Ердоган: Студентките и студентите - в отделни общежития
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган със съпругата си Емине   
Източник: ЕПА/БГНЕС
42

И зказването на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че властите може да предприемат действия за разделяне на момичетата и момчетата в студентските общежития предизвика безпокойства за намеса на правителството в частния живот на хората - нещо, за което кабинетът на Ердоган всъщност е често обвиняван. 

На заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) във вторник Ердоган заяви: 

"Никой не знае какво се случва в тези общежития (където студентите са смесени). Много объркани неща... Всичко може да се случи. 

И тогава родителите се оплакват: "А къде е държавата?" Тези стъпки се предприемат, за да покажем, че държавата е тук. Като консервативно, демократично правителство, трябва да се намесим". 

Забележките на премиера бяха направени след медийни публикации, че Ердоган

остро е критикувал смесеното съжителство на студентите и студентките

на закрито партийно заседание в Къзълджахамам, Анкара, през уикенда. 

Турски медии съобщиха в понеделник, че Ердоган се оплакал от недостига на общежития за студентите. 

"Наскоро станахме свидетели на това в окръг Денизли. Недостатъчните общежития създават много проблеми. Студентите и студентките пребивават в едно и също общежитие. Не се извършва надзор. Това е против нашата консервативна и демократична линия. Дадохме нареждания на валията по този въпрос. Това положение ще бъде инспектирано по някакъв начин," заяви турският премиер. 

"Недостатъкът в една такава система, при която представители и на двата пола живеят заедно, е признаван и от педагогическата психология в световен мащаб. 

В момента тече процес на разделяне на смесените общежития,

като 75% от него вече е завършен. В някои райони студентите се настаняват в жилища, когато има липса на места в общежитията. 

Получаваме информация за това какво се случва в тези къщи. Окръжните служби се намесват. Защо това ви безпокои?", запита Ердоган, визирайки критиките в медиите заради забележките му. 

По думите на турския министър-председател "има оплаквания от съседите", когато студенти и студентки споделят общи жилища, и никой не бива да тълкува "намесата" в тези жилища като вмешателство в лични въпроси. 

Коментарът му обаче беше повече от достатъчен да задейства червената лампичка на онези, които се безпокоят от вмешателство на правителството в частния живот. 

Бях ужасен, когато слушах премиера да прави това изявление, каза Мехмет Алтан, учен и журналист. По думите му

хората над 18 години могат сами да взимат решения за това с кого да живеят

и фактът, че са студенти, не ги лишава от гражданските им права. 

Според Алтан плановете на правителството да инспектира студентски жилища, за да провери дали момчета и момичета живеят заедно, е нарушение на частния живот и основните права и свободи. 

"Тези забележки показват, че премиерът се опитва да създаде общество в линията на своите собствени желания. Това е антидемокртично отношение", казва той пред "Тудейс заман". 

След идването си на власт през 2002 г. правителството на Ердоган често пъти е обвинявано, че се намесва в личния живот на гражданите: ПСР прие ограничения върху консумацията и продажбата на алкохолни напитки, а премиерът окуражава хората да имат най-малко по три деца и насърчава жените да избягват цезарово сечение и аборта. 

Правителството обаче отрича твърдо обвиненията за намеса и

твърди, че уважава всеки начин на живот. 

Есер Каракаш, пенсиониран преподавател по икономика, който води рубрика във вестник, заяви пред "Тудейс заман", че не разбира как валиите ще предприемат действия срещу студентките и студентите, които живеят заедно, тъй като няма правни основания за такова нещо. 

"Става въпрос за пълнолетни хора, избрали да живеят заедно по своя собствена воля. За да бъдат докладвани на полицията тези лица, те би следвало да са замесени в нелегална дейност. Можеш да се оплачеш в полицията от тях, ако са замесени в проституция, ако правят бомби или използват хероин. Но ако петима студенти, да кажем три момчета и две момичета, живеят в едно и също жилище, учат и се хранят заедно, тогава няма как да накараш държавните власти да предприемат действия спрямо тях", коментира той. 

