Кой би имал полза от война в Македония?
Македонски части за борба с безредиците арестуват демонстранти след сблъсъци в Скопие. Размириците бяха избухнаха след петорното убийство край столицата на 12 април   
Източник: ЕПА/БГНЕС
19

Топлата пролет заплашва да се превърне в още по-топло лято, тъй като напрежението в Македония расте след убийството на петима невъоръжени македонци. Поредицата от инциденти с насилие, които се случиха тази година, изглеждат като преднамерени провокации с цел да се дестабилизира страната, като се предизвика открит сблъсък между славяните и албанците. Но кой би имал най-голяма полза от македонската катастрофа?

Спекулациите във връзка с извършителите и планиралите междуетническото насилие се увеличават, но досега няма твърди доказателства кои са виновниците. Не може да се отхвърли възможността за сблъсък между престъпни банди за територии. Има обаче няколко варианта за това кой би могъл да има полза от тази ситуация и всички варианти трябва да бъдат разследвани.

Заплахи с отмъщение

Неотдавнашнте убийства съвпаднаха със съобщението за поява на нова група, наречена "Армия за освобождаване на окупираните албански земи". В информациите на македонските медии се посочва, че групата е изпратила ултиматум на македонското правителство да се оттегли от "окупираните албански територии" или в противен случай ще се изправи пред отмъщение, включвайки и нападения срещу полицията и силите за сигурност.

От бунта и краткотрайната война през 2001 г. твърдолинейните албански елементи от време на време заплашваха с подновяване на враждебните действия, твърдейки, че македонците продължават да дискриминират албанците. Макар бунтовниците да имаха ограничена, ако изобщо я имаха, подкрепа сред албанското население, от близкото минало е ясно, че

за предизвикване на война е достатъчно и малцинство.

Ескалирането на етническите сблъсъци би довело до разпадане на коалиционното правителство, тъй като подкрепата в албанската общност за албанския партньор в правителството, Демократичния съюз за интеграция, би могла рязко да спадне. Но за нито една от двете главни албански партии не би бил от полза още един сблъсък, тъй като те биха били въвлечени в непредвидима политическа надпревара с възможност за формиране на някоя трета сила, която се застъпва за открит албански сепаратизъм.

Голяма е вероятността бунтовниците да настояват да привлекат недоволната младеж, твърдейки, че правителството,водено от ВМРО-ДПМНЕ, нарушава правата на албанците.

Радикалната програма няма да бъде подкрепена от нито една съседна държава или от международната общност. Все пак тя би могла да предизвика междуетнически сблъсъци и бъдещо разделение на общността, което би върнало Македония назад.

Правителствата на Албания и на Косово няма да приемат със задоволство дестабилизация на Македония, особено ако има натиск за интервенция в името на застрашената албанска общност. Такъв сценарий би могъл да бъде предизвикателство за правителствата в Тирана и Прищина и би могъл да предизвика тревога от националистическа и иредентистка реакция в двете държави.

Някои наблюдатели вярват, че зад ескалиращото напрежение може би стоят елементи от самата администрация на ВМРО-ДПМНЕ, които искат да увеличат обществената подкрепа за правителството във време, в което страната е изправена пред икономическа стагнация и няма никакви изгледи през май на срещата на върха в Чикаго да бъде поканена да влезе в НАТО.

Но тази стратегия би била саморазрушителна, ако реакцията на албанците бъде отпор, а етническото напрежение излезе от контрол. Подялбата на страната не се подкрепя от политиците, които твърдят, че тяхната нация има директно потекло от античните македонци и които може би питаят надежди за Велика Македония.

Окончателният изход от кървавите сблъсъци би могъл да бъде намалена славянска македонска държава и засилена международна изолация.

Обвинения и към Гърция

Някои обвиняват и Гърция, че е конспиратор или провокатор на сблъсъка. Това означава, че Атина е изпратила свои агенти в Македония с цел да организират инциденти и да увеличат вътрешното напрежение, или е вербувала сътрудници в страната за извършване на тези работи.

Макар гръцките власти и мнозинството от гръцката опозиция да са единни в политиката си към Скопие, дестабилизация на Македония не е в интерес на Атина. Това би могло да кулминира с подялба на Македония, нерешаване на спора за името и би имало негативни последици и за Гърция. Подстрекаването на албанския сепаратизъм в Македония ще запали огъня на национализма в целия регион, а пламъкът може би няма да може да се локализира вътре в границите на страната.

Съмнение може да падне и върху радикалните български националисти -

 онези в България или вътре в Македония, които не приемат македонската държавност и смятат съседите си за част от една нация. Несъмнено те биха приветствали разпадането на Македония, тъй като без албанските региони остатъкът от Македония би могъл отново да се присъедини към България. Пробългарският елемент в Македония обаче е отслабен забележително през последните няколко години, а правителството на ВМРО преправя историята, твърдейки, че много от българските царе всъщност са македонски, макар Македония като нация или държава да не е спомената в историческите записи до края на ХХ век.

Сърбия е още един кандидат, заподозрян в подстрекаване

на пропадането на Македония. Но Белград има още по-малко причини, отколкото Гърция или България, да разпокъса съседката си. Тъкмо обратното, националистическите сили в Сърбия фаворизират близки връзки със Скопие против твърденията за албанска заплаха.

В реалността може би съществуват няколко едновременни заговора за дестабилизиране на все по-уязвимата македонска държава. Също така е възможно да няма изобщо никакви заговори, а да става дума за поредица от местни инциденти и нападения за отмъщение, които, ако към тях се подходи лошо, може да имат същия ефект като изтънчен и координиран вътрешен или международен заговор.

Независимо от нейния произход, ескалиращата спирала на конфликтния национализъм ще отдалечи няколко страни от европейския проект, ще попречи на икономическото развитие и ще осъди региона на още един мрачен период на изолация и стагнация.

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 24 минути

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 1 час

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 2 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 3 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 4 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 5 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 5 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 5 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 5 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 5 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 6 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 6 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 6 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни