16

Н АСА усилено работи по следващия марсоход. За сега той си няма име и е известен като Mars 2020. Както името му подсказва, мисията е планирана за 2020 г. Очаква се марсоходът да потегли към Червената планета през юли или август 2020 г.

Най-големите опасности за човека на Марс

Основната концепция на марсохода е базирана най-вече на Curiosity, който и в момента изучава планетата. Натрупаният опит от тази мисия е много важен, като всички детайли се взимат под внимание. Например Curiosity имаше проблеми с износване на колелата си, затова Mars 2020 ще има подобрени, по-здрави колела. Ето и още пет любопитни факта за новия марсоход:

Човекът не може да живее на Марс без генетични промени

Марс е имал вода, когато условията не са позволявали

Основна цел на Mars 2020 ще бъде търсене не само на вода и допълнително изучаване на историята на планетата. Марсоходът ще търси директни признаци дали някога на Марс е имало каквато и да е форма на живот, най-вероятно микроби.

Mars 2020 ще има и уред, чрез който да вземе проби от почвата и скалите. За разлика от Curiousity обаче, идеята е тези проби да се отделят и един ден да бъдат върнати на Земята за подробни анализи.

Марсоходът ще е с дължина около 3 метра, ширина 2.7 метра и 2.2 метра височина. Корпусът е разделен символично според анатомията на човек - тяло, мозък, врат, глава, очи, уши, ръце, крака и др.

Нова снимка от Марс озадачи НАСА

Mars 2020 ще има специален радар, който ще може да прави профили на почвата на няколко метра дълбочина. Изготвените анализи ще помагат за изучаване на структурата на Марс и ще са с точност до сантиметър.

Тръмп иска НАСА да изпрати човек на Марс през 2033 г.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Марсходът ще има има и новия уред SHERLOC. Той използва ултравиолетов лазер, за да анализира минерали, но освен това може да засича органични съединения.

Конкретният график на мисията все още се уточнява. Ако кацне успешно, НАСА иска Mars 2020 да работи минимум една марсианска година или 687 Земни дни.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@