ГЕРБ ще гласува да падне имунитетът на Сидеров, БСП изчаква
Кадър от днешната демонстрация "Имунизирай България срещу Волен Сидеров"   
Източник: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
532

Искането на главния прокурор Сотир Цацаров депутатския имунитет на лидера на "Атака" да бъде свален, логично предизвика вълна от коментари.

В профила си във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави прокуратурата и написа, че депутатите му до един ще гласуват за сваляне на имунитета на Сидеров. Борисов отново обвини опонентите си БСП и ДПС, че зависят от Сидеров и неговия "златен пръст". Според Борисов двете партии са зависими именно от "Атака" и "шикалкавят", че им трябва време, за да се запознаят с документите, които прокуратурата ще им изпрати.

"А от репортажите по телевизиите става безпощадно ясно за какво иде реч. Включително и последният случай от преди минути, където хайка депутати на "Атака" нахлули в Нова ТВ, за да се разправят с гостите на Милен Цветков", пише Борисов.

Критиките на Борисов към управляващите бяха заради думите на депутата от Коалиция за България (КБ) Антон Кутев по-рано днес, че той и депутатите трябва да се запознаят с документите, внесени от прокуратурата в Парламента. Той уточни, че става въпрос за 60 страници.

Законът важи за всички. Каквото за Бисеров, такова за Сидеров, такова за Цветанов, такова и за Станишев и Кутев.

Не може да има чадър над никого и няма да има. "Доколкото знам има един срок от няколко дни, в който да заяви дали сам сваля имунитета си. Нека да изчакаме да видим дали той самият ще си свали депутатския имунитет", каза Кутев.

Попитан дали Волен Сидеров трябва да продължи да оглавява парламентарната комисия за борба с корупцията, Кутев заяви: "Нека да видим какво се съдържа в материалите. В момента всяко бързо действие няма да доведе до добри резултати... Важно е едно – чадър не бива и не може да има над никого".

Аз съм убеден, че прокуратурата ще си свърши работата както трябва.

Имам пълно доверие на главния прокурор и на ръководството на прокуратурата, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

"От прокуратурата показаха пред българското общество с действията си, че не се влияят от никого, че следват буквата на закона и аз мисля, че и в този случай ще бъде така", подчерта вътрешният министър.

"По този случай предприехме всичко, което трябваше. В много кратки срокове бяха извършени абсолютно всички необходими процесуални действия", отбеляза той.

Не разбирам какво е това бързане за взимането на имунитета на Волен Сидеров

каза в студиото на "Здравей, България!" на Нова телевизия и заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова.

На въпрос дали ръководството на Народното събрание би свалило имунитета на Сидеров по своя преценка, каквато законова възможност съществува, Манолова отказа да отговори и заяви, че това е бързане и че трябва първо да се видят фактите.

Когато парламентът заседава, решение за сваляне на имунитет на депутат се взема с гласуване на Народното събрание, а когато не заседава, както сега (депутатите са във ваканция до 15 януари) - от председателя на парламента. Има и възможност самият депутат да се откаже от имунитета си, но Сидеров вече заяви, че не вижда причина да направи това.

"Има правила и закони, които трябва да се спазват от всички граждани, независимо от позицията им в обществото. Смятам, че е недопустимо подобно арогантно поведение. Няма как това да бъде толерирано. Сигурна съм, че прокуратурата и МВР ще направят всичко нужно истината да излезе наяве. Главният прокурор няма да направи компромис за депутат”, смята Манолова.

"Процедурата е започнала. След като видя фактите, ще вземем решение дали да гласуваме да бъде свален имунитетът на Сидеров. Сидеров не е невръстното дете в парламента, той е лидер на партия. Не е там, защото аз съм решила. Той е там по волята на българските граждани. Ако ставаше дума за действия на хора от нашата парламентарна група, щях да отговарям в първо лице. Отказвам да нося отговорност за действията на лица от друга партия”, категорична бе Манолова.

На въпрос как управляващите ще правят кворум в Народното събрание, ако той не бъде осигуряван от "Атака" и Волен Сидеров, Манолова отговори: "Има 240 народни представители, които са избрани от народа за да ходят на работа. Ще видим в сряда дали може да има кворум. Никога не съм влизала в предварителни уговорки за това кой ще влиза в пленарната зала или не. Те са длъжни да идват на работа. Тази игра с кворума е недостойна за отговорни политици”, допълни тя.

