Лужков критикувал липсата на демокрация в писмо до Медведев
Лужков и Медведев в добрите им времена   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Уволненият кмет на Москва Юрий Лужков разкритикувал липсата на демокрация в Русия и цензурата, наложена от президента Дмитрий Медведев и вероятно това е коствало поста му.

Независимото седмично списание "Ню таймс" публикува късно във вторник писмо на Лужков до държавния глава, изпратено в понеделник - ден преди уволнението на градоначалника.

74-годишният Лужков беше освободен от поста си във вторник след седмици на спекулации за влошаващите се отношения между него и Медведев и неизбежната му оставка или уволнение, припомня РИА Новости. Медведев посочи като мотив, че кметът е изгубил доверието му. Формулировката бе използвана за пръв път при уволняване на ръководител на регион от федерацията.

Бившият вече кмет, който бе на поста от 1992 г., разгневил президента, критикувайки решението му да замрази строежа на новата магистрала с такса между Москва и Санкт Петербург и призовавайки за по-силно лидерство в Русия в статия за вестник "Русийская газета".

"Имате нужда от различен кмет на Москов, който да е ваш.

Лужков е независим и неудобен", пише в писмото,

публикувано в "Ню таймс".

"Необходимо е да започнете да се подготвяте за големите избори и да назначите друг [кмет]. Това е ясно", продължава Лужков, вероятно намеквайки за президентските избори през 2012 г., в които се очаква Медведев да се изправи срещу дългогодишния си ментор Владимир Путин.

Лужков припомня, че предложил в телевизионно предаване връщане към преките избори на регионални лидери, назначавани в момента от Кремъл. На следния ден Дмитрий Медведев заявил: "Който не е съгласен, нека си отива". Тогава кметът дошъл при него с молба за оставка, но тя не била приета, нито прочетена.

Лужков писал още, че "в страната ни хората се страхуват да изказват мнението си от 1937 г." (когато сталинските репресии в Съветския съюз придобиват най-широк размах - б. р.).

"Щом държавното ръководство (...) само поддържа този страх (...), лесно е да стигнем до положение, при което в страната има само един ръководител, чиито думи "се изсичат върху гранит" и който трябва да бъде следван във всичко, при това безпрекословно", пише бившият кмет на Москва.

"Как да съпоставим това с вашите призиви за "развитие на демокрацията?" - пита Лужков в своето посланието до Медведев.

Той уверява, че предаване на московска телевизия в подкрепа на кмета било спряно от ефир.

"Това не е нищо друго, освен цензура!"-

възкликва авторът на посланието.

Уволнението на Лужков бе предшествано от мащабна кампания срещу него от страна на руските държавни медии, които го обвиниха в корупция, неспособност да разреши редица от най-сериозните проблеми на столицата и в използване на властта си, за да помогне на съпругата си да трупа пари, пише РИА Новости.

В писмото бившият кмет обвинява Медведев, че е дирижирал цялата "клеветническа кампания".

Говорителят на Кремът Наталия Тимакова

отрече писмото да е би повлияло на решението на Медведев

да освободи градоначалника.

"Президентът не беше прочел писмото, когато подписа заповедта за уволнение на Лужков, но то така или иначе нямаше да повлияе на решението му", каза Тимакова.

Лужков възнамерява

да оспорва освобождаването си в съда,

съобщи агенция Интерфакс като се позова на певеца Йосиф Кобзон, който е близък приятел на бившия кмет.

Изпращането в оставка на Лужков е първото значително кадрово решение на президента Медведев, коментира руското издание "Ведомости".

Чиновници признавали, според вестника, че първоначално премиерът Владимир Путин е бил против оставката на Лужков, но Кремъл упражнявал силен натиск върху кмета, за да се оттегли.

Вчера Путин подкрепи решението на Медведев. Близък до Кремъл източник на "Ведомости" предполага, че е поставил като условие президентът да поеме цялата отговорност и последиците от него.

"Отчасти премиерът използва президента, за да отстранява от власт онези, които не може да уволни той самият",

коментира политологът Евгений Минченко, цитиран в материала.

Конфликтът около оставката на Лужков създаде впечатлението, че управляващият тандем е отслабнал, но ударът по него щеше да е много по-силен, ако кметът не бе уволнен, смята според "Ведомости" аналитикът Михаил Виноградов.

