Ст. Константинов: Бизнесът с лекарствата цъфти, да свалим цените
Стефан Константинов   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
100

Аз казах, че намаляването на ДДС на лекарствата е вариант и естествено е така да мисли министърът на здравеопазването, нормално е министър Симеон Дянков да е на друго мнение.

Това каза пред Дарик радио Стефан Константинов, като акцентира, че целта е да се намали цената на лекарствата.

При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, потвърди здравният министър.

Според него въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

Константинов подробно обясни и механизма за ценообразуване на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. Нейн председател е представител на Министерството на финансите, а сред членовете има представители на здравното министерство, съсловните организации и лекарския съюз. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип.

"Вчера имахме дълъг разговор с премиера, той попита за сложни въпроси, на които работата на политиците е да дават прости отговори. Не можем да говорим за цените на лекарствата дали са по-високи или по-ниски. Има неща с по ниски цени, други с високи цени. Премиерът ми зададе въпроса:

Защо дадено лекарство тук е на една цена, а в други държави е два-три пъти по-ниска цената му.

Това наистина е фрапантно. Поисках на лекарствената политика справка. Бусколизинът в Полша, например, не подлежи на специална регистрация, това е пазар - колкото продадеш. Положението при нас е, че трябва да се регистрира. Или в Полша производителят ги продава с цел да се наложи на пазара под себестойността на лекарството, или този производител е бил много лаком.

Тук още не се прилага договарянето, намаляването, правенето на отстъпки от фармацевтичните компании", заяви Константинов.

Трябва да започне договаряне НЗОК да е активен участник на пазара и да каже: ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки, обясни здравният министър.

Той подчерта, че е разпоредил от вчера да започне пълна

ревизия на работата по лекарствената политика.

"Установявам, че НЗОК реално не е договорила или може би е започнала процедура, но няма договорено нито едно лекарство, на което да бъде свалена цената", посочи Константинов.

Според него се оказва, че в условия на криза, когато много бизнеси се свиват - в бизнеса с лекарствата нещата процъфтяват. "И след като процъфтяват, е редно тези производители да се извикат и да кажем, че сега трябва производителите да направят отстъпки и цените да ги сведем надолу. Още в понеделник ще поканя представителите за България на фармацевтичните фирми в МЗ, за да дадат по-ниски цени. Защото много държави в Европа са го направили. В Турция, например, турското правителство е казало всички лекарства над 10 лири, които струват, ще се дават с 24% отстъпка. В Чехия са замразени цените, а на оригиналните препарати там цените са надолу", подчерта Константинов.

За определянето цените на лекарствата, здравният министър каза, че се доверяват на това, което международни институти определят. "След като някой друг го прави в Европа и по света, ние можем да ползваме тяхната информация. Информацията мисля, че е публична и я ползваме безплатно", каза Константинов. На въпрос коя цена се ползва за сравнение, министърът на здравеопазването отговори, че има различни варианти.

"Производителите декларират техните цени, а ние ползваме и цени, които са на фондовете, като се знае каква е надценката на аптеката, икономистите изчисляват стойността, която е на производителя без надценките и данъците, тоест ползваме тази цена. И се казва, това е пределната цена и върху нея българският производител може да си сложи надценка и така се получава финалната цена. За миналата година са разгледани 1624 лекарства, но може би е останало някои лекарство недоразгледано, но на 824 лекарства цените са намалени.

По света може да са 12 000 лекарствата, но в България не се прилагат всички лекарства.

За да провериш цената на едно лекарство, тя не се проверява за 2 минути, трябва да се провери цялата информация за лекарството", добави Константинов.

"Ако в България има пределна цена, не може някоя аптека да си реши сама да си повишава цената. Ако едно лекарство в България струва 10 лева, в аптеката не може да струва 11 лв., но ако иска аптеката би могла да го намали и да го продава за 3 лева", заяви Константинов.

Той уточни, че ако сложат много ниски цени за производителите, например за едно лекарство от 100 лева, казваме, че то ще бъде 70 лева, то производителите ще кажат заради вашите 70 лева ще загубим милиони. Нека да остане това рефериране каквото е, но те с договорка с нашия фонд, да смъкнат цените. Това ще настоявам като министър да стане", подчерта Константинов.

Каква ни е целта, да намалим цената на лекарствата. От два дни само с това се занимавам от сутрин до вечер, чета и проверявам всичко за лекарствената политика на моя предшественик. Голям резерв, който не е ползван, е точно това намаляване за цената. Може да смъкнем цените с 50 и 100% на някои лекарства, повярвайте ми", обясни Константинов.

Той е категоричен, че българската държава иска хората да бъдат здрави. "Но ако това ще рефлектира върху бюджета и ще трябва да се орежат средства за други дейности на МЗ, аз също не бих подкрепил подобна позиция. Преговорите с фармацевтичните компании ще ми бъдат приоритет в следващите 10 дни", каза още здравният министър.

За бонусите в НЗОК, Константинов каза, че досега се е пазил от тази дискусия. "Не искам да коментирам, оставката на д-р Нешева. Въпросът не беше в размера на средствата, а в обяснението, което беше дадено и с това спирам", каза Константинов.

"Смятаната единствено на госпожа Павлова (досегашен зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова - бел. ред) е решение на премиера. За нейната смяна, бях уведомен.

За Павлова Константинов каза, че са излезли неща по медиите. "Обяснението на премиера е всъщност много вярно. Когато излезе нещо за мен аз идвам и говоря това е вярно, това не е вярно. Тук се говореше какво е правила Павлова, какво се е случило, обаче отговор от нейна страна нямаше", добави Константинов.

Коментари 100
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

100 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 6 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 6 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 8 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 10 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 11 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 12 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 12 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 12 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 14 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 15 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 16 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 16 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 17 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 17 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"