Ако се стигне до това да се иска имунитетът му, ще гласувам "за",

каза депутатът от КБ Георги Кадиев. Подкрепих Волен Сидеров за разходката му до Куба, защото е нормално всеки, който отиде там, да отиде и на плажа Варадеро, но сега със случката във Варна прекали, обяви пред Би Ти Ви Кадиев.  Просто политиката стана лоша работа. Мразят ни, защото парламентът се ползва с 12% одобрение. Корупцията ни убива, това е, обяви Кадиев.

Синдикалната федерация на служителите в МВР изрази възмущение и безпокойство от "поредния инцидент между народен представител и служител на МВР", имайки предвид скандала около Сидеров.

"По време на продължаващите близо година протести ние многократно призовавахме нашите членове, нашите колеги и протестиращите граждани да сдържат агресията и да не допускат цивилизованият протест да се изражда в противозаконно насилие срещу граждани или служители на реда. Днес очевидно се налага да се обърнем с подобен призив към народните представители от 42-то Народно събрание на Република България", пишат от синдиката.

И напомнят, че служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени, а причиняването на телесна повреда на полицейски орган при или по повод на изпълнение на службата му е престъпление.

Синдикалистите в МВР заявяват, че погазването на законите тъкмо от тези, които са избрани да ги създават, е позор за Народното събрание и е несъвместимо с идеята за парламентарна демокрация.

Очевидно тук е налице здравословен проблем,

смята математикът проф. Михаил Константинов.

"Има един човек, на когото трябва да се помогне, защото има ескалиране на някакво поведение, което за мен не говори за особена нормалност. В този смисъл вместо да стоим и да злорадстваме отстрани за това, което се случва, е по-добре да окажем помощ на човека", заяви проф. Константинов.

"Формално погледнато, главният прокурор има основание да поиска такова сваляне на имунитета. Много ми е интересно как ще реагира самото Народно събрание, защото може да се окаже, че накрая много бързо ще отидем към избори "2 в 1", ако подкрепата на "Атака" отпадне", добави той.

Случилото се с лидера на партия "Атака" Волен Сидеров е тест за председателя на Коалиция за България и на ПЕС,

който допусна една радикално антиевропейска и ксенофобска партия, председатествана от Волен Сидеров, да се превърне в решаващ фактор за управлението в момента. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова.

"Тест е и за българската прокуратура и за Министерството на вътрешните работи за това, дали ще има безпристрастно поведение на база на принципи и норми", обясни Панайотова. Според нея не е допустимо в една европейска държава подобно отношение на лидер на партия спрямо граждани, спрямо служители на реда, спрямо дипломатически лица. 

"За мен е притеснителна липсата на реакция от страна на партиите БСП И ДПС, които превърнаха ПП "Атака" в решаващия, т.нар. "златен пръст" при гласуването на ключови законопроекти в Народното събрание. Случилото се е тест за всички парламентарно представени партии, заявяващи, че са проевропейски", заяви евродепутатът.

Със сигурност ще последва международен отзвук на скандала,

още повече, че вече имаме реакция, изразена от страна на френското посолство за случилото се на 6 януари с техен дипломатически служител, каза още Панайотова.

Скандалът около Волен Сидеров ще го издигне изцяло на гребена на вълната.

В първия месец на годината да се занимаваме с партия "Атака" и нейния лидер – това обслужва изцяло неговите цели, смята политологът Борис Попиванов.

"Не виждам да може да се получи дестабилизиране в парламента така елементарно, както може би някои си представят. Скандали от подобен характер като настоящия с Волен Сидеров – независимо дали той е прав да твърди, че са провокации, или неговите опоненти са прави, че той ги произвежда сам – сме наблюдавали много", добави политологът.

По думите му във всеки от тези случаи се е предполагало, че това е краят на Волен Сидеров, че той е окончателно дискредитиран и политическите партии няма да могат да сътрудничат с него.

"Това не се е случвало до този момент, за да смятаме, че сега тепърва ще настане "време разделно",

каза още Попиванов.

Вчера председателят на парламента Михаил Миков коментира скандала с думите, че

"всички сме равни пред закона, на ход е съдебната власт. Когато фактите бъдат установени и бъдат сложени на масата, тогава ще се произнасяме.

Но не може да има никакви съображения за политическа целесъобразност при нарушение на закона.

Несъмнено основен приоритет е изборното законодателство. Критиките към него предполагат изборите, които са през май, европейските избори, да се проведат с променено законодателство, съобразено с обществените нагласи. Законодателството, насочено към злоупотреба с монополно положение - тук влизат законопроектите за обществените поръчки, за защитата на потребителите, цял кръг от въпроси, които са обект на общественото внимание", каза Миков пред БНР.

Коментари 532
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

532 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 8 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 8 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen