1

К ратерът Гейл, в който се намира марсоходът Curiosity всъщност е бил топло езеро с условия на живот. Това показват данните от нови проучвания на астрономите, съобщава онлайн изданието Ars technica.

5 любопитни факта за новия марсоход на НАСА

Според новата информация кратерът Гейл е бил топло езеро в продължение на около 700 млн. години. Това го прави обитаемо място за доста дълъг период от време. Езерото е изчезнало преди около 3.1 млрд. години, но дори и след това по повърхността на планетата е имало вода на други места още дълго време.

Човекът не може да живее на Марс без генетични промени

Марс е имал вода, когато условията не са позволявали

Данните показват, че първоначално водата е била студена. Със затоплянето на Марс обаче са се образували различни слоеве в езерото. Горната част е била топла и богата на кислород. Въпреки че е имало на всички условия за живот, за сега следи от такъв не са намерени.

Най-големите опасности за човека на Марс

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Все пак данните показват, че времевият период за потенциален живот на Марс е бил доста по-дълъг от очакваното - общо над 1 млрд години. Това дава повече възможности на учените да открият евентуалното наличие на останки от микроби или някакъв друг органичен материал. Учените отбелязват, че на Земята е било необходимо доста по-малко време след създаването на подходящи условия, за да се появи живот. Това значително увеличава вероятността и на Марс да е имало поне някаква форма на живи организми, макар все още да липсват преки доказателства за това.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@