"Труд": Янев праща вота в Турция на прокурор
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Янев праща вота в Турция на прокурор, пише "Труд". Лидерът на РЗС Яне Янев ще подаде сигнал до главния прокурор Борис Велчев за груби нарушения на изборите в Турция и за незаконни действия на външния министър Ивайло Калфин за откриване на секции там.

Според данни на РЗС във всяка секция в Турция са гласували между 1200 и 1600 души, което било технически невъзможно. Освен това около 40% от гласоподавателите са били дописвани в списъците. Огромната част от тези хора изобщо не са били в Турция в изборния ден според РЗС.

Янев дава рамо на генерала, съобщава "Стандарт". Депутатите от РЗС в новия парламент ще подкрепят правителството на Бойко Борисов. Това заяви лидерът на партията Яне Янев вчера.

Той бе категоричен, че формацията му не се бори за министерски кресла или постове, а за принципи. "Бихме подкрепили кабинет на ГЕРБ и Синята коалиция, ако сме убедени, че няма да има корупция", каза Янев.

Борисов: Станишев да не решава, а само да сдава, пише "Труд". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди вчера премиера Сергей Станишев на днешното заседание на кабинета да не се вземат решения, а министрите само да се готвят за сдаване на властта.

"Разбирам, че е подготвено назначаване на посланици и генерални консули и всякакви други решения. За да не говори после за реваншизъм и да не се налага да му отменя акта, да не го прави", заяви Борисов.

Дилемата на победителя, е анализът в "Монитор". Посочва се, че настоящата победа на ГЕРБ не е достатъчна да им позволи да излязат от коалиционната логика въпреки тяхното желание за това.

Нова е сравнително широката палитра от управленски варианти пред партията и възможността за селекция и разместване на коалиционни партньори през идните години на този мандат.

Политическата еднозначност означава пълна управленска отговорност. Към сегашния момент Бойко Борисов изглежда по-независим от своите бъдещи колеги и партньори, отколкото беше Симеон Сакскобургготски. Остава да видим как тази по-висока степен на свобода ще бъде използвана.

Меглена Плугчиева: Закриването на поста ми ще е опасно, четем в "Монитор". Закриването на поста вицепремиер по европейските средства ще бъде опасно за по-нататъшното усвояване на средствата от Европейския съюз, ако не бъде последвано от необходимата промяна на модела за управлението им, който да бъде опростен и окрупнен и бъде засилена координацията.

Това заяви вчера вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. ЕК насочваше цялата кореспонденция към вицепремиера и очакваше от него да прави координация и да осъществява контрол по изпълнението. Сега на практика ще отпадне партньорът на национално ниво за ЕК, допълни Плугчиева.

Цветан Цветанов взима МВР, съобщава "Труд". Това разкри вчера бъдещият премиер Бойко Борисов при визитата си в съдебната палата в София.

Борисов и Цветанов отидоха като "бивши полицаи" при главния прокурор Борис Велчев, неговите заместници и ръководителите на столичните обвинители, за да декларират стопроцентовата си подкрепа за работата на прокуратурата.

Лидерът на ГЕРБ даде шест месеца кредит на доверие на институцията, за да успее да промени отношението на Брюксел към правосъдната система и да бъдат отблокирани спрените средства по европейските фондове.

Борисов беше категоричен: "За нас няма значение дали става въпрос за кмет и министър от партия ГЕРБ или бивш министър, ако е извършил престъпления и има данни за източване на еврофондове, ще стигне до прокуратурата."

Велчев от своя страна изтъкна, че прокуратурата има готовност да работи по всеки един сигнал. Бъдещият МВР шеф Цветанов заяви, че полицаите трябва да имат повече правомощия, а проблемът с дознанието ще бъде решен, като се работи съвместно с екипи от прокуратурата.

ДПС и сините си размениха по един мандат в Русе и Добрич, отбелязва "Труд". Това стана ясно от окончателните резултати от изборите, обявени от ЦИК. Хората на Доган печелят не един, а два мандата в крайдунавския град, но пък губят едно от двете си кресла в Добрич.

Сините се разделят с единственото си място в Русе, но вкарват в парламента депутат от Добрич.

ГЕРБ-ерите в Смолян вчера протестираха срещу подменен вот. Първоначалните данни от изборите в неделя сочеха, че партията получава два мандата от пропорционалната листа и един мажоритарен, а ДПС - един депутат. Заради пренасочени от чужбина 8279 гласа обаче ДПС печели два мандата.

