Властта: Ще ударим крадците на метали
Източник: vesti.bg
45
"Наистина ще ударим крадците на метали", е заглавието на интервю в "Трудс Нона Караджова, министър на околната среда и водите.

Според Караджова не бива да се оставят вратички в закона и е необходима тотална забрана физически лица да предават скрап в пунктовете за вторични суровини.

"При компромисното решение, което бе предложено, а именно физическите лица да могат да предават отпадъци от бита, остават много вратички. Извън жиците, релсите и капаците на шахтите има голям диапазон от метални предмети, които ще продължат да се крадат от вилите и домовете на хората. Мисля, че са много пострадалите граждани и такова предложение ще получи обществена подкрепа", подчертава Караджова.

Няколко вестника днес публикуват стенограми от няколко шокиращи разговора между лекари, които според тях доказват умишлено убийство на мъртвото дете в болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

"Срам ме е от всичко това!", е коментарът на министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

"24 часа" цитира проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз: "Ще накажем колегите ни много по-строго, отколкото съдът, ако се докаже, че има нарушаване на професионални стандарти или морална етика".

Фалшивата диплома за висше образование на Илиева, безспорно се очертава като един от най-титаничните гафове на това правителство, коментира "Труд".

Пред вестника народният представителт БСП Миглена Плугчиева разказва, че се е усъмнила в компетентността на Калина Илиева още, когато Илиева е работила в отдела, натоварен да кореспондира с ОЛАФ.

"Там тя беше нещо като преводач и служител за регистриране на сигналите. Имаше година и няколко месеца стаж като младши експерт, когато правителството на ГЕРБ я издигна до шеф на фонд "Земеделие". За мен това бе абсолютно недопустимо! Това момиче нямаше нито опита, нито компетентността, нито знанията за този пост.

Освен това направих справка в архива на посолствата ни в Берлин. Известно е, че докато бях посланик, тя е живяла в посолския комплекс като част от привилегированите младежи, които имат връзки във финансите или във външното министерство, докато простосмъртните български студенти живееха на общежитие или свободен наем.

От справката личи, че Калина Илиева е учила "комуникация в бизнеса". Това означава пиар в бизнеса и нищо повече."

Депутатите от Правната комисия в парламента се разбраха партиите да се регистрират в ЦИК за участие в изборите при наличие на 7000 подписа, пише "Сега". Това стана при обсъждането на текстове от изборния кодекс на второ четене.

Първоначално ГЕРБ и "Атака" бяха записали изискване за 15 000 подписа. От БСП веднага се възпротивиха, тъй като са в коалиция и реално ще трябва да съберат много повече подписи, а това води до неравнопоставеност.

Робот ще замени болногледачите на възрастни хора, информира "Труд". Електронният асистент се разработва в момента от научните екипи на осем чужди университети и учените на Института за системно инженерство и роботика при БАН. Координатор по проекта, възлизащ на 4,5 млн. евро, е висшето училище в Кардиф.

"Роботът ще замени сегашния социален асистент. Предстои му изпитание в клиника в Милано. Задачата на българските учени е да моделираме интелектуалното му поведение", казва инж. Роман Захариев, старши научен сътрудник в БАН, цитирани от изданието.

Балетисти, балерини и танцьори от догодина ще се пенсионират независимо от възрастта след 25 години трудов стаж на сцената на културна организация, съобщава "Сега".

Предложението на председателката на Комисията за култура в парламента Даниела Петрова е било подкрепено от колегите им от Социалната комисия при гледането на промените в Кодекса за социално осигуряване въпреки обясненията, че реформата трябва да ограничи възможностите за ранно пенсиониране.

Пред  "Капитал"  министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира проекта АЕЦ „Белене". По думите на Трайков все още не може да се говори за цена на проекта.

"Аз изхождам от подписаното споразумение - полудоговор от 2006 г., където е определена базова цена от 4 млрд. евро. Ясно е, че каквато и инфлационна надценка да се сложи, не може да се достигне до 6,3-6,7 млрд. евро, за каквито говорят от "Росатом".

Затова аз отказах да обсъждам цена с тях. 6,298 млрд. евро, които се прокрадна, никъде не са записани. Ако някой е споменавал такава цена, то това е руската страна", обяснява Трайков.

Според него "всичко щеше да бъде наред, ако предното правителство не беше подписало Приложение N5 в споразумението от 2006 г., с което българската страна поръчва оборудване за 700 млн. евро. Точно то ни виси на шията. На практика, без да имаме цялостен договор, сме се съгласили да започне работа по една шеста от него. Попитайте предното правителство защо е допуснало това".

Според публикация в "Монитор" скоро предстои България да подпише договор с Турция и Китай за строителство на високоскоростна железница, по която китайски стоки ще бъдат доставяни на територията на  Евросъюза.

Това съобщи министърът на транспорта Александър Цветков два дни преди да отлети за поредни преговори в Пекин, уточнява изданието.

Министърът поясни, че тунелът под Босфора ще бъде готов до година и половина и ще стане жп връзката между Европа и Азия. Товаропотоците с адрес в Западна Европа ще осигурят нови и значително повишени като обем товари за БДЖ, прогнозира Цветков.

Той направи сравнението, че докато пътят по море е месец, по релсите е едва 11 дни.

"Дума" 
цитира на челна страница статистика, според която българите харчат най-малко пари в Евросъюза. Пред нас са и Черна гора, и Сърбия, които още не са членки на ЕС. В България през тази и следващата година покупателната способност е 2618 евро на човек, докато за ЕС и 43 държави в Европа е съответно 14 202 и 11 945 евро.

Общото средно повишение е с 2%, докато у нас има спад от 8%. България е и сред малкото страни в ЕС, в които продажбите на дребно още се намират под нивата си отпреди една година, показват данни на Евростат.

Хората без средно образование да не могат да впишат фирма на свое име в Търговския регистър, предлагат от бизнеса, съобщава "Стандарт".

Идеята е да се въведе бразователен ценз за хората, които регистрират фирми. Така ще се затруднят честите напоследък измами с прехвърляне на фирми с големи дългове на малоимотни и неграмотни хора с цел ощетяване на кредиторите.
Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 6 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 6 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 7 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 9 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 9 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 9 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 9 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 9 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 10 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 10 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 10 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.