0

Ш ест необикновени истории на актьори, спортисти и журналисти отбелязаха петата година от създаването на програмата "Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми".

В темата за добрия живот на децата и отлагането на първата среща с алкохола се включиха учители, специалисти и родители, които споделиха опит от най-важните разговори, които трябва да бъдат проведени именно сега, на възрастта от 10-11 години. 

Мира Иванова, Ваня Джаферович и актьорите Дария Симеонова, Гергана Стоянова и Васил Бинев коментираха и опитаха да дадат отговори на важните въпроси:

- Как и кога да заговорим за алкохола?
- Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание?
- Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния?

"Децата не спират да ни изненадват с въпроси. Най-важното е да се опитаме да им дадем подходящ отговор – открийте го заедно, докато разговаряте. Понякога така може да научим повече по тема, която е толкова любопитна за децата", заяви Дария Симеонова, която е млада майка на момченце на няколко месеца.

Актрисата се позова на своя собствен опит, връщайки се няколко години назад, и се застъпи за това, че в никакъв случай родителите не трябва да използват назидателен тон в комуникацията с децата си.

За родителя като приятел е и Гергана Стоянова.

"Важен е личният пример. Предлагайте на децата си отговорности и знания, които да ги окуражават. Важно е да изградим вътрешна увереност в децата си – тогава те много по-трудно биха се поддали на чужди влияния или направили лош избор", коментира актрисата.

Съвети за поддържането на доверие в тийнейджърите сподели Мира Иванова, а спортът и хобитата като укрепващи мотивацията на децата бяха сред предложенията на Ваня Джаферович, който посъветва родителите да потърсят вдъхновяващи занимания за децата.

"Когато кажеш не, те правят точно обратното",

сподели опита си Васил Бинев, който е баща на 17-годишна дъщеря.

Актьорът определено е от родителите, които дори и да имат своите страхове, проявяват доверие към децата си.

"Всеки родител има ключова роля в оформянето на светогледа на детето. Ценностите, откровените разговори и подготовката за различни ситуации, които придружават порастването, се случват в семейството и често предопределят избора на децата. Тази специална родителска среща отново ни показа колко важно е да бъдем откровени и да бъдем пример, който ще намери свое продължение", коментира психологът на програмата Яна Алексиева, която дискутира темата с родителите през изминалата вечер.

Програмата за ранна превенция на употребата на алкохол от непълнолетни е инициирана от спиритсБЪЛГАРИЯ – с помощта на нетрадиционни родителски срещи Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки напомня за доверието между деца, родители и учители и първия разговор по темата. Програмата "Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми" е насочена към родители и учители на деца в четвърти клас. Повече за програмата можете да научите тук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@