4

В се повече хора не откъсват поглед от дисплея на смартфона си дори докато ходят по улицата. С това създават доста голям риск от инциденти, особено, когато пресичат. В Хонолулу искат да решат този проблем и вече ще глобяват пешеходци, които гледат в телефона си докато пресичат улица, съобщава TechCrunch.

Возняк: iPhone 8 е същият като iPhone 7 и като iPhone 6

Защо iPhone X все още изостава от конкуренцията

Идеята за глобата беше приета още през лятото. От тази седмица тя вече е влязла в сила. Новата наредба забранява на пешеходците да гледат в дисплея на електронно устройство докато пресичат улица. Забраната важи и при пресичане на пешеходен светофар, пешеходна пътека и др.

Изключение се прави за случаите, когато потребителят набира спешния телефон 911, както и за спешните екипи. Разрешено е да се пресича улица, ако се говори по телефона, стига той да е долепен до ухото или да се използва хендсфри устройство и погледът да е към улицата. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 35 долара при първо нарушение, 75 долара при второ и 99 долара при трето нарушение.

Новите телефони на Google са без жак за слушалки

Вече и Бил Гейтс използва Android вместо Windows Phone

Проучвания показват, че хората, които пишат SMS-и докато вървят по улицата имат 4 пъти по-голям риск от нарушение като неправилно пресичане. Освен това пресичат средно с 18% по-бавно от останалите пешеходци, отбелязва New York Times.

През 2016 г. в САЩ са загинали 5987 пешеходци, което е с 9% повече спрямо 2015 г. Освен това е и най-високата смъртност от 1990 г. насам. Макар да няма точна статистика за причините, според американската асоциация по пътна безопасност именно широката употреба на смартфони от пешеходци има роля за повишаването на инцидентите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@