Спад в употребата на незаконен софтуер у нас
Източник: МВР/БГНЕС (архив)
10

С 2% е намаляло използването на нелегален софтуер в България през последната година и половина и това е най-големият спад в Югоизточна Европа от 2006 г. насам, каза в интервю за БТА Георги Дамянов, директор на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата (МК).

Купен е легален софтуер за 2 млн. долара повече, допълни той.

Очакваме позитивни резултати за спад и за цялата 2011 г., които ще излязат от международното независимо проучване през април 2012 г., посочи Дамянов.

По думите му

спадът при пиратския бизнес софтуер е от 67 на 65%,

но е необходима още доста работа в тази посока - в Западна Европа неговият дял е 30-35%.

Важна роля за намаляване на незаконния бизнес софтуер са изиграли двата етапа на масовата разяснителна кампания, започнала през 2010 г. Третият етап беше през 2011 г. и резултатите се очакват.

"Регистрираните в търговския регистър фирми са стотици хиляди и физически не можем да проверим всички и да ги санкционираме. Затова е по-добре да се обърне внимание на фирмите да проверят какъв софтуер ползват и да бъдат посъветвани да заменят пиратския със законен.

Изпратени бяха 15 000 писма до случайно избрани компании и получихме отговори от 3000-4000, което е много добър резултат. През идната година предвиждаме да продължим кампанията съвместно с НАП", каза Георги Дамянов.

Той отбеляза, че през тази година в дружествата за колективно управление на авторските и сродните права би трябвало да са постъпили повече средства от миналата година - поне с над 1,5 млн. лв., най-вече

от използване на музика при публично изпълнение в хотели, ресторанти, дискотеки

и други заведения, за което МК много активно съдейства.

Събраните от глоби в МК средства са около 80 000 лв. - с около 1/3 по-малко от 2010 г., което означава, че ползвателите започват да се научават, че трябва да спазват Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и да си плащат за ползването на музика, което е и крайната цел на контролната дейност.

Благоприятните резултати се дължат и на приетите промени в ЗАПСП, които са в сила от 25 март.

Според тези промени само едно дружество може да събира отчисления за един вид права. В МК са регистрирани шест дружества, вероятно ще има още едно-две. Всяко от тях е регистрирано, за да защитава определен вид права.

Така само Музикаутор и ПРОФОН могат да събират такси от заведения и хотели за публично използване на музикални произведения.

На сайта на МК може да се направи справка кое дружество за коя област в авторското право отговаря, посочи ръководителят на дирекция "Авторско право".

Друга промяна в закона е предвиденото в него утвърждаване от министъра на културата на

тарифите за ползвани произведения, които са договорени преди това

между дружествата и браншовите организации.

Например Българската хотелска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите в София, от една страна, и Музикаутор и ПРОФОН, от друга, са се споразумели след преговори за тарифите за използване на музика в заведенията, които зависят от категорията, броя на местата, дали заведението е сезонно или целогодишно и от други критерии.

Засега само около 10% от заведенията в страната са сключили договори, но процесът е вече в ход. Хотелиерите и ресторантьорите са заинтересовани да се обединяват в асоциациите, които са договорили преференциални цени за своите членове и ще плащат 40-50% по-ниски такси от индивидуалните ползватели, обясни Дамянов.

По думите му в областта на публичното изпълнение сега наред е концертната дейност, която е по-слабо обхваната. Изискванията на закона не се спазват от организаторите.

Те трябва да имат предварително писмено разрешение за осъществяване на концерта и за използване на репертоара от съответното дружество за колективно управление на права.

Като положителна промяна в ЗАПСП експертът открои и повишаването на санкциите, които вече са от 2000 до 20 000 лв. (преди бяха от 300 до 3000 лв.)

"Най-често наказателните постановления, които издава министърът на културата, са подготвени много добре от нас и при обжалване в съда се потвърждават.

