0
Бг гарската национална телевизия вече започна амбициозния и интересен проект "Малкото голямо четене".

В продължение на една от най-успешните кампании в ефира на БНТ - "Голямото четене" (октомври 2008 - март 2009 г.), сега отново по лиценз на Би Би Си, но за първи път с такава адаптация, на малки и големи зрители се предлага да определят коя е любимата им детска книга. Отговорът ще се знае през юни.

Правилата предвиждат в първия етап, в продължение на близо месец всеки да може да предложи любимите си детски книги или да гласува за тях, ако вече са номинирани. Срокът е до 20 март 2011 г.

В началото на втория етап на кампанията ще бъдат обявени (без да бъдат класирани) 100 заглавия, които са получили най-много гласове. В продължение на две седмици - от 10 до 24 април - зрителите-читатели, ще могат вече да гласуват само за някоя от тези сто книги.

Резултатите от това гласуване ще бъдат обявени в началото на третия етап. Тогава (на 1 май) книгите, заемащи първите 10 места, ще бъдат обявени по азбучен ред и ще продължат участието си, а останалите 90 заглавия ще бъдат обявени в поредност, в съответствие с броя на постъпилите за тях гласове.

По време на третия етап ще се гласува до

19 юни, когато ще стане ясно коя е най-любимата детска книга на българските читатели.

Гласуването става в интернет на сайта на предаването - malkotochetene.bnt.bg, с писма по пощата и с кратки съобщения (есемеси).

На сайта вече са предложени стотина книги, а всеки може да номинира колкото книги иска, но само в първия етап. След това няма да могат да се правят нови номинации.

Важно е да се знае, че общият брой на гласовете и новите предложения на един човек не трябва да е повече от 5 за едно денонощие.

Само в последния етап (1 май-19 юни) ще се гласува чрез 10 поредни кратки номера за абонати на мобилните оператори и 10 поредни номера за абонати на БТК.

На всяко заглавие сред десетте книги-финалисти, подредени по азбучен ред, ще съответства един кратък номер за трите мобилни оператора и един номер на БТК. Номерата ще бъдат обявени на 1 май 2011 г., заедно с книгите-финалисти.

Правилата изискват за избора на любима детска книга да бъдат номинирани

художествени произведения, предназначени или допустими за деца и юноши

(читатели до 18-годишна възраст).

Книгите трябва да съдържат художествен текст в проза или стихотворна форма, включително приказки, митове и легенди на народите, авторски приказки, разкази и романи, художествени автобиографии и биографии.

До участие не се допускат книги с пословици, поговорки, гатанки, загадки, задачи и др. под., комикси, книги-игри, книги-пъзели, книги без текст, учебни помагала, христоматии, научнопопулярни издания, речници и справочни издания.

В класацията могат да участват само книги, написани или преведени на български език и издадени в България като книжно тяло до 15 януари 2011 г.

Не се допуска номинирането на електронни издания и издания под печат към началото на кампанията "Малкото голямо четене".

В отговор на въпрос

"Какво е детска книга?"

един от сценаристите, Богдан Русев казва: "Ще ни бъде много трудно. Изготвили сме някакво определение за детска книга, което е доста формално и максимално широко.

Надявам се нещата да се изчистят с течение на времето, когато хората започнат да номинират любимите си детски книги и да гласуват.

Просто ще преценяваме случай по случай. Наистина ще бъде по-трудно, отколкото в предишната кампания, защото тогава имаше много ясно ограничение - книгите трябваше да са романи. Сега не можем да си позволим да ограничаваме по този начин.

Факт е, че това е малко непозната територия, включително за създателите на формата от Би Би Си, които не са правили сезон с детски книги. Те стоят и ни гледат сеира в момента, но всички се надяваме да се справим..."

От екипа на предаването признават, че

ролята на децата е ключова.

Не може, както по време на "Голямото четене", да се правят дискусии на които възрастни хора умно си говорят. Но как точно ще стане, остава право на тайна за сценаристите и за целия екип.

Водещите на предаванията са нови за БНТ лица.

Гергана Плетньова (за която мнозина казват, че прилича на една пораснала Пипи) е родена в Свищов през 1986 г. Има руски корени - дядо й е белогвардейски емигрант, а тя е завършила Френската гимназия в София и НАТФИЗ. Участвала е в игралните филми "Военен кореспондент", "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" и "Зад кадър" и в постановки в театъра във Варна и Театър "София".

Васил Дуев е роден през 1990 г. в София. През 2008 г. завършил и той Френската гимназия и го приели в НАТФИЗ, в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. Играл е на сцените в академията и в Театралната работилница „Сфумато".

Програмата на "Голямото мялко четене"

предвижда в следващите днии да бъде излъчвано по едно предаване седмично - винаги от 19,15 ч.

На 6 март е първото - "Приказни светове". Следват: "Злодеи и чудовища" (13 март), "Принцове и принцеси (20 март), "Непослушните" (27 март) и "Градски приказки" (3 април).

След това - на 10 април - ще бъде обявен първият резултат - Топ 100 на "Малкото голямо четене".

После ще има още две специални предавания - "Гнусно срещу вкусно" - на 17 април и "Българско срещу чуждестранно" - на 24 април.

В последния етап за всяка от книгите-финалисти ще има двама застъпници - дете и възрастен. А между 14 май и 12 юни ще бъдат излъчени по един филм за всяка от книгите от Топ 10.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@