7

П отребителите на смартфони с Android се оказват сериозно подведени от производителите на устройствата. Това твърди ново проучване на компанията за киберсигурност Security Research Labs, цитирано от специализираното технологично списание Wired.

Оказва се, че производителите на смартфони с Android често казват на потребителите, че устройството им използва по-актуална версия на Android, отколкото реално е тя.

Facebook пази клипове, които смятаме за изтрити

Huawei атакува висшата лига при смартфоните с новия P20

Компанията е анализирала използваната версия на Android на 1200 телефона от над 12 различни производителя, както водещи фирми, така и по-малки. Тестовете показали, че понякога дори смартфони от висок клас казват, че имат инсталиран определен ъпдейт за сигурността, но реално такъв липсва на устройството. Дори телефоните на Google - Pixel и Pixel 2, имали такъв пропуск. Очаквано, много повече са пропуските при по-малките и не толкова известни производители.

Nokia възражда и класиката 8110

Samsung отново преоткрива смартфона с Galaxy S9

Според компанията за киберсигурност проблемът е сериозен. "Открихме няколко компании, които не са инсталирали нито един ъпдейт, но са променили датата на версията на софтуера. Това е умишлено подвеждане", казва Карстен Нол от екипа на компанията. Според Нол повечето подобни пропуски са неволни. Понякога обаче има и разлики в поведението на един производител за различни модели, когато единият е с реалните дати на софтуера, макар и те да са стари, докато другият модел е с 12 пропуснати "кръпки".

Дори и пропуските да не са нарочни, остава неясно защо датите на версиите на софтуера се променят. Големият губещ са потребителите, които имат измамно чувство за сигурност и те няма как да проверят каква е реалната версия на изполвания от тях софтуер, допълва Нол.

Google добавя визуална търсачка към Android

Продажбите на смартфони падат за пръв път в историята

Компанията обяви, че е пуснала мобилно приложение за Android, което се казва SnoopSnitch. То проверява софтуера и казва коя е неговата реална версия. Нол предупреждава, че проблемът засяга най-вече евтините смартфони, които разчитат на по-евтин хардуер и имат по-слаба поддръжа. Големите компании също пропускат ъпдейти, но средно те са по-малко на брой, казва Нол.

Защо iPhone X все още изостава от конкуренцията

Случаят показва за пореден път колко трудно е поддържането на Android максимално актуален. Това е проблем, с който Google се бори от години, но не успява да реши. Пред блога TechCrunch Google коментира, че благодари за проучането и ще работи с неговите автори, за да подобри системите за засичане на реалните версии на използвания Android.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@