7

П рез октомври астрономите откриха първия досега астероид, който е с произход извън рамките на Слънчевата система. Историческото събитие провокира множество допълнителни проучвания на непознатия обект. Сред тях е и проверка за евентуално наличие на извънземни форми на живот върху астероида, който беше кръстен 'Oumuamua, съобщава онлайн изданието CNET.

Междугалактическият астероид озадачи астрономите

8 астероида са минали близо до Земята за три седмици

Преди това 'Oumuamua изненада учените с формата си. Откриваните досега астероиди са предимно със сферична форма, но този астероид се оказа с продълговата форма - дълъг е няколкостотин метра, но е широк около една десета от това.

Астрономи откриха първата междузвездна комета

Тази информация провокира учените от проекта Breakthrough Listen да обърнат по-голямо внимание на 'Oumuamua. Този проект изучава Вселената в опит да открие радиовълни или други сигнали от извънземни цивилизации. Според тях подобна плоска форма може да се използва от космически кораб, за да намали триенето и повредите при евентуални удари с малки елементи, газ и прах в междузвездното пространство.

Уникално - камера хвана как изгаря метеорит над град с 1,6 млн. души

Астероидът, убил динозавите, създал катастрофална "зима"

Учените ще използват радиотелескоп, за да "преслушат" 'Oumuamua и да проверят дали на него няма някакви индикации на живот. Астрономните признават, че не очакват да открият нещо. Все пак, анализът с радиотелескоп може да даде още подробности за 'Oumuamua, като евентуално наличие на вода или лед, както и газове около него. Освен това ще се тестват системите за проследяване на бързодвижещи се обекти близо до Земята, като този астероид е идеална цел.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@