13

Ч леновете на Изпълкома на БФС подадоха оставки, следвайки примера на вече бившия си президент Борислав Михайлов.

Националният селекционер Красимир Балъков също подаде оставка, съобщи членът на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз Венцеслав Стефанов.

"Красимир Балъков прецени, че трябва да подаде оставка, след като цялото ръководство се оттегли. Попитайте го него дали е заради резултатите, или от съпричастност с останалите. Дано всичко това е за доброто на футбола. Футболното първенство трябва да продължи, да няма някакво напрежение, да се успокоят духовете и дай Боже да се отлепим от това дъно.

Михаил Касабов ще изпълнява длъжността временно. Ще има нов Изпълком, на който ще бъде насрочена датата за нов конгрес. На следващия Изпълком ще бъде предложен и нов треньор", заяви Стефанов. Също така стана ясно, че Михаил Касабов няма да се кандидатира за нов президент.

Борислав Михайлов обяви, че от доста време е обмислял да се оттегли от управлението на родния футбол. Президентът на БФС заяви това пред журналисти в Национална футболна база в Бояна.

Срамът в София - основна тема във Великобритания. Михайлов подаде оставка

Изпълкомът на футболната ни централа се събра, за да гласува оставката му, която той даде, след като премиерът Бойко Борисов я поиска. След мача България-Англия в понеделник вечер, който бе прекъснат на два пъти заради расистки прояви, спортният министър Красен Кралев заяви, че премиерът е поискал държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, докато Михайлов го оглавява.

Борисов: Борис Джонсън има най-добри чувства към нашата страна

Радев за БФС: Недопустима намеса

Първоначално той отказа да си подаде оставката, но после се съгласи. Два часа след това ГДБОП влезе в офисите на ГДБОП, а премиерът обясни, че акцията е предварително планирана.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ АКЦИЯТА НА ГДБОП И ПОЛИЦИЯТА В ГАЛЕРИЯТА

ГДБОП влезе в офисите на „Българския футболен съюз”

Румен Радев разкритикува действията на кабинета като намеса в работата на БФС. Междувременно заради расизма и фенове с черни качулки, правещи нацистки и нецензурни знаци, наречени от Борисов група олигофрени, станалото в София бе челна тема на всички британски медии.

Срам, позор, отвратително, расисти - така заглавията на пресата описаха станалото. В някои заглавия отборът на България и феновете бяха наречени животни и расисти. 

УЕФА наложи и наказание заради станалото на трибуните.

КАК МЕДИИТЕ НА ОСТРОВА ОПИСАХА МАЧА СНИМКИ

Британският премиер също коментира расизма и поиска наказания. 

"14 години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може да съм омръзнал на хората и напоследък се случиха много неща, които вкараха много напрежение във футбола. С моята оставка искам да да сваля това напрежение и моите колеги да работят спокойно. За 14 години имам някаква вина за случилото се. Още снощи казах, че е оставката личен акт и не се обсъжда. За слабите резултати на националния отбор нямам никаква вина. Сега ще си почивам известно време, ще ходя на риба и лов", заяви Михайлов. 

ГДБОП нахлу в офисите на „Българския футболен съюз”

Привикаха британския посланик в МВнР

"Подготвих кратък анализ през годините - От 2005 до 2019-та бюджетът се е увеличил от 5 до 18 млн. лева. Клубовете са получили 50 млн. от телевизионни права, бяха направени 14 финансови одита без забележки. От новата година се очаква футболният съюз да влезе с над 5 млн. лв. резерв. Организирахме три европейски първенства. Това е накратко какво се е случило по време на управлението ми. Значи, за 14 години имам някаква вина. Същината на българския футбол е много общо понятие. Футболният съюз е регулатор, футболът се прави по клубовете - както ви казах, изобщо не съм виновен, че паднахме от Англия с 0:6. Има моменти, в които търпението просто се изчерпва, няма нищо срамно, нито фатално. Винаги на човек му свършва търпението в даден момент", продължи вече бившият президент на БФС.

"100% това, което се случи в понеделник, не е организирано от футболния съюз, не мога да гадая дали е нарочно или не, голяма част от тази история дойде от Англия. Знаете, че писах две писма, които бяха с голям отзвук. България не е расистка държава, този проблем е по-голям в други страни. Това беше провакация, не е нормално 4-5 души да правят расистки скандирания и това да е расизъм", каза той относно расистския скандал, като добави: "В България проблемът с футболното хулиганство не е толкова голям". Михайлов категорично отрече да е участвал в черно тото. "Какво черно тото? Темата се преекспонира от 15 години вече. Всички сигнали от УЕФА, които са намалели от 48 на 3 случая в последните четири години - досега няма едно нито едно такова доказано престъпление. Нито в националния отбор, нито на клубно ниво съм участвал в уговорени мачове. Какво общо имам аз и БФС с това, че съдията на двубоя с Естония даде четири дузпи, няма никакви доказателства за престъпление".

Шестима арестувани за расистки обиди

Той коментира и решението на Съюза за вратарите в българското първенство, което гласи, че няма да се взимат футболисти от ЕС под рамката. "Това решение бе взето, защото нямаме достатъчно български вратари. Кажете ми вие пет български вратари?", обърна се той към журналист. "Относно концепцията за развитие на футбола, такава е разработена и е представена от Изпълкома на спортния министър Красен Кралев". Бившият вратар на националния отбор каза, че кандидатурата на България за домакинство на Европейско първенство през 2028 и Световно през 2030 зависи изцяло от държавата. "Това зависи изцяло от държавата". Той коментира и представителния тим и още веднъж заяви, че няма вина за състоянието на националната ни гарнитура. "Нямам вина за слабите резултати, пак ви казвам. Аз, докато пазех на вратата на България, никога не съм допускал шест гола във вратата си. Не съжалявам за нито един назначен треньор, в това число и Балъков. Истината е, че някои от футболистите в понеделник, аз лично не ги познавах като имена", разкри още Михайлов.

"България няма шанс да загуби позиции във ФИФА. Най-голямата грешка беше, че може би съм бил прекалено добър - какво ще стане след моята оставка, колегите ще решат. Такъв тип като мен да понася толкова много неща, не е много лесно. Не се чувствам предаден, за футбол ще мисля след много време, ако въобще мисля. В България просто не уважават успели хора като мен. Защо ме мразят? Защото се спазват правилата, отказвам да поема чужди вини след всичко сторено за родния футбол начело на Българския футболен съюз", завърши той.

Бившият президент на БФС Валентин Михов също подаде оставка. Това стана ясно пред началото на Изпълкома. 

Ако Изпълкомът гласува оставката на бившия вратар, неговият пост трябва да бъде зает от някой от вицепрезидентите.

Тъй като Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен, той няма право да оглави съюза. Другият вицепрезидент Атанас Фурнаджиев също подаде оставка и Михаил Касабов става фаворит да застане начело на организацията до насрочването на нов конгрес, за какъвто призова Фурнаджиев.

На теория съществува и възможност да бъде свикан извънреден конгрес, на който да бъде избрана личност извън Изпълкома. До този вариант може да се стигне, ако на заседанието бъде прието такова решение или ако една трета от футболните клубове го поискат. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 11 минути

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 21 минути

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 9 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 11 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 11 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 13 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 14 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 14 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 14 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято