Сара Брайтман: Знам много за България, излизах с българин
Източник: netinfo
14

За концерта си в София на 12 ноември Сара Брайтман пристига с екип от 25 човека. С нея обаче ще е и Симфоничният оркестър на БНР, така че на сцената в зала „Арена Армеец“ ще има повече от 70 музиканти. 

Концертът е част от турнето „Greatest Hits Tour“ и българските ѝ почитатели ще могат да се насладят на живо на някои от най-известните нейни парчета. Билети за събитието са в продажба на касите на НДК, „Арена Армеец“ и в мрежата на „Eventim“, „Германос“, „Пикадили“ и „Техномаркет“.

Световноизвестната певица с впечатляващ вокален диапазон идва за първи път у нас, но казва, че знае много за страната ни. Ето какво още казва пред Георги Войнов от Vesti.bg Сара Брайтман за себе си, за своето творчество, бъдещата разходка в Космоса и предстоящия концерт в София.  

– За първи път ли идвате в България? Знаете ли нещо за страната ни и за тукашните Ви почитатели?

– Знам много за България. Всъщност преди време излизах с много красив мъж от София и той ми разказа много неща за страната ви. Имате изумителни хорове, които пътуват из цял свят. И разбира се, това за което си мисля винаги – розовото масло и прекрасния аромат на рози. Много неща. 

– Отдавна чакаме концерта ви в София. Ще повдигнете ли малко завесата предварително и ще ни кажете ли какво ще видим? 

– Направих концерта за България, в която не съм била преди, така че да включва всички хитови парчета, с които съм известна по света. Публиката ще чуе песни от всички жанрове, с които съм позната – класически, кросоувър, някои поп неща. Ще има от всичко, което почитателите ми в България биха искали да чуят. 

– Вие сте един от най-известните изпълнители на кросоувър. Типично за вашата музика е, че смесвате различни стилове – диско, опера, поп, ориенталски ритми, амбиент, фолк и пр. Съвсем не се плашите да експериментирате. Защо избрахте този път, вместо да се насочите само към операта, да речем? 

– В началото на кариерата си, макар че учех класическо пеене, исках да си осигуря свобода на избора какво да пея – и затова пеех във всички жанрове, в които можех. Така че ми вървеше с всеки тип музика, който ми беше на сърце. С годините много от тези песни се сляха в сплавта на това, което днес се нарича класически кросоувър или само кросоувър. 

– Занимавате се с музика от 3-годишна. Кога осъзнахте, че музиката е Вашето истинско призвание?

– Пея наистина от малка, от малка свиря и на пиано. За мен, а и за всички около мен, най-вече за семейството ми, беше съвсем ясно, че музиката е моето призвание. 

- След всички тези години имате ли още сценична треска? 

- Да, все още имам. Но е в много контролирана форма. Мисля, че когато човек е по-млад, в ситуации като моята – когато трябва да излезеш на сцената и да имаш представление пред хиляди хора, страхът може да бъде много отрицателна сила и дори да вземе надмощие над това, което правиш. Днес обаче той е положителна сила, защото е контролиран, макар че тялото по естествен начин се подготвя, създава адреналин, който ти помага при пеенето и успяваш да предадеш възбудата си на публиката. 

– Имате дълга и много успешна кариера? Каква е рецептата Ви за успех? 

– Често ме питат за нея. Мисля, че е комбинация от фактори – на първо място страстта ми към това, което правя, обичам го. И защото толкова много обичам работата си, се чувствам щастлива, когато работя колкото мога по-здраво. Трябва да си подготвен и да поемеш по различни пътеки – някои лоши, други са се оказали добри, но трябва да си подготвен да отидеш по-далече, отколкото си си мечтал. 

– Как протича един типичен Ваш ден?

– Има различни типове дни – когато съм на турне, е доста организиран, защото трябва доста да спя – обикновено се събуждам всеки ден в различна страна. Закусвам късно, правя упражнения, след това се занимавам с някои бизнес въпроси, пиша имейли, след това е време да се разпея, да отида в залата, да направим проверката на звука и да се подготвим за представлението същата вечер. 

– За какво си мислите, докато пеете? 

– Всеки път на сцената е различно. Понякога, ако нямаш ден и гласът ти не прави това, което искаш, трябва да мислиш по-технически. Докато в други дни гласът ти просто лети и можеш да пренесеш публиката на съвсем друго място... Това са най-хубавите вечери, когато публиката става на крака... При всички случаи обаче се опитвам да дам на публиката най-доброто, на което съм способна, всяка вечер. 

– Слушате ли много музика? Кои са любимите Ви стилове и изпълнители? 

– От време на време слушам много музика. Но го правя на периоди. После не слушам музика, а след това – пак слушам. Харесвам всички стилове. Що се отнася до изпълнител, обърнах се към класическата музика заради изпълнители като Джоан Съдърленд. Гласът ѝ, особено в по-младите ѝ години, е изумяващ, а техническите ѝ способности са невероятни. Обичам симфонии, това харесвам да слушам, когато си почивам. 

- Как се грижите за гласа си?

– Имам различни вокални инструктори за различни части от работата по гласа си. Работя по него почти всеки ден. Иначе – упражняването му е най-добрият начин да го запазиш. 

– Космосът е много важна тема за Вас – и музикално (например „La Luna“, „Dreamchaser“), и персонално. Вълнувате ли се за екскурзията си в Космоса? Ще има ли албум „Sara Brightman: Space Concert“? 

– Излизането в Космоса означава много за мен – това е нещо, което винаги съм искала да направя. А и както знаете от моите албуми и сингли, темата често е присъстваща в тях. Така че това е едно много важно и много лично пътешествие.

– Какво ще правите на Международната космическа станция? Имате ли стриктен план, час по час? 

– На МКС ще трябва да изпълнявам много роли, включително ще трябва да правя някои експерименти. И наистина ще се опитам да пея от Космоса, както и да се свържа с друг певец, хор или оркестър. Ще има стриктен план, но той в момента все още се изготвя. Обаче ще използвам времето си и да се насладя напълно на това невероятно преживяване. 

– Ще трябва да тренирате преди полета, имате ли идея каква ще е подготовката? 

– Ще се подготвям заедно с останалите космонавти и астронавти. Това е много специална подготовка, която ще се проведе в САЩ, в Хюстън, както и Германия. 

– Някои твърдят, че определени албуми са особено лични. Вярно ли е? При вас кой албум е особено личен? 

– Всичките ми албуми разказват някаква история. Това всъщност е историята на моя живот в определен период, така ми хрумват идеите за тях. Например албума „Symphony“ – минавах през много тъмен период в живота си и бягството ми от него беше в изкуството, чрез гласа ми и избирането на песни за албум. 

За албума „Eden“ наистина открих вдъхновение в идеята за рая. Прекарах 10 години да се преобразя, да променя работата си, брака си. И когато накрая успях, това беше с албума „Time To Say Goodbye“ (познат и като „Timeless“), отдъхнах си, защото той беше много успешен, а аз бях започнала нова част от живота си. 

Та и с „Eden“ и идеята за рая... така се чувствах по онова време. Изливам душата си във всеки албум.  

– Кои от любимите Ви песни ще чуем в София?

– Ще чуете много песни от всичките ми албуми. С голямо нетърпения очаквам концерта в София. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 минути

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 10 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 55 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина