Натурални начини да "хакнете" щастието
Източник: iStock
3

Щ астието е емоционално състояние, при което човек може да изпитва едно или няколко положителни чувства – от леко задоволство до пълна еуфория. То може да бъде „активирано“ поради различни причини – физически, психически, философски, религиозни и какво ли още не.

За съжаление, също толкова много могат да са причините да не можем да усетим истинско щастие. Според проучване на компанията Oracle от юни т.г. 45% от хората не са усетили „истинско щастие“ вече повече от две години. Цели 25% дори не знаят или са забравили какво е „истинско щастие“.

Какво е щастието?

Надали може да се намери дефиниция за истинско щастие, която да обедини всички. В голяма степен то е строго индивидуално. Проучването на Oracle сочи, че 88% от хората поставят новите преживявания като източник на усмивки и щастие. 80% също така смятат, че здравето е важно за щастието, а 79% добавят и личните отношения като източник на положителни емоции.

За съжаление, много хора наистина не знаят как да намерят или постигнат това щастие. 53% признават, че им се иска да можеха да си купят щастие с пари. А 78% дори биха платили огромни суми, за да получат мечтаното истинско щастие.

Много хора са правили опити да си купят щастие по време на пандемията – 89% са търсили усмивки чрез онлайн пазаруване и 47% от тях казват, че това ги е направило по-щастливи. Но 12% вече дори не помнят какво са купували.

Щастието е в нас, а не извън нас

Основният проблем с липсата на щастие е, че гората без да искат първо го търсят извън себе си. Те обвързват щастието с външни фактори – покупки, партита, очаквания, че новата връзка най-накрая ще донесе това щастие и т.н. Проучването по-горе също показва каква голяма част от хората искат да получат щастие като просто си го купят.

Всъщност, щастието се „генерира“ вътре в човека. Да, външните фактори могат да повлияят за неговото постигане или разрушаване, но не са определящи. Животът изобилства с примери с неизмеримо богати хора, които са нещастни и не се наслаждават на постигнатото, както и с личности, които заобиколени с внимание и интерес, а всъщност са тъжни и самотни.

Също така има и много примери с хора със скромни възможности, които са истински щастливи и искрената им усмивка е очевидна. Или пък онзи познат, който е „вечният оптимист“ и чак "досадно щастлив" въпреки проблемите си.

Щастието е наука

Ако се потопим малко повече в науката, „щастието“ всъщност са четири хормона: допамин, серотонин, ендорфин и окситоцин. Всеки от тях има различни характеристики и ефекти, които влияят на процесите в тялото и емоциите.

Допаминът например се свързва с мотивацията и възнаграждението. Серотонинът има важна роля в регулирането на тревожността, напрежението и участва в телесни процеси като храносмилане и спане. Ендорфините са „натурални болкоуспокояващи“, като помагат особено много при физически натоварвания и могат да дадат чувство на еуфория. Окситоцинът пък често е свързван с любовта и физическата близост с други и доверието.

Тъй като чувството на щастие реално е обвързано с количеството и комбинацията на хормоните, мнозина търсят начини да стимулират тяхното отделяне в тялото чрез лекарства и стимуланти. Това обаче не е рецепта за трайно или истинско щастие и ще има само временен ефект, а последиците могат да са много по-тежки.

Природата обаче често обича иронията. В този случаи хормоните на щастието са и хормоните на мотивацията и целеустремеността. Ако човек не се чувства щастлив, може да му е много трудно да събере нужната мотивация и воля да предприеме стъпки да увеличи тяхното производство в тялото.

За щастие, има начини, по които това може да стане чрез натурални методи. Те могат да дадат нужния тласък и да помогнат на човек да „хакне“ щастието без да рискува здравето си.

Хакери на щастието

Основни пречки пред щастието най-често са стресът, напрежението и тревожността. Според проучване на Американската психиатрична асоциация, 30% от хората имат различни вариации на тревожност, отбелязва CNET. Преди 20 години са били около 19%. Очевидно, първите стъпки по пътя на щастието трябва да са насочени към тези отрицателни състояния.

Както истинските компютърни хакерски атаки, така и „хакването“ на щастието, ще е процес, който изисква няколко различни фази и етапи на действие. Освен това процесът е индивидуален, тъй като всяка „система“ е различна и изисква специфични инструменти и подход. И все пак, има доста общи стъпки.

Първата е овладяването и намаляването на тези негативни емоции. Това може да стане по различни начини. Например намаляване на кофеина, ароматерапия, чайове, практикуване на медитация и/или дихателни упражнения. Много ефективни са и редовните физически упражнения. Също така всеки човек си има свои лични предпочитания и „тактики“, които го успокояват. За едни това може да е слушането на любима музика или гледането на обичан филм, за други – хубав душ, а за трети – посещаване на богослужение или прочитане на духовна или художествена литература. Тук е и мястото за експериментиране с различните методи, например за пръв път човек да изпробва медитация за 10-15 минути на ден.

Проучване на Центъра за положителна психология към Университета на Пенсилвания пък открива изненадващо лесен начин за увеличаване на щастието и намаляване на депресията. В края на всеки ден човек може да си записва три хубави неща, които са му се случили през деня и защо.

Няма значение дали става дума за големи неща като „получих повишение, защото работих упорито“ или за дреболии от деня: „непознат ми задържа асансьора днес, защото има много хора по света, които са добри“; или просто: „Имах хубава разходка днес, защото видях красиви цветя“. Целта е човек да намира хубавото и положителното в своето ежедневие, без значение колко „голямо“ или „малко“ му се струва, че е то.

Проучването открива и преки ползи от тази дейност. В рамките на месец участниците, които са записвали по три хубави неща всяка вечер, са споделили, че се чувстват по-щастливи и по-малко депресирани спрямо контролната група. Положителната им нагласа се е запазила и при последващите проверки на третия и шестия месец, стига да продължават редовно да записват по три хубави неща от деня им.

А ето и какво да направим, за да увеличим хормоните на щастието в тялото си по естествен начин.

Как да "хакнем системата" на хормоните на щастието

Учени откриха защо музиката ни кара да изтръпваме

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 минута

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 13 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза