Консултативният съвет подкрепи правителството
Източник: БГНЕС/Антон Станков
34
Кс султативният съвет по национална сигурност (КСНС) подкрепи графика за неотложните мерки и действия на правителството и органите на съдебната власт за запазване динамиката на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Министър-председателят Бойко

Борисов, заяви, че е бил постигнат консенсус.

"Съумяхме да намерим консенсус що се касае до еврофондовете и до идването на свежи пари в България, както и по въпроса за реформата в съдебната система, каза Борисов.

Според него официалното писмено становище одобрено от всички участници в съвета, е документ, който е много добър знак за народа и за Брюксел.

Премиерът каза, че целта на днешното заседание е била управляващите оттук нататък да се опитат да не допускат грешки в усвояването на еврофондовете и според него в пълен обем са изпълнили целта си.

Борисов добави, че становището показва, че политиците могат да се обединят в името на България: „То дава възможност на всички български граждани да знаят, че лидерите на партии, президентската институция, Министерски съвет, Народното събрание, могат да поставят националните интереси над партийните, над личните.

В този смисъл аз благодаря и на г-н Сидеров, и на г-н Янев, и на г-н Димитров, разбира се и на г-н Станишев, и на г-н Местан, за това, че намерихме добрия тон и от крайни  решения стигнахме до тези, които в общи линии да дадат един добър старт за подкрепа на правителството в много тежките реформи и преговори, които му предстоят занапред" каза премиерът Борисов.

"Срещата започна с много резки изказвания,

но накрая, мисля че помогнах на президента да намерим добрия тон", заяви премиерът.

Той коментира изказването на председателя на БСП Сергей Станишев преди заседанието - че новото мнозинство не е свършило нищо от идването си на власт така: "Приемам, че това е по-скоро шега. Наложихме мораториум върху заменките, върнахме парите от САПАРД, пуснах му метрото, за да може да ходи на работа до парламента".

Относно идеите на президента за промени на данъчната политика Борисов заяви, че ще бъдат обсъдени в петък и е възложил на министъра на финансите Симеон Дянков да изготви становище до тогава. Самият той няма да присъства на тази експертна среща, защото в четвъртък ще участва във вечерята на премиерите от ЕС в Брюксел.

Според премиера, ако заседанието на Консултативния съвет се беше състояло по-рано, по време на управлението на предишното правителство, "тогава щяхме да съсипем Тройната коалиция на този съвет и щеше да е един вид предизборна агитация".

Той приветства идеята на президента да свика съвета именно сега, след сформирането на новия кабинет

Консултативният съвет бе свикан от президента Георги Първанов, за да бъдат разисквани мерките за изпълнение на показателите по механизма за сътрудничество и проверка, и за подобряване на усвояването на средствата от ЕС.

Участниците в заседанието са одобрили

политическия ангажимент на правителството

за по-мащабни инициативи, които да формират решителен стратегически подход за съдебната реформа и в усилията на борбата с корупцията и организираната престъпност, изразени при посещението на българската правителствена делегация в Брюксел.

В текста на становището се подчертава общото разбиране за приоритетния характер на законодателните промени - в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, законите за МВР, за съдебната власт, за предотвратяване и разкриване конфликта на интереси, и за установяване и отнемане на незаконното имущество.

Изразена е

принципна подкрепа за промени в някои от законите,

като към тях е и Законът за Държавнатна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Общо е било разбирането за необходимост от преглед и на тази основа на промени в антикорупционното законодателство и от ускорена подготовка и приемане на интегрирана стратегия за противодействие на организираната престъпност и корупцията.

КСНС приема ускоряването на реформата в съдебната власт да се осъществи и чрез подобряване реда за назначаване на магистрати, за да се повиши нейната кадрова осигуреност и авторитет.

Отбелязан е постигнатият от новото правителство напредък,

изразен с възстановяването на спрените средства по САПАРД и проектите по ИСПА, с удължаването на срока за изпълнението на инструмента Шенген.

Сред приоритетните мерки, изброени в становището, се посочват ускореното усвояване на средствата от европейските фондове и доразвиване на механизмите за ефективен мениджмънт на проектите, за да се гарантира успешното осъществяване на големите инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС - магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма" и прилагането на ефективен предварителен, текущ и последващ контрол по изпълнението на проектите.

Президентът

Първанов заяви, че заседанието  е било ползотворно

и резултатите са конструктивни.

"Заседанието беше израз на ясна политическа воля на всички институции, на всички парламентарно представени партии да се изпълнят препоръките на ЕК от последния доклад".

Приемането на общо становище е израз на съгласие по конкретиката на стъпките, които трябва да извървим в следващите месеци за постигане на резултати", отбеляза държавният глава.

В началото на заседанието той посочи, че темата на срещата днес е избрана, защото консенсусното разбиране за европейското развитие на България трябва да се изрази в конкретни мерки.

Президентът подчерта, че трябва да бъдат реализирани конкретни мерки.

"По изпълнението на тези мерки не можем да се делим на управляващи и опозиция, на леви и десни, защото по тези въпроси новото правителство запази и разви динамиката на действията на предишния екип. Новото правителство представи в Брюксел своите виждания по работата и по изпълнението на препоръките. Смятам, че би било добре, ако българското общество и европейските институции знаят, че става дума за консенсусни мерки", подчерта държавният глава.

След заседанието президентът съобщи, че членовете на Консултативния съвет за национална сигурност се били разбрали за ускорено създаване на Гаранционен фонд към програмата, обслужваща малките и средни производители и предприятия.

В заседанието са участвали председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на правосъдието Маргарита Попова, министрите на отбраната и на външните работи, председателят на ДАНС, началникът на отбраната, главният прокурор и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. 
Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 1 час

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 2 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 4 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 4 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 4 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 5 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 5 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 6 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 6 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 6 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 7 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 8 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 8 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 8 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 9 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 9 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите