39

П одкрепата на Китай за Русия чрез покупки на петрол и газ тревожи Вашингтон. Тя повишава и опасността от американски ответни мерки, посочват чуждестранни наблюдатели. Те обаче не виждат признаци Пекин да помага на Москва за избягване на санкциите, които бяха наложени заради войната с Украйна.

Байдън обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна

В началото на седмицата Пекин

повиши своята важност като спасителна възможност за руския президент Владимир Путин, след като 27-членният Европейски съюз, главният пазар за изкопаемите горива, осигуряващи повечето чуждестранни приходи на Москва, се споразумя да спре покупките на петрол.

Лавров: Има риск и трети държави да бъдат въвлечени в конфликта в Украйна

Правителството на китайския президент Си Цзинпин обяви преди руското нападение на 24 февруари, че

приятелството с Москва "няма граници", оставяйки Запада да гадае дали Пекин може да спаси Путин.

Китай отхвърля санкциите като незаконни, защото Съединените щати, Европа и Япония спряха достъпа на Русия до своите пазари и до световната банкова система, без да действат чрез Организацията на обединените нации, където Пекин и Москва имат право на вето.

Западът срещу Русия: Доколко единни са САЩ и Европа?

Санкциите не забраняват на Китай, Индия или други страни да купуват руски петрол и газ.

Но американският президент Джо Байдън предупреди Си с неуточнени последици, ако Пекин помага на Москва да избягва санкциите. Това поражда възможен риск китайските компании да бъдат наказани, като бъдат лишени от достъп до ценните западни пазари.

Изглежда, че Пекин се съобразява с това. Но държавните компании купуват още руски петрол и газ, което дава на Кремъл приходи от износа. Те са и потенциални инвеститори в руски енергийни проекти, след като западните компании се оттеглят.

"Правителството на Байдън вероятно ще бъде все по-раздразнено от продължаващата подкрепа на Китай за Русия", заяви Нийл Томас от "Юрейжа груп", цитиран от БТА.

Това увеличава вероятността от "едностранни ходове за наказване на Пекин"

и "координация между съюзниците за мерки в икономическата сигурност, насочени към противодействие на Китай", каза Томас.

Конфликтът се добавя към напрежението с Вашингтон заради Тайван, Хонконг, правата на човека, търговията, технологиите и стратегическите амбиции на Пекин.

Кремъл: САЩ целенасочено "наливат масло в огъня"

Китай представлява "най-сериозното дългосрочно предизвикателство за международния ред",

каза държавният секретар Антъни Блинкън в реч на 26 май.

Правителството на Си се опитва да се дистанцира от войната на Путин, като призовава за мирни преговори, но избягва да критикува Москва.

Други правителства "не трябва да вредят на по-никакъв начин на легитимните интереси на Китай" във връзка с Украйна, предупреди говорителят на външното министерство Чжао Лицзян.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

взетото в понеделник решение от лидерите на ЕС ще намали с 90% вноса на руски петрол. Европейските клиенти плащат на Русия 1 милиард долара на ден за петрол, газ и въглища.

Руският постоянен представител към международните организации във Виена Михаил Улянов отговори в Туитър: "Русия ще намери други вносители."

Москва е малка като търговски партньор за Пекин, но е съюзник срещу това, което двете страни определят като доминация на САЩ на световната сцена и което буди негодувание у тях.

Китай вижда руския петрол и газ като

начин да разнообрази доставките за своята нуждаеща се от енергия икономика. Според Международната агенция по енергетика Китай е купил 20 процента от руския износ на суров петрол миналата година. Двете страни обявиха нов 30-годишен газов договор на 4 февруари, три седмици преди нападението на Москва срещу Украйна, който според държавния вестник "Глоубъл таймс" ще увеличи годишните доставки за Китай с около 25 процента.

Макар че двете страни имат приятелски отношения, Китай се възползва от ситуацията, за да получи по-евтина енергия и благоприятни бизнес сделки, каза Мария Шагина от Международния институт за стратегически изследвания.

"Те винаги биха извличали изгода от изолацията на Русия. Но много биха внимавали да не нарушават явно санкциите", заяви Шагина.

На 24 май, когато Байдън беше на посещение в Токио,

руски и китайски военни самолети извършиха "стратегически въздушни патрули" над Японско море, Източнокитайско море и западната част на Тихия океан. Японското правителство каза, че бомбардировачи са прелетели близо до Япония.

Байдън предупреди Си по време на видеоконферентна среща на 18 март да не предоставя военна или икономическа помощ на Москва.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан каза през март, че Вашингтон няма да търпи Китай или някоя друга страна да помага на Москва да заобикаля санкциите. Белият дом разкритикува "словесната подкрепа" на Пекин за Путин.

Вашингтон "внимателно наблюдава" китайските отношения с Москва,

каза американското посолство в писмен отговор на въпроси.

"Не сме видели да се доставя военно оборудване", заяви дипломатическото представителство. Попитано за икономически санкции и възможни нарушения, посолството отговори, че няма какво повече да каже.

След като Би Пи и ЕксънМобил обявиха, че се оттеглят от руски петролни и газови проекти, "се говори, че държавни китайски компании може да се включат и да придобият дялове", заяви Шагина.

Според митнически данни от април вносът на Китай от Русия се е увеличил с 56,6% на годишна основа,

достигайки 8,9 милиарда долара. Това е помогнало на правителството на Путин да регистрира излишък по текущата сметка – най-широкия търговски показател, от 96 милиарда долара за първите четири месеца на тази година.

Вашингтон също така е недоволен, че Индия, третият по големина световен износител на петрол, купува повече от Русия, за да се възползва от ниските цени. Администрацията на Байдън се опитва да убеди правителството на индийския министър-председател Нарендра Моди да спре. 

САЩ: Ако Северна Корея извърши ядрен опит, ще поискаме санкции в ООН

През март правителството на САЩ каза на азиатските и европейските съюзници, че

американското разузнаване е установило, че Китай е показал на Русия, че би бил готов да предостави военна подкрепа за кампанията в Украйна и финансова подкрепа за ограничаване на влиянието на санкциите.

Русия беше изключена от глобалната мрежа за банкови преводи СУИФТ.

Китайската компания за плащания с кредитни карти ЮниънПей е отказала да работи с руски банки, след като Виза и Мастъркард спряха да ги обслужват, съобщи руската медия РБК през април. Според нея ЮниънПей се е разтревожила, че може да бъде засегната от "вторични санкции" и да й бъде спрян достъпът до контролираната от Запада глобална финансова система.

РБК съобщи, че Китай е спрял руски авиокомпании да извършват полети със самолети, чужда собственост, в неговото въздушно пространство. През март Путин постави под съмнение собствеността на самолетите, като им позволи да се пререгистрират в Русия, за да не бъдат конфискувани, след като на европейските лизингови компании беше забранено да имат делови отношения с руски превозвачи.

Управлението за гражданско въздухоплаване на Китай засега не е отговорило на запитване за потвърждение и подробности.

Пекин даде на Москва спасително въже в икономически план след западните санкции,

наложени заради анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

Китай се съгласи да купува руски газ по сделка, оценявана на около 400 милиарда долара, за 30 години. Москва се обърна към китайски държавни компании, за да й помогнат да плаща за добива на петрол и газ, след като свързаните с Крим санкции спряха финансирането от Запада.

"Помощта никога няма да дойде безплатно", каза Шагина.

Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 минути

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 35 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 3 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 3 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 3 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството