67

З а последното денонощие у нас са регистрирани нови 3475 случая на коронавирус, при направени 9 056 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Починали са 153 заразени с новия коронавирус, сочат още данните.

Общият брой на установените носители на вируса в България от началото на пандемията е 148 775, от които понастоящем активни са 91 587, вкл. 493 в интензивни отделения.

722 са новозаразените в София, 355 – в Пловдив и 318 – в Бургас.

Възстановилите се от заразата през денонощието са 2435, а общият им брой възлиза на 53 хиляди.

Починалите пациенти с диагноза Ковид-19 от началото на епидемията у нас са 4188.

По света

Броят на новите случаи на заразени с коронавируса в света през последната седмица отново се е увеличил с почти четири милиона, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

По данни на организацията до 29 ноември в света са регистрирани над 61 800 000 случая на инфекция с COVID-19. В същото време ръстът през миналата седмица беше малко по-нисък от седмицата по-рано - 3 935 330 срещу 4 060 891.

Броят на пациентите, починали от началото на пандемията, надхвърли 1,4 милиона.

Над 69 000 души са починали през последната седмица. Според организацията най-големият ръст на смъртните случаи е отбелязан миналата седмица в Северна и Южна Америка.

Срокът на извънредното положение в Латвия заради коронавирусната пандемия ще бъде удължен до 11 януари, реши вчера правителството на съвместно заседание със съвета за управление на кризата.

Освен това се засилват и ограниченията - връща се правилото за социална дистанция от два метра, маските стават задължителни във всички помещения освен у дома, а частните срещи ще са само на лица от едно домакинство. През уикендите ще бъдат отворени единствено магазините за стоки за първа необходимост - храни, хигиенни продукти, бензиностанции и аптеки.

Федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц ще съобщи днес на пресконференция как ще бъдат отменяни ограничителните мерки след края на локдауна на 6 декември,

но още снощи всички местни медии съобщиха кои са браншовете, които ще отворят първи врати и кои ще останат затворени.

Единодушно е мнението, че търговията и учебните заведения ще се задействат, макар и с ограничения. Остава задължителното носене на маски в магазините. Както през пролетта ще бъде определено по колко квадратни метра ще трябва да се осигурят на клиент, пише в електронния си сайт вестник "Кронен цайтунг".

Вероятно хотелите, заведенията, културните институции и спортните съоръжения ще останат затворени за публика. Затворени ще са и студията и салоните за услуги - фризьори, маникюр, педикюр, масаж. Очаква се ски лифтовете да заработят, но само за дневни туристи от Австрия. Вестник "Стандард" пише, че хотели и ресторанти ще отворят през януари,това ще стане по схема, която с разработва в момента.

Дискусиите с Италия и Германия за това как да бъде организиран зимният туризъм, ще станат излишни с въвеждането на заплануваните ограничения за влизане в страната, а именно: пристигащите в Австрия от държави, където броят на новозаразените за седмица надвишава 100 /на 100 000 души/, трябва да се подложат на 10-дневна карантина, което прави невъзможна зимната ваканция за тях. Мярката трябва да влезе в сила преди Коледа и да продължи до 10 януари. Тя ще се въведе с цел да предотврати заразата, пренасяна от хората, връщащи се в Австрия от чужбина. Вестник "Курир" съобщава, че задължителната карантина при връщане от районите с висока опасност няма да се счита за извинителна причина пред работодателите.

Карането на ски ще бъде осигурено преди всичко за местното население и по-специално за хората, живеещи близо до ски пистите.

Те ще бъдат отворени не в началото на месеца, а преди Коледа, пише електронното издание на "Пресе". Специална концепция за сигурност ще предписва по колко души да пътуват в гондолите на ски лифтовете, за да бъде спазена необходимата дистанция.

Учебните занятия в австрийските училища ще започнат в понеделник, пише електронното издание на "Курир" , но не за всички класове, а за децата до четвърти клас. По време на учебните часове децата няма да са длъжни да носят маски. Според "Курир" все още се изготвят графиците, по които учебните часове ще бъдат разпределени за малки групи ученици с цел ограничаване на броя на децата, намиращи се в сградата на училището. Вестникът пише, че и прогимназиалните класове ще имат присъствени занятия в определени дни и на групи, като носенето на маски за тях е задължително през цялото време.

Гимназистите ще имат присъствени дни и дни за самостоятелна подготовка по домовете. Учителите и персоналът на всички училища ще бъдат изследвани за Ковид-19 идния уикенд преди да започнат учебните занятия. Вестник "Стандард" съобщава, че широко набелязаната акция ще бъде извършена в училищни помещения и в конферентни зали на хотелите.

Новите случаи на коронавирус във Франция днес останаха под 10 000 за трети пореден ден - нещо, което не е наблюдавано от средата на септември. Запази се тенденцията за спад в броя на постъпилите в болница, предаде Ройтерс.

Правителството разхлаби втората национална карантина, наложена на 30 октомври, като позволи на всички магазини да отворят отново през почивните дни.

Френският президент Еманюел Макрон каза миналата седмица, че карантината може да бъде отменена на 15 декември, ако дотогава броят на новозаразените в рамките на денонощие спадне до 5000, а броят на пациентите с Ковид-19 в интензивно отделение намалее до между 2500 и 3000.

Във вторник Макрон каза, че между април и юни догодина Франция трябва да е в позиция да започне по-широка кампания за ваксиниране срещу Ковид-19, след като преди това се проведе целева ваксинация на по-малки групи.

През последните 24 часа здравните власти са регистрирали 8083 нови случаи на зараза с Ковид-19, при 4005 вчера и 9784 в неделя.
Общият брой на случаите на Ковид-19 е 2 230 571, което нарежда Франция пета в света по този показател. Починалите са 53 506.

Бразилия обяви нови 50 909 случая с коронавирус за последното денонощие, което е най-голям дневен прираст на заразените от началото на септември, предаде Ройтерс.

Починалите с диагноза Ковид-19 за изтеклите 24 часа са 697, съобщи здравното минитсерство.

От началото на епидемията в страната досега са били регистрирани 6 386 787 носители на вируса и 173 817 смъртни случая, свързани с коронавирус, сочат официалните данни. Бразилия е на трето място в света след САЩ и Индия по абсолютен броя на заразените и починалите.

Личните лекари вече издават електронно направление за PCR

Родилка с COVID-19 е починала в болницата в Благоевград

Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Кога идва първата ваксина у нас

Пулмолог: COVID-19 протича в два етапа

В Русия започнаха ваксинациите със "Спутник V"

Covid-19: "Сбърканата" ваксина на AstraZeneca

Коментари 67
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

67 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 19 минути

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 34 минути

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 2 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 2 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 4 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 6 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 6 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 6 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 7 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 8 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 9 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 9 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 9 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той