0

П ървата среща на 11-годишната Мира с алкохола е на Нова година – потайно детско напиване в кухнята, родителите пият в хола. Бърза помощ, повръщането и мъчителната промивка на стомаха след това са нейното лично прозрение що е то алкохол. Преди това е възприемала пиенето като „мноо яко нещо“ от света на възрастните.

Янко, 14г., също стига до Бърза помощ и промивка на стомаха след запознаването си с алкохола. Родителите на Янко не пият и не пушат. Той обаче смело отпива от подадената бутилка водка на рожден ден на съученик, понеже „готините от класа“ пият, а той иска да е като тях.

Мира и Янко /реални лица с фиктивни имена/ не са изолирани случаи, те презентират един реален проблем при децата: ранните опитности с алкохол и психоактивни вещества.

Защо децата посягат към алкохола?

Проблемът, разбира се, е комплексен – личен и социално дефиниран от културата, в която живеем, а тя, ще го кажа направо – е голям любител на алкохола.

Какво се случва с тялото, ако спрем алкохола

Децата наблюдават и подражават – така растат, така се развиват като личности. Подражанието и несломимото детско любопитство са силни мотиватори за тях във всеки един аспект. И ако нямат защити и не знаят какви точно са въздействието и последствията на нещото, към което така нетърпеливо посягат, е много лесно да тръгнат по кривия път.

Обкръжението е много важно, но превесът е върху семейната среда, винаги. Родителите са най-важните възрастни, те определят първичните модели на поведение на детето. То наблюдава как те общуват, как говорят, как се обличат, с какво и как се хранят, попива в себе си представите им за добро-лошо, трябва-не трябва, мога-не мога, красиво-грозно. Това, което детето вижда в семейството си, това възприема за норма, копира и възпроизвежда тези модели в поведението си. После, тези представи се доразвиват от социума, където детето расте.

Подражанието на възрастните е детският начин, то да се почувства пораснало: „Възрастните пият и пушат. Аз, ако пия и пуша, ще съм като големите“ - това е в представите на детето. Ако семейният модел съвпада с обществения модел – всички пият и пушат, детето още на 11 години, както Мира, ще посегне към алкохола.

В случая с Янко, моделът на подражание е от социалната среда – яките съученици. Алкохолът не присъства в дома му и за него е непознат, а непознатото винаги привлича. Любопитство, съчетано с желанието да се хареса, да се впише в средата, са водещите мотиви за Янко.

7 животни, които обичат "алкохола"

Двете деца растат в различна семейна среда и мотивите им към алкохола са различни, но общото при тях е липсата на една основна спирачка: информираността. И двете деца са на възраст, в която изграждат собствена преценка. Когато няма информация, няма правилна преценка, тогава информираността идва болезнено чрез личния опит.

Отговорността за това децата да бъдат информирани към всички опасности е комплексна – на семейството, обществото и училището, но основната отговорност е върху родителите. Родителят определя светогледа на детето. Но често и самият родител се нуждае от информация, често самият той не си дава сметка колко е важно да се говори, говори и говори с детето за всички потенциални опасности в живота. И често не знае как да говори с детето си.

Как да говорим с децата за алкохола?

„Мамо, татко пак ли е болен?“ Бащата на петгодишния Филип отново има тежък махмурлук. Майката е затруднена какво да каже, как да обясни, кого да пощади – авторитета на бащата или детето пред истината. Избира бащата – по-лесния вариант – и за пореден път лъже детето: „Да, мило, татко е болен, и затова не може да играете в парка“. И за пореден път Филип е разочарован.

Това е често срещано в семействата, където се употребява алкохол – проблемът се отрича, родителите лъжат себе си и детето, всички живеят в лъжа като баснята за щрауса, който си е заровил главата в пясъка и мисли, че се е скрил. Децата са интуитивни, умни, имат своя точна преценка за нещата. Подсъзнателно Филип знае че е лъган, но в желанието си да бъде добро дете, се поддава на семейната лъжа. Прави се, че вярва, но е объркан и това поражда в него несигурност, съмнение в собствените си усещания, става нерешителен, страхлив, неуверен, трупа напрежение и така още от рано става податлив на алкохол и други съблазни с лоши последствия.

Как е най-добре да постъпи майката на Филип? Да говори откровено с него. Да му обясни защо татко е болен и какво точно означава алкохола: „Баща ти пи много алкохол и се напи. Алкохолът така действа върху човека – отначало е весело, но после му става лошо, губи контрол над себе си, забравя за дадените обещания, а на сутринта боледува. И ето затова татко ти се чувства много зле. Не е добре да се пие алкохол“. Ясно и точно обяснение. Истината е изречена, проблемът е изкаран на светло. Филип вече знае, има нагледна картина до какво води пиенето на алкохол.

Неща, които никога да не казваме на децата си

Всеки родител трябва да обясни лично, ясно и точно на детето си какви са последствията и опасностите от алкохола и психоактивните вещества. Светът става все по-опасно място, информацията е първата стъпка да предпазим децата си.

Превенция срещу всички видове зависимости

Добрият личен опит е супер, но информацията от родителя е първата стъпка от превенция срещу всички видове зависимости – алкохол, марихуана, дрога, интернет.

Другата превантивна стъпка е развитие на детския свят – на интереси, таланти, предпочитания, умения, за да бъде пълен светът на детето с неговите си неща. Спортът е задължителна предпоставка за физическо, психическо и социално развитие на детето. Заниманията с изкуство са начин то да изразява себе си по своя уникален начин. Ако се чувства добре в своя детски свят, със своите си интереси и мечти, защитено, сигурно, емоционално обгрижено, детето няма да има нужда да бяга от негативните емоции и да търси идентификация в алкохол и трева, без изобщо да съзнава какво означава това.

Ние, родителите, трябва да помагаме на децата си да развиват талантите си, да правят това, което обичат. Да им говорим за красотата и за опасностите на света, да не им оставяме психично пространство и свободно време да залитат в опасна посока. Така децата ще се радват на своя детски свят, ще мечтаят и ще се борят да постигат мечтите си, без бързат да пораснат и опитат от пороците на нас, възрастните.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 23 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 2 часа

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 3 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

<p>&quot;Ако операцията е успешна, ще загубя зрението си&quot;</p>

"Следвай пеперудите": Ветеран с мозъчен тумор получи сватбата на мечтите си

Свят Преди 3 часа

Повече за вдъхновяващата история четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Технологии Преди 3 часа

Може да се наложат наказания и промени в работата на платформата

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 10 часа

Седмица преди полуфинала победата отиде при актрисата Елена Атанасова

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

Делян Пеевски оглави листата на ДПС в Благоевград

България Преди 10 часа

За евроизборите веднага след него в листата са Джевдет Чакъров, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Елена Йончева