Бойко е железен, той решава дали ще бъда министър, лаконичен е Божидар Димитров, депутат от ГЕРБ. От интервю за "Новинар" става ясно, че въпреки предположенията, че той ще стане министър на културата, шефът на Националния исторически музей не иска да се избързва и да се спекулира.

Димитров изразява готовност да бъде министър, тъй като кариерата му е преминала в Министерството на културата. Целият бюджет на ведомството е около 120 млн. лева. На новия министър се пада задачата да убеди правителството, че културата е приоритет.

Не се боря за лидер и не искам оставката на Сергей, заявява в интервю за "24 часа" Румен Овчаров, ляв депутат и председател на БСП-София.

По думите му решението за оставката на Станишев си е негово. Той ще намери правилния начин, по който да поеме политическата отговорност.

А оттегляне на цялото Изпълнително бюро не може да е решение, но промени в него са нужни. Времето в опозиция е най-доброто за влизане в кондиция на партията, казва Овчаров.

Готви се саморазправа с недоволните в СДС, разбираме от д-р Борислав Бориславов, председател на СДС-София. За него е очевидно, че СДС не е извоювало победа на тези избори.

"Доста смешно изглеждат опитите на Мартин Димитров да се скрие зад победата на ГЕРБ, която е безкрайно убедителна. Преговорите и пушилката, която се вдига в момента, че влизаме в управлението, не може по никакъв начин да скрие неговия провал като председател на партията", казва Бориславов в интервюто за "Монитор".

Той споделя, че се притеснява, защото има обезпокоителни сигнали за готвена акция за саморазправа с хора, които изразяват спокойно и публично собственото си мнение.

Министрите - с високи заплати, за да не вземат милиони под масата, препоръчва адвокатът доц. д-р Иван Тодоров. За "24 часа" той изчислява, че минималната заплата, която трябва да получава един министър, не трябва да е по-ниска от 20 000 евро.

За заместник-министър или шеф на агенция цифрата е 12 000. За съдия от върховните съдилища - 10 000 евро. По оценки на Тодоров бизнесът харчи минимум следните суми за подкупи.

Министри, но не задължително от отиващото си правителство, са заработвали минимално по 4 млн. евро годишно, и то след като се отчетат в партийните си централи.

Нещата в ресурсните министерства са няколко пъти по-високи. 1,4 млн. евро е минималната сума, която може да заработи заместник-министър или шеф на агенция годишно.

Излиза, че подкупите са над 15 пъти повече, отколкото би била сумата, която ще отиде за раздаването на по-високи заплати.

Болниците с дълг от 372 млн. лв., обявява "Труд". Данните са били съобщени вчера от Министерството на здравеопазването специално за вестника.

Този дълг означава, че в един момент средствата за болнична помощ ще бъдат изчерпани. И ако не се разблокира големият резерв на здравната каса в БНБ, лекарите ще трябва да връщат пациенти.

При идването на власт тройната коалиция завари 250 млн. лева дългове.

Пускайте бързо търгове за магистрали, призовава Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите в България. В интервю за "Труд" той посочва, че те могат да бъдат започнати още през февруари-март.

В Брюксел са съгласни, а и нашият Закон за обществените поръчки позволява паралелно да се извършат актуализация на докладите за въздействие върху околната среда и търговете. Според Пешов правителството трябва веднага да пусне търгове за "Тракия" и "Марица".

По негова информация тръжните документи за тях в Национална агенция "Пътна инфраструктура" са готови и трябва само да се съгласуват с Брюксел.

Наесен сме пред чакалнята за еврото, пише "Стандарт". България ще се кандидатира за приемане в "залата за изчакване" за еврозоната - валутния механизъм ERM-2, през ноември.

Това заяви соченият за бъдещ финансов министър от ГЕРБ и главен икономист на Световната банка Симеон Дянков. Страната ще запази обвързаността на валутата си към еврото до влизане в еврозоната.

По думите на Дянков девалвирането на лева спрямо еврото в отговор на кризата изобщо не стои като въпрос.

"Еврокомисар по разширяването? Защо не?", е озаглавено интервю в "Труд" с евродепутата Румяна Желева. Тя е убедена, че българският еврокомисар би бил в свои води в много области, които са важни за България.

Лично тя в ЕП е била много активна в комисията по регионално развитие. Работила е и по разширяването на ЕС. Не е нереалистично България да очаква покана за един от двата ресора.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 1 час

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 3 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 5 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 6 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 7 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 8 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 8 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 9 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 11 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 11 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 11 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 11 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 12 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев