14

Н а 24 февруари се навършва една година от руската инвазия в Украйна. Военните действия парализираха нормалния живот в страната, но не успяха да възпрепятстват визитите на чуждестранни лидери в Украйна и дори може би ги умножиха. Защото ако в тази страна цареше мир, едва ли толкова много лидери,  а също и знаменитости,  биха отишли там в рамките на 12 месеца, отбелязват изданията „Гардиън”, „Хил” и  „Нешънъл нюз”. А въпреки военните действия украинският президент Володимир Зеленски успя също така на два пъти да напусне родината си и да пътува дори до друг континент, за да защитава украинската кауза.

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц, поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители (СНИМКИ)

Безспорно рекордьор по визити в Киев е председателката на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен. Тя беше в украинската столица миналата година през април, юни, септември, ноември и се върна отново там през февруари на настоящата година. В последната от тези 5 визити тя бе придружавана от редица европейски комисари и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за срещата на върха ЕС-Украйна. По време на всички тези визити Фон дер Лайен изразяваше подкрепата на ЕС за Украйна и за украинските амбиции за членство в блока. Самият Шарл Мишел посети отделно Киев преди срещата на върха ЕС-Украйна, в средата на януари на настоящата година.

Байдън и Макрон ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва

От националните лидери безспорен рекордьор по визити в украинската столица е британецът Борис Джонсън. Той беше там като британски премиер три пъти миналата година, през април, юни и август. А след като се оттегли от поста си през септември, той се върна в Киев през януари на настоящата година. Между Джонсън и Зеленски дори се създаде броманс, какъвто не се наблюдава между Зеленски и друг западен лидер, отбелязват коментатори.  Приемникът на Джонсън – Риши Сунак, пък беше в Киев през ноември.

Макрон обеща на Зеленски оръжейните доставки за Украйна да се увеличат

Редица национални лидери предпочетоха да пътуват до Киев в компанията на техни колеги. Първата такава визита беше на чешкия премиер Петър Фиала, на полския му колега Матеуш Моравецки и на словенския премиер по онова време Янез Янша. Те отидоха в Киев в средата на март, около 20 дни след началото на руската инвазия в Украйна. Това беше първата подобна визита на чуждестранни лидери там. Отделно Петър Фиала посети отново Киев в края на октомври миналата година в качеството си на лидер на страната ротационен председател на ЕС.

Външните министри от Г-7: Никога няма да признаем границите, които Русия се опитва да наложи силово

Полският президент Анджей Дуда заедно с президентите на Литва, Латвия и Естония -  Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис посетиха Киев в средата на миналия април. Дуда се върна в Киев през август. По време на тази втора неговата визита там той заедно със Зеленски откриха плоча на киевски булевард, на която бе изписано името на полския държавен глава. Идеята е на този булевард да има още плочи с имената на всички, които са оказали подкрепа на Украйна срещу руската инвазия, като всичко това ще наподобява на холивудската Алея на славата.

ЕС ще предостави нова военна помощ на Украйна в размер на 500 млн. евро

Друг колектив от национални лидери, чиято визита в Киев беляза съзнанията, беше съставен от френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, тогавашния италиански премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис. Те бяха в украинската столица в средата на юни и френски и италиански издания дори ги нарекоха тогава „четиримата мускетари в Киев”. Броени дни след това ЕС обяви официално, че Украйна получава статут на кандидатка за членство в блока.

Кулеба: Посещението на Байдън в Киев е послание за Москва, че никой не се страхува от нея

В Киев на няколко пъти бяха и външните министри на Франция и Германия Катрин Колона и Аналена Бербок. В края на октомври там беше и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Визитите на Макрон, Шолц, Щайнмайер и на Драги не минаха и без полемика, било то заради някои изказвания на някои от тези лидери (Макрон и Шолц), разтълкувани като недостатъчно категорична подкрепа за украинската кауза, или пък заради миналите тесни връзки на някои от тези страни (Германия и Италия) с Русия. Подобна полемика тези дни беше породена и от изказване на Макрон пред френски медии, че Русия трябва да бъде победена сега, но не и смