Фирма, близка до местен бос в Плевен с прякор Куката, е на път да се спаси от наказание заради документна грешка, която случайно или не, е допусната 104 пъти. 

Камен Балбузанов-Куката е разследван за рекет на местни фирми в града. Въпреки акцията на органите на реда след серията от репортажи на NOVA, всички актове издадени на фирмата на Куката падат в съда. 

Плевенски прокурор вероятно е участвал в групата на Куката

Задържаха група за рекет в Плевен

Служителите на МВР-Плевен са съставили на фирмата 104 акта за нерегистрирана охрана.

В изготвянето на всеки акт участват няколко души. Освен полицаят, който го съставя, това са двама свидетели, служител на МВР, който дава резолюция за документа, и още един, който издава акта.

Въпреки наложената от закона сложна бюрократична процедура, всичките 104 акта срещу фирмата, близка до Куката, са със сгрешена дата. Така след жалба съдът не признава актовете и наказанията. 

Районният съд не признава актовете и заради друго – всички те са написани не срещу фирмата, която е лицензирана и отговорна за охраната, а срещу нейния управител Владислава Георгиева като физическо лице.

Според юрисконсулта на МВР-Плевен Петя Фердинандова обаче няма чадър над Куката. Законът не уточнявал съвсем ясно кой точно трябва да плати глобата в такива случаи – фирмата или управителят. Валидни или невалидни са актовете остава да реши окончателно административният съд в Плевен.

А сгрешената година на актовете била резултат от това, че всички са копирани на компютър от един, в който е допусната грешката. От МВР допълват, че все пак има и два акта с правилна дата.

Ако обаче МВР загуби делата и фирмата се спаси от глобите, държавата ще трябва да плати и съдебните разноски с пари от джоба на данъкоплатците.

В същото време гардовете на фирмата продължават да охраняват обекти в Плевен, макар че Камен Балбузанов-Куката отиде на съд за рекет и налагане на охрана с принуда в съдружие с плевенския прокурор Димитър Захариев. Последният беше задържан и обвинен в съучастие.

Прокурорът излезе под домашен арест заради болести и травми в ставите. NOVA обаче го засне как свободно излиза от дома си и ходи с патерици само на делата си в съда.

Преди два дни спецпрокуратурата внесе обвиненията срещу групата на Куката и прокурора в съда. А от МВР-Плевен уверяват, че вършат работата си, въпреки сгрешените 104 акта. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.