0

Наблюдавам положително отношение на хората към това, което се прави от новия главен обвинител и от групата прокурори във ВКП.

За мен обаче е много важно да се промени отношението на хората към прокурорите, които са занимават с техните проблеми по места, казва в предаването "Отвзук" на ТВ7 Камен Ситнилски.

Той е прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), ръководител на екипа по проверката, която завърши, и шеф на групата, която започва нова проверка.


Диляна Грозданова:

- Дълго време още ще говорим за това какво става в прокуратурата. Но вече с една надежда, че нещата ще излязат от затъмнението и обществеността ще бъде запозната с делата на този важен орган.

Г-н Ситнилски, нека да погледнем към новата проверка - какво точно ще се ревизира, че във вашите термини казано, не знам колко точно хора са го разбрали.

Камен Ситнилски:

- Разликата между предмета на първата проверка и проверката, която трябва да извърши втората група прокурори е в това, че втората група прокурори трябва да проверят онези преписки, които са свързани с т.нар. предварителни проверки.

За да съм точен, това са проверките, които се извършват преди да е започнало досъдебно производство. Те се извършват по реда на чл. 119 от Закона за съдебната власт и имат за цел да проверят има ли достатъчно данни за извършено престъпление, за да може да се започне досъдебно производство.

- В тази връзка прочетох в пресата, че това е било ноухауто на г-н Филчев, слуховете за него бяха такива и че по този начин използва силата на прокуратурата, за да държи в шах някой ключови фигури...

- Не, това беше направено с оглед на пълното обхващане на проблемите на прокуратурата. Хората, съсредоточени върху темата за делата прекратени, внесени в съда, върнати и т.н., като че ли пропускат тази много важна дейност на прокуратурата по тези предварителни проверки.

Защо е важно? Защото, ако не се използва така както трябва според закона, тя може да се превърне в едно страшно средство за потискане, мачкане на някои хора. Затова прокуратурата трябва да подхожда внимателно.

Обикновено, знаете, ние сезираме или по публикации от пресата, или по писма, сигнали на депутати, на държавни органи, на граждани. В тях често се съдържат някакви твърдения.

Не може само от тези твърдения да се започне досъдебно производство, защото започването му означава ограничение в правата на гражданина, който е обект на това производство.

Затова, за да се избегне едно погрешно досъдебно производство, законът изисква ние да се убедим, че има достатъчно данни да го започнем. Тези проверки се правят точно с такава цел.

- Вие оптимист ли сте, защото срокът не е голям - до края на август?

- Да, не е дълъг срокът, но ние ще се съсредоточим върху преписките, които се намират във ВКП. Това, разбира се, не трябва да смущава гражданите, а и вас, просто защото голяма част от тези проверки, които се извършват по другите прокуратури, обикновено опират и до ВКП.

Ще ви кажа защо. Една такава досъдебна проверка може да приключи или с образуването на досъдебно производство, или с отказ да започне такова. Отказите подлежат на обжалване от по-горе стоящия прокурор.

- Да се върнем към вече приключилата проверка. Аз не знам дали излязоха тези имена ... убийството на военния прокурор Николай Колев, самоубийството на Николай Джамбов, той остави едно писмо, какво стана с това писмо?

- Проверяват се тези случаи, свързани с Николай Колев и прокурора Джамбов. В момента във Военната прокуратура проверяват точно тези дела и аз това исках да кажа: че обект на проверка е и дейността на военните прокурори, военните магистрати.

- Това действително е ново.

- Да, това е ново. На петте военно-окръжни прокуратури в страната и военната прокуратура, тяхната работа също ще бъде проверена и по двете направления - както по делата, за които споменахте, така и във връзка с проверките.

Понеже част от делата са водени там във Военната прокуратура, сигурно и там ще се установят някои интересни факти.

- Не мога да избягам от това, че прокуратурата е обвинявана, че е скрила преписката за детската болница. То много се говори за този въпрос. Че лично г-н Филчев я е задържал. Каква е съдбата й?

Преписката излезе наяве като извършвахме проверката. Установихме, че след като по два сигнала са започнати две отделни проверки, за да не се дублират те, прокурорът от ВКП е обединил проверките и ги е възложил на градска прокуратура.

Оттук нататък има точно този неясен период в продължение на около година-година и половина, в който по преписката няма движение. Тя е излязла наяве в началото на тази година и отново е посочена за проверка.

Това е посочено достатъчно ясно в доклада. Според мен обаче, има още някои неща да се доизяснят и след като стане ясно, ще ви бъде предоставено да го обявите на обществеността.

Проверката продължава чрез проверка, извинете за повторението, но е така, на многобройната документация, която се намира в Министерския съвет. Тя е възложена на полицията и се проверява документ по документ, за да се види процедурата, а също така и основанията, за да се вземе едно или друго решение.

Както знаете, поради обстоятелството, че се касае за една голяма сума, която е трябвало да бъде гарантирана от държавата, т.е., дългът става държавен, тази процедура е приключила до парламента.

