404

Между един и два милиарда лева е дупката в бюджета, заяви в интервю за Нова телевизия министър-председателят Пламен Орешарски.

Затова се очаква в следващите седмици правителството да предложи актуализация на бюджета. Премиерът добави, че е готов на диалог с протестиращите.

Определи ситуацията като "изнервена" и заяви готовност да работи за решаването й.

"С такава обстановка не може да се свикне. Представях си, че ще бъде труден мандат, имаше всички обективни предпоставки за това. Самият факт, че още на третия ден група хора искаха оставката ми, беше първият сигнал. Разбира се, след нашето грешно назначение на г-н Пеевски протестите се засилиха и струва ми се, че в момента ситуацията е доста изнервена. Това е доста негативно за развитието на цялата страна", каза премиерът Орешарски.

Той изрази надежда, че ще се намери подход да се успокои и стабилизира обстановката, посочи премиерът.

Чувам предимно хипотези за някакви зависимости, някакво задкулисие, напротив, кабинетът действа обратно. Аз заявих, че първият сектор е енергетиката и сега виждаме, че заплахата, че с 40% ще има повишаване на цените, сега това, което казвахме, че няма да го допуснем и така стана показа, че засягаме нечии интереси, посочи Орешарки.

Той неколкократно се върна към назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, като каза, че въпросното назначение беше грешка, както на ПГ, така и моя и отключи хипотези, че правителството действа в интерес на някого. Ние вкарахме в ход предложението на служебното правителство да има определени квоти за парите на държавните фирми в банките.

Пеевски го познавам от времето, когато беше зам.-министър по-предишния мандат. Повтарям това беше политическа грешка, той е противоречив, имахме и други грешки, които веднага поправихме, призна Орешарски. В действията си досега ние отстояваме позиции не от нечии име, а от избирателите си. Направихме първа среща с протестиращите, готов съм на всякакъв диалог. Част от протестиращите отказаха, аз ще продължа да търся диалог, като продължа да ги каня, подчерта премиерът.

Той неколкократно повтори, че са направили политическа грешка по отношение на Пеевски, която са поправили. Сега не бързат кой да бъде новият шеф на ДАНС, има си изпълняващ длъжността. Орешарски посочи, че това вероятно ще бъде човек от системата, по-малко са хората, които оглежда извън системата, защото на тях ще се погледне противоречиво.

Според него няколко години са се формирали икономически и социални проблеми и сега от 15 години насам сме в най-тежкото състояние, като не иска да си спомня за 1996/97г. След данните, които е получил за неразплатените задължения, те са около 2,4 млpд. лв., а намалени са й приходите бюджета в рамките на 1 млрд. лева. Почти сигурно е бюджетът да бъде актуализиран, но ще направим всичко възможно да увеличим събираемостта. Дупката в бюджета е около милиард или два, но социалните придобивки няма да бъдат засегнати, те са осигурени от бюджета. Затова ще го актуализираме, като искаме до август да се разплатим с бизнеса, въведохме 5% намаление на разходите на министерствата, съобщи Орешарски.

Освобождаваме директора на митниците Ваньо Танов не само за лошо изпълнение на приходите, но и за други неща, сега длъжността изпълнява заместникът му и ще направим конкурс за длъжността, уточни Орешарски. Ситуацията в Брюксел е нормална, аз си я спомням такава от времето като бях министър на финансите. Това беше първото ми участие в Съвета на Европа и получих пожелания за добро управление от всички премиери, с които имах възможност да се запозная. Езикът в Брюксел е общностен и по-малко се коментират отделни страни. Тезите, които се обсъждат се обсъждат и тук - младежка безработица, малкия и среден бизнес, тежките лицензионни режими, каза премиерът, запитан как са го посрещнали в Брюксел.

Сега споделям цифрата, която сподели вицепремиерът от служебното правителство 800 млн.евро като средства можем да загубим от евросредствата, но ще се опитаме да я минимализираме.

Един министър, а и премиер трябва да работи с различни хоризонти или с други думи да си държи оставката в джоба, отговори Орешарски на въпрос с какъв хоризонт работи - избори май "две в едно" или есента. Но трябва да се работи в хоризонти, категоричен е Орешарски. От няколко месеца, без да съм специалист говоря за тежките проблеми в енергетиката, тежкия дълг на НЕК 1,8 млрд лева, а това са средства неизплатени средства към производители. Някои от специалистите на ГЕРБ умеят да прехвърлят във времето причините, коментира повтарянето на бившите управляващи, че проблемите идват от Цанков камък, Белене и т.н, аз говоря какво е сега, беше експертният отговор на премиер.

Много ми се иска след 4 години, независимо дали това ще е правителство Орешарски, ми се иска икономиката да си е върнала растежа и хората да виждат перспектива и особено младите хора, каза премиерът.

Аз нямам усещането, че съм загубил всички в България, да аз съм загубил един кръг, но аз трябва да гледам всички. Колкото до президента, аз уважавам институцията и ще продължа да работя с него, лаконичен беше Орешарски.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@