става дума за хора, търсещи закрила – в момента са в процедура. Те са около 600 души от цяла България, в софийските центрове са около 400. Около 60% от тях са от Сирия и Ирак. Доколкото България има задължение на предоставя убежище, трябва да има някаква база. Най-малко натоварващият бюджета вариант е да живеят на външен адрес и да работят, както по закон имат право”, смята Радостина Павлова от Центъра за правна помощ „Глас в България”.

Австрия ще събира от бежанците по 840 евро такса за предоставяното убежище

DPA: Меркел и Зеехофер се разбраха за бежанците

Борисов: Аз съм европеец, но българите са на първо място

Според нея не трябва с лека ръка тези центрове да се разрушават, защото конфликтите продължават и може да се наложи да се използват.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера обаче не е съгласен. Той подчерта, че първите такива центрове са били открити по време на управлението на кабинета на Пламен Орешарски, „след което настана ужасът”.

„Това е една стратегическа грешка на българската държава. На подобни центрове не им е мястото в жилищни квартали, в населени места. Охраната е възложена на някакви имагинерни частни фирми, които при всеки инцидент викат полиция”, коментира от своя страна

Според него центровете за имигранти трябва да бъдат закрити във вида, в който са в момента и да се махнат от населените места, защото генерират престъпност.

„Трябва да се направи преоценка. Ясно е, че трусове в Близкия Изток и Африка ще има”, посочи Контрера. „Ние предлагаме тези центрове да бъдат извадени от населените места и да са от затворен тип. Не е нормално един човек, за който нямаш никаква информация, да го пуснеш да се разхожда свободно”.

Контрера е категоричен, че кварталите, където има такива центрове, са се напълнили с трафиканти на хора и наркотици, независимо, че наличните официални данни не подкрепят такива твърдения. „Не ми цитирайте статистиката на МВР. Защото и те самите не вярват в нея”.

Според Радостина Павлова центровете не могат да бъдат изнесени извън населените места, тъй като това ще увеличи разходите за храна и образование на децата на имигрантите.

„Ние не желаем тези хора да остават тук”, контрира Контрера. „След като бъдат вкарани в тези центрове, те трябва да бъдат репатрирани. Не говорим за бежанци. Не можеш да минеш границата с една бала евро в джоба и да кажеш: „аз бягам от войната”.

„Унгария не допуска имигранти, а не е напуснала Европейския съюз”, подчерта той.

„В Европа в момента тече тежкия разговор какво да се прави. От 2014 г. има дебат тези центрове да се изграждат около зоните на конфликт, а не в Европа”, поясни депутатът от ВМРО и посочи, че решението трябва да се вземе от Министерски съвет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@