Т.е., парламентът не е я е одобрил. Така че, ако има нещо, което да е свързано с престъпна дейност, то трябва да се търси именно в тази процедура.

Ако няма, то пак ще бъдете известени и тогава ще се премине към приемане на други мерки по закона за съдебната власт.

- Казват, че две ключови имена липсват във вашия доклад - на Христо Манчев и на Никола Филчев, вие как ще коментирате това?

Да, в доклада наистина не се споменават имената на зам.-главния прокурор г-н Манчев и на предишния главен прокурор. Но ако ви прави впечатление, в доклада е посочено, че в някои от случаите преписките се бали решавани по един или по друг начин по устното разпореждане на предишния главен прокурор.

А както знаем, това е Никола Филчев. Ако имате предвид обстоятелствата, свързани с г-н Манчев, които бяха обект на публикации през последните дни, те ще бъдат обект на отделна проверка, която главният прокурор вече обяви и тя ще се занимава с произхода на имуществото му.

- Добре, друго име, г-н Спартак Дочев?

- Г-н Дочев бе посочен в доклада във връзка с едно от делата. Както вече знаете, по това дело той се е произнесъл прекратявайки го, отменяйки, по-точно, постановлението за образуване и в едно второ нарушение. А именно, че се беше подписал в качество, което не притежава.

След като проверихме заповедите, които са издавани по отношение на него, се установи, че той е подписал документа в качеството на завеждащ сектор "Инспекторат", а той не е имал такова качество към момента.

След командироването му от Окръжна прокуратура му е било издадена заповед за заместник-завеждащ.

- Г-н Ситнилски, какво ще следва, защото то хубаво, констатациите се правят, някои ги оспорват, други не ги оспорват, но оттук нататък какво следва?

Ние не бихме си свършили работата, ако се задоволим само с това да констатираме нарушенията и тези факти, които са посочени в доклада. Ние ще си свършим работата, ако проследим в дълбочина всяко едно от делата и всяко едно от нарушенията.

Вече имаме два-три случая, които са възложени на прокурори от групата, които проучиха отделните нива и се установи, че те са решени незаконосъобразно от правна гледна точка.

Казано по-простичко, проверяващите считат, че е имало престъпление, а е било прекратено делото. За нас остава сега възможността това незаконосъобразно постановление, с което е прекратено делото по линия на нашите служебни проверки, да се отмени това постановление от по-висшестоящ прокурор и да се разпореди на съответната прокуратура да доведе до край разследването и тя лично да се произнесе.

- Това ли са вашите очаквания?

- Да, това са моите очаквания. Аз съм обещал, че след като получим всички или поне повечето от делата, по които сме намерили такива нарушения и сме взели мерки, също да бъдат огласени.

Изобщо бъдете сигурни, че за всяко ново нещо, което става във връзка с тази проверка, всички ще бъдат информирани.

- Това действително е нов полъх в прокуратурата и тук стигаме до въпроса ми как вие си представяте новия стил в прокуратурата? Ще го има ли, възможно ли е той да настъпи, какво трябва да стане, за да настъпи този нов стил на работа?

- Възможно е и като продължение на предишния ми отговор ще ви кажа, че вече в прокуратурата по указания на главния прокурор всеки от прокурорите, който има какво да каже по определено дело, което наблюдава, ще бъде свободен да го направи.

Разбира се, в рамките на закона и Закона за съдебната власт и НПК, които ограничават изявите в рамките на това, което е възможно, т.е., да не се пречи на разследването и да не се взема отношение по преписки и дела, които не са възложени на този прокурор.

Но бъдете сигурни, че към който и прокурор да се отнесете, той ще може да ви каже своето отношение по определена преписка, която му е възложена.

- Бях прочела, че вие разчитате, че всеки ще отговаря за постъпките си в прокуратурата? Това дали е възможно, имайки предвид, че там има много строга йерархия?

Така е. Ние сме далеч от мисълта, че можем всичко да открием или пък повечето от проблемите, но поне от това, което сме установили и ще установяваме занапред, ще си правим съответните изводи и ще отстраняваме нарушенията.


Бъдете сигурна, че всеки ще си понесе съответната отговорност. В тази връзка искам да кажа и още нещо, че като очакване пред нас и като наша задача стои въпросът за връщането на доверието в прокуратурата.

- Да?

- Аз наблюдавам едно положително отношение, една промяна в отношението на хората към това, което се прави от новия главен прокурор и от групата прокурори във ВКП.

За мен обаче е много важно да се промени отношението на хората към прокурорите, които са занимават с техните проблеми по места.

Т.е., прокурорът, който решава техните проблеми и се занимава с така наречената битова престъпност, той да върне доверието в хората и те да отиват при него с очакването да получат справедливост и законност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Колко са карантинираните паралелки от коклюш за цялата страна</p>

Галин Цоков: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3% за цялата страна

България Преди 3 минути

Подготвили сме насоки към училищата, които евентуално ще се разпространят от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), ако се обяви епидемия, каза служебният министър на образованието

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 28 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 3 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.