Препоръката ни е ползвателите

да сключват договори с дружествата за колективно управление на права

и да извършват договорените отчисления, вместо да плащат глоби, които са много високи и имат превантивна роля", коментира Дамянов.

Той отбеляза, че проверки се правят през цялата година - през зимата в зимните курорти, през лятото - в морските. Реагира се и на сигнали за нарушения от цялата страна.

Тази година Инспекторатът по авторско право към МК е направил 387 проверки. Издадени са около 200 наказателни постановления.

Проверките се извършват съвместно с полицията, а за нелегалния софтуер - и с отдела за компютърни престъпления към ГДБОП, ръководен от Явор Колев.

Сътрудничеството между МК и МВР в защита на правата на интелектуална собственост е много добро, отбеляза Дамянов.

С посредничеството на държавата е постигнат

напредък и в отношенията с кабелните и сателитните оператори,

които препредават и излъчват защитени произведения - филми и музика.

В тази област е сключен един договор. Скоро ще бъдат сключени още няколко между Българската асоциация на кабелните и комуникационните организации и дружествата за колективно управление на права.

МК активно съдейства за сключване на договорите, за да може после тези тарифи да се утвърдят от министъра на културата и процесът да не спира, посочи експертът.

С промените в ЗАПСП и по-специално в чл. 26 е направена стъпка напред за изплащането на компенсационни възнаграждения от вносителите и производителите на празни носители, макар че според правоимащите отчисленията са ниски - 1-1,5% от стойността на всеки носител.

Сключен е договор между дружеството за колективно управление на права "Копи-БГ" и най-голямата неправителствена организация на производителите и търговците на хардуер БАИТ (Българската асоциация по информационни технологии). Предстои да бъдат публикувани и техните тарифи.

По думите му много е важно, че вече четвърта година България е

извън т.нар черен списък, или Списък 301

на САЩ, в който са включени страните, които не предоставят достатъчно условия за защита на правата на интелектуална собственост. Американското правителство следи този процес чрез частния бизнес в отделните страни и дипломатическите си представители.

Прогнозите за влизане в списъка се правят всяка година през март, а през април Държавният департамент решава коя страна да бъде поставена в списъка.

Основен проблем за България - а и за света - в областта на защитата на правата остава пиратството в интернет. Използването на защитени произведения почти изцяло вече се пренася в мрежата - филми, музика, софтуер и т.н.

Затова и пазарът за различните видове твърди носители - дискове, все повече се стеснява - и у нас, и в чужбина. Намалява съответно и производството им, посочи Дамянов.

Според него е въпрос на време проблемът да се реши законодателно, но с бурното развитие на технологиите това става все по-сложно. Затова на първо време нещата може би трябва да се регулират с джентълменско споразумение между интернет доставчиците и носителите на правата, за което МК ще работи, посочи експертът.

По думите му между положителните примери в това отношение е гигантът "Гугъл", който филтрира торент сайтове с нелегално съдържание, т.е. от компанията слагат граница между законност и печалба. По този начин осигуряват и успех за своята легална услуга "ЮТюб".

Интернет доставчиците печелят от трафика, а

90% от него е на защитени произведения,

които се разпространяват в нарушение на ЗАПСП. Законът обаче не ги задължава да свалят дадени произведения от определени сайтове по сигнал от правоносители.

Технологията е такава, че законът не е в състояние да определи кой достъп може да бъде ограничен и кой - не.

Трудно могат да се прилагат законодателни ограничения и след като Европейският парламент и Европейският съд обявиха ограничаването на достъпа до интернет за нарушаване на човешки права, а те не бива да се ограничават по административен и законов път, припомни Георги Дамянов.

Въпреки това МК ще работи за постигане на договорености между правоносителите и доставчиците на интернет за изработване на правила за ползване на защитени произведения в мрежата, заяви експертът. 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 8 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 8 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 9 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 10 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 11 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 11 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 11 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 11 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 11 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 12 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 12 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.