С филмите от Турция идват и романите
Източник: Архив на Vesti.bg
30

"Произшествието" от турския писател Орхан Кемал, излиза на български език от издателската къща "Хермес" (hermesbooks.com).

Романът е първа книга от трилогията "Господарката на чифлика", в която Кемал описва живота на обикновените хора в променящото се общество на Турция през първата половина на XX век, техните страсти и любови, разочарования и надежди.

Писателят, определян за турски еквивалент на Хемингуей и Оруел, е роден през 1914 г. в Джейхан, а умира от мозъчен кръвоизлив през 1970 г. в София.

Признат е за един от класиците на съвременната турска литература. Първият му роман е публикуван през 1949 г., книгите му са преведени на десетки езици.

Автор е на 28 романа и една пиеса, по творбите му има 21 филмови адаптации.

"Романите на Орхан Кемал са тържество на един различен свят. Оптимизмът в тях идва не от литературата, а от самия живот", казва за него големия писател Орхан Памук.

"Господарката на чифлика" е история за Гюллю, бедно момиче, което работи във фабрика за преработка на памук в Адана. Животът й е суров, но лъчът светлина е любовта й към Кемал, млад мъж от арабски произход, който също работи във фабриката. Чувствата им обаче срещат непреодолимо препятствие, баща й.

Племенникът на богатия чифликчия Музафер харесва Гюллю и я иска за своя жена. Превратностите на съдбата разделят завинаги двамата млади. Гюллю все пак успява да намери утеха и любов в лицето на заможния Музафер бей, за когото се омъжва, и заживява в чифлика.

Животът им ги изправя пред много трудности, но никой не е готов за трагедията, която настъпва. Хабип - селянин, чиято земя Музафер заграбва, отмъщава на богаташа за унижението и нещастието си и го убива. Останала сама, вдовицата Гюллю се превръща в господарката на чифлика...

По трилогията  е заснет един от най-популярните и хитови телевизионни сериали, продуциран от турския Kanal D. Една от главните мъжки роли се изпълнява от Мехмед Аслантуг, известен на българската публика с участието си в ролята на Селим от сериала "Истанбулска приказка".

Феноменалният успех на турските телевизионни сериали по повечето от най-гледаните български канали се отразяват и на практиката на книгоиздаването. Издателите се обръщат към все повече турски автори.

Романите на Решат Нури Гюнтекин (1889-1956) са популярни на български език преди филмите. "Чучулигaтa", книгата, с която той става световна звезда, е отдавна преведен, сега постоянно има нови издания. По "От устните към сърцето" е създаден филмът "Мелодия на сърцето", а "Листопад" е в основата на особено успешния и силно харесван у нас филм.

През миналата година бе издаден историческият роман "Ататюрк и Фикрие" от Хъфзъ Топуз. Той разказва за перипетиите на една любов с трагичен край.

Според разкази на живите роднини на Фикрие, създателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал се е оженил за безгранично обичащата го жена съгласно тогавашните канони и в условията, за които се разказва в книгата. Този факт обаче винаги е бил държан в тайна. Причина за това най-вероятно е било желанието на Мустафа Кемал да защити Фикрие, да я предпази от пожара на политиката.

Тя от своя страна, благодарение на изключителната си чувствителност, затворения и силно честолюбив характер, удържа на поетото обещание и също никога не разкрива истината за този брак.

От обкръжението на Мустафа Кемал до последно твърдят, че никога не са чували за бракосъчетание между двамата и не споделят мнението на роднините на Фикрие. Авторът на романа също не дава категоричен отговор на въпроса и изгражда сюжета върху тази дилема.

"Докосване до султана" е първият турски политически трилър на Хакан Йел, преведен на български. Романът се позовава на действителността в съвременна Турция и за опитите за връщане на султаната. Разказва за религиозната секта "Садикилер". Тя е снована с добронамерена цел, но за да привлекат вниманието на обществеността, членовете й извършват няколко зверски убийства на имами и отвличат хора от богати и влиятелни семейства.

"Докосване до султана" е първата книга на Хакан Йел, излязла от печат през 2005 г. и е сред 10-те най-продавани романи в Турция, макар първоначално много издателства да отказват да я отпечатат.

На успех се  радва и издаденият на български език роман "Жена за обесване" от Пънар Кюр. Историята, която турската писателка взема за основа, е истинска - каква присъда са получили обвиняемите по едно дело, как обществото е приело този случай.

Този роман предизвиква скандал, без самият той да е скандален. Той е забраняван и преди двайсет години предизвиква съдебен процес.

Разбира се, най-издаваният на български език турски писател е Орхан Памук, автор от световна величина, лауреат на Нобелова награда през 2006 г.

Българските читатели разполагат с неговите шедьоври "Черна книга" (2000), "Името ми е Червен" (2004), "Бялата крепост" (2005), "Сняг" (2006), "Истанбул" (2007), "Музей на невинността" (2009).

Миналата година са продадени 70 турски телевизионни сериала в чужбина. Това е рекорд в историята на турското телевизионно и филмово разпространение, което включва обширна територия, обхващаша Близкия изток, балканските страни и Европа, предава кореспондентът на БТА в Турция Нахиде Дениз.

Данните са изнесени от Фърат Гюлген, директор на "Калинос Холдинг", който реализира около 80% от продажбите на турските сериали в чужбина. Според него един епизод от турски тв сериал в момента може да стигне до 500 хил. долара.

По неговите думи най-скъпият сериал в момента е "Езел". От актьорите най-популярен е Къванч Татлутуг, а сред актрисите Туба Бююкюстюн.

"Имаме различни проекти в Русия и Германия. Предстои да започне излъчването на "1001 нощ" в Украйна. Най-голям пазар имаме в Близкия изток, който е около 60 на сто. Сериалите на младежка тема не се търсят и не са популярни", казва той.

През 2012 г. ще започне излъчването на нов тв сериал, посветен на завоевателя на византийския Константинопол Фатих Султан Мехмед.

"Сериалът ще бъде от 30 епизода. Бюджетът е 25 млн. долара. Освен това сме заделили 50 млн. долара за филм на същата тема. Сценарият ще бъде по романа "Първият ден" на Беязът Акман", добави Гюлген.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 8 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 8 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 9 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 10 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 11 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 11 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 11 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 11 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 11 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 12 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 12 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.