3

З аради неподписани договори с доставчици не са осигурени шествалентни ваксини за бебетата, родени след 1-ви юни тази година, алармираха лекари, информира БНР.

Какви рискове крие този проблем?

С нормативна промяна през месец май в Закона за Имунизационния календар,

бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева разписва Наредба за прилагане на шествалентната ваксина у нас преди да има договори за доставки на ваксината.

Няма проблем за децата, родени преди първи юни тази година. Те попадат на имунизация по стария календар. Проблем има за децата, родени след първи юни, посочва началникът на неонатологичното отделение в болница "Токуда", д-р Радка Масларска.

Нямат право личните лекари да провеждат имунизации с петвалентната ваксина поради това, че е променена Наредбата за имунизациите и децата ще бъдат имунизирани в друг имунизационен план.

Петвалентната ваксина ще бъде обединена с хепатит Б ваксината като една шествалентна ваксина, имунизация, която се прави в много страни от Западна Европа.

Съществува ли риск за здравето на бебетата, които не се имунизират сега?

Един сериозен контингент от деца в момента остават неимунизирани с риск да се разболеят от особено опасни инфекции. Най-малките деца и специално новородените бебета, когато се заразят със заболяванията, включени в тези ваксини, те обикновено се заразяват с тежките инфекции, с менингитите, с инфекциите на централната нервна система.

На запитване на "Хоризонт" от Министерство на здравеопазването съобщиха, че в качеството си на възложител са обявили в Агенцията за обществени поръчки открита процедура за доставка на ваксини - включително и за пет- и шествалентната за тази година, но кога личните лекари ще бъдат снабдени с тях, отговор няма.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@