Според Каракаш всякакви стъпки от страна на правителството да създадат законови основания за инспекции в жилищата на студенти ще предизвика обществено негодувание в страната. Той не смята обаче, че правителството ще пристъпи към такива действия. 

Обяснявайки по-подробно забележките си по-късно, Ердоган заяви обаче, че ако е нужно,

правителството му ще поиска законови промени,

за да стане възможна инспекцията на жилища, в които съжителстват студенти от двата пола. 

Думите на Ердоган предизвикаха критики и от страна на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че истинският проблем на Ердоган е смесеното образование и че той се стреми да превърне Турция в страна като Саудитска Арабия. 

Пред парламентарната група на партията си във вторник Кълъчдароглу каза, че няма смесени общежития в Турция. 

"Как може човек, който не е стъпвал в общежитие през целия си живот, да отправя такива силни критики? Вашият (на Ердоган) проблем не е с общежитията, а със смесеното обучение и търсите начини да сложите край на това", каза Кълъчдароглу. 

Ако има проблем с общежитията, продължи той, отговорността е на правителството. 

"Това са хора, които не разбират проблемите на тази страна. Това е модел в тяхното съзнание и те се стремят да го вкарат в действие стъпка по стъпка.

Целта им е да превърнат Турция в близкоизточна държава.

Всеки гражданин, особено жените, трябва да го имат предвид. Жените в Саудитска Арабия се борят, за да получат правото да шофират. Ако утре се окажете изправени пред такава забрана, не се учудвайте", заяви Кълъчдароглу. 

Миналата седмица в турския парламент имаше два случая, по които също се разгоря полемика за правата на личността и разделянето на светската държава от религията.

И двата случая бяха провокирани от облеклото на депутатки. 

При единия случай ставаше думи за възможността им да ходят на работа с панталони. В правилника на Меджлиса в моментае посочено само, че "дамите носят поли", но бе обещано, че специална комисия ще изготви промени в текста. 

Въпросът, който от дълго време предизвиква оплаквания от депутатките, отново получи гласност, след като миналата седмица четири народни представителки от управляващата партия присъстваха на заседание на парламента с ислямски забрадки, което се случи за първи път в Турция от 14 години насам. 

Повечето турци смятат, че

жената трябва да стои в къщи и да отглежда децата в семейството,

сочат данни на проучване, цитирани от турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз". 

Според резултатите от проучването, осъществено от Международната програма за социални изследвания сред 1555 души в 59 турски града, 61% от анкетираните смятат, че "би било добре жената да има работа, но повечето жени първо искат да имат семейство с деца". 

Същевременно двама от трима анкетирани смятат, че и жените, и мъжете трябва да допринасят за семейния бюджет, което явно се дължи на факта, че в големите градове е трудно да се издържа семейство само с една заплата, отбелязва "Хюриет дейли нюз". 

Половината от анкетираните мъже са посочили, че съпругите им не работят, докато едва 6% от жените са казали, че съпрузите им нямат доходи. 61% от участниците в проучването са казали, че мъжете са тези, които взимат решение за разпределянето на парите в семейството. 

Според повечето турци децата са източник на щастие, но голяма част от анкетираните признават и, че разходите за отглеждането на едно дете са големи. 43% от участниците в проучването са казали, че две е идеалният брой на децата в едно семейство, а според 34 на сто децата трябва да са три. Над 70% от анкетираните смятат, че хомосексуални двойки не трябва да отглеждат деца. 

Едва 14% от анкетираните мъже са посочили, че помагат сериозно в домакинството. 

Коментари 42
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

42 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 2 минути

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 1 час

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 2 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 3 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 4 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 4 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 5 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 5 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 5 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 6 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 6 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 7 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 7 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 7 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 8 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 8 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави