Още по темата

Специалистите в Детска клиника в болница "Проф. д-р Стоян Киркович" се борят за живота на кърмаче.

Тримесечната И.Л. от Стара Загора е доведена от майка си Л.А (31 г.) днес в крайно тежко състояние, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора.

Семейството живее в изключително лоши социално-битови условия, а майката обяснила, че е третирала кожата на детето до края на втория месец със сол по съвета на по-възрастна жена.

Впоследствие кожата на детето силно се зачервява и се напуква.

Преди десет дни за пръв път детето попада в Детското отделение, но след еднодневен престой майката напуска самоволно стационара заедно с момиченцето въпреки тежкото му състояние, обясни д-р Марлена Панайотова, която е приела детето в Интензивния сектор на Детската клиника.

За постъпката на майката, която постави на риск живота на детето, са били уведомени още тогава социалните служби и личният й лекар.

Днес детето е постъпило отново в крайно тежко общо състояние, с висока температура от 39,1 градуса, със силно влошени кожни лезии.

Момиченцето е с тежка десквамативна еритродермия с усложнение – септично състояние (силно разранена кожа, до свличане, с усложнение до сепсис).

За лечението бяха потърсени незабавно осем специалисти.

Случаят е консултиран от спешен лекар, двама специалисти по "Детски болести", специалист "Инфекциозни болести", специалист "Кожни болести", специалист "Анестезиология и реанимация" и детски хирург, който направи венесекция на детето, с което осигури венозен път за реанимацията и лечението му. Кърмачето за съжаление е в крайно тежко състояние и е с опасност за живота.

Екипът на болницата няма да пести усилия и средства, за да спаси това дете, категорични са лекарите. За случая отново ще бъдат сигнализирани социалните служби и Агенцията за закрила на детето.