Още по темата

Стоян Ненов, който стана първият българин с награда "Пулицър" представя изложба със своите снимки у нас. Те могат да бъдат видени до 6 октомври в Чешкия център в София.

Изложбата на Ненов е част от фестивала "Фотофабрика", чиято тема тази година е "Конфликтът".

Вижте спиращите дъха снимки на Стоян Ненов в нашата галерия

"Хората в движение" са фокусът в снимките на Стоян.

"Снимките трябва да са безкрайно честни към зрителя, да отразяват реално ситуацията каквато е. Плюс това, скоростта е от изключителна важност и системата, с която ние работим, позволява от момента на натискане на спусъка на камерата, снимката до две-три минути да достигне до крайния абонат на агенцията", разказва фотографът пред БНР.

Името на изложбата е "1/320 от секундата"

Това е и една от популярните настройки на скоростта на фотоапарата. Тя е универсална и гарантира до 90% успеваемост при снимки на хора в движение, какъвто е и награденият кадър от Република Македония.

През април Стоян Ненов беше награден с "Пулицър" заедно с колегите си от фотоотдела на агенция "Ройтерс" начело с Янис Бехракис и фоторепортерите от "Ню Йорк Таймс" Маурисио Лима, Сергей Пономарьов, Тайлър Хикс и Даниел Етер в категорията за "снимки от горещи новини". 

Признанието е за работата им по отразяването на драмата на стотиците хиляди имигранти, пристигащи в Европа или загубили живота си или свои близки по пътя към континента.

Кадърът, заради който Стоян Ненов получи "Пулицър",

е заснет в Македония миналата година. В него млад мъж иска да се качи през прозореца на препълнен влак.

"Не съм се концентрирал точно върху този човек, защото това се случваше с всеки  влак, който тръгваше от град Гевгелия към сръбската граница. И това, което ставаше в действителност, бяха стотици хора, които се опитваха да се качат на един от тези два или три влака през деня. Имаше петима-шестима македонски полицаи, които се опитваха да контролират по някакъв начин ситуацията.

Не съм дебнал специално този човек, това се случваше постоянно и пред очите на всички, така че той можеше спокойно да бъде сниман", споделя Стоян за заснемането на прочутата снимка.

Кариерата на Стоян Ненов започва със стаж във в. "Демокрация", после работи във в. "Българска армия", след това – в "Стандарт". В агенция "Ройтерс" е от 2003 г.

Темите и сюжетите, които отразява за многостранни: политика, социални конфликти, всекидневни илюстрации, спорт, времето и т.н.