7

О снователят на Microsoft Бил Гейтс вече също се е отказал от мобилната операционна система на компанията. Това каза самият той по време на интервю за телевизия Fox News.

Гейтс е против най-известната клавиатурна комбинация

Защо Бил Гейтс сам си мие чиниите и още негови навици

Гейтс беше един от големите привърженици на Windows Phone и използваше и защитаваше платформата активно. Microsoft обаче така ине успя да привлече особен интерес на потребителите към мобилната си операционна система. А това лято дори спря поддръжката на Windows Phone за сметка на Windows 10 Mobile.

Бил Гейтс забранил на децата си да използват смартфони

Последната обаче също все още не е напълно готова и има съвсем малко устройства на пазара с нея. Явно те не са се харесали на Гейтс, защото в интервюто той казва, че наскоро е сменил телефона си с модел, който използва Android за операционна система. Все пак, Гейтс не се е отказал напълно от софтуера на компанията като казва, че е инсталирал много от приложенията на MIcrosoft за Android.

Това всъщност в голяма степен е и настоящата стратегия на софтуерния гигант. Компанията полага по-малко усилия върху собствената мобилна платформа, но за сметка на това активно разработва мобилни приложения за конкурентните операционни системи.

Задържаха българския „крал на хакерите“, заподозрян за източване на сметки на Бил Гейтс

Решението на Гейтс очертава дългата и трудна история на мобилните платформи на Microsoft, отбелязва и онлайн изданието CNET. Първата мобилна операционна система на Microsoft е Windows CE и излиза през 1996 г., като четири години по-късно е заменена от Windows Mobile и се използва предимно от джобни компютри.

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

След появата на iPhone през 2007 г. обаче джобните компютри на практика са заменени от смартфоните, а Microsoft решава да замени Windows Mobile с Windows Phone. Макар и добра концепция, платформата оставя постоянно впечатление, че не е довършена, липсват важни функции, няма и голямо разнообразие от приложения. Компанията също изглежда по-съсредоточена върху преработката на Windows 10 и Windows Phone остава на заден план в продължение на две години, а вече е заменена от Windows 10 mobile, която за сега сякаш върви по същия път.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@