Тандемът рискува собственото си реноме и репутацията на цялата политическа система, изградена от Путин и Медведев, твърди "Московский комсомолец".

Решението на президента е супертест за вертикалата на властта. Ако системата не сработи успешно в Москва, тя ще бъде изцяло дискредитирана в цяла Русия, пояснява всекидневникът.

Изданията припомнят публикувани напоследък от руски медии остри критични материали за Юрий Лужков, които го свързаха с корупционни афери.

С "твърдата и донякъде груба (...) процедура", предшествала оставката,

"президентът де факто отвори кутията на Пандора",

коментира електронният в. "Утро".

Още догодина Русия навлиза в период на парламентарни и президентски избори. Всички последни събития, включително свързаните с московския кмет, показват, че управляващият тандем още не е решил дали Путин или Медведев ще се кандидатира за висшия пост през 2012 г. Напротив, според косвени признаци и двамата нямат нищо против, посочва изданието. Как ли ще се отрази на участниците в предизборната борба обогатеният с нови хватки политически инструментариум, пита се "Утро".

Руският експерт Глеб Павловски казва пред "Росийская газета", че свързва уволнението на Лужков с антикорупционната програма на Медведев, която според него не е срещнала разбиране у местните власти. Досега медиите се страхуваха да огласяват разкрития за корупцията в Москва, посочва Павловски.

Основният мотив за уволнението е политически,

подчертал обаче за "Время новостей" източник от кремълската администрация. По неговите думи, решаваща била неотдавнашна статия в "Московски комсомолец", инспирирана според Кремъл от Лужков. Кметът се опитал да създаде конфликт между Медведев и Путин. В статията пише, че Лужков е лоялен към премиера и ако бъде сменен, това може "да отвори път за цветен бунт" в Русия.

"Время новостей" помества извадки от разпространено вчера от кметството писмо на Лужков до ръководството на управляващата партия "Единна Русия". Бившият кмет информира, че напуска партийните редици и Висшия съвет на "Единна Русия", по-специално защото над месец бил подлаган на "диви гонения (...), излизащи извън рамките на приличието и здравия разум", а партията "не проявила желание (...) да спре потока от лъжи и клевети".

Лужков се оттегли със скандал, констатира "Новие известия". Според наблюдателя Алексей Мухин, цитиран от всекидневника, московският кмет поискал като "обезщетение", за да се оттегли, поста председател на Съвета на федерацията - горната камара на парламента. Това би било самоубийство за действащата власт. Още повече че с оглед на предстоящите избори Кремъл активно брани политическото пространство, коментира Мухин.

Участници в допитвания дават различни прогнози за влиянието на събитията около Лужков върху рейтингите на властовата партия, пише "Независимая газета". 33 на сто от анкетираните в проучване на руския център ВЦИОМ смятат, че Лужков е образец на ефективен ръководител и високият стандарт на столичани до голяма степен се дължи на него. Според 34% обаче, Лужков не е успял да реши проблемите на града, а всички успехи на Москва са обусловени само от положението на столичен град, посочва вестникът.

Според московски чиновник, цитиран в материала,

Лужков съобщил на бившите си подчинени, че смята активно да се залови с политическа дейност,

но не уточнил като какъв.

Ако Юрий Лужков започне открито да се изявява като опозиция и да критикува властта, може да се озове там, където се намира днес Ходорковски, казва пред изданието Сергей Митрохин, лидерът на партия "Яблоко". Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски излежава присъда за икономически престъпления. "Лужков най-вероятно ще се превърне в почетен пенсионер", смята политологът Игор Бунин, цитиран в "Известия".

При всяко положение следващият кмет на Москва ще се наложи да запази основните елементи от лужковската система за управление и главно социалния модел. Той гарантира, че московчаните ще гласуват за "Единна Русия", и "не бива да бъде клатен в предизборния период", казва експертът.

Според Андрей Воробьов от ръководството на "Единна Русия", до две седмици партията ще излъчи кандидати за кмет на Москва и ще представи списъка на президента Медведев, отбелязва "Росийская газета".

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 3 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 3 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 4 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 5 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 6 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 6 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 6 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 6 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 6 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 7 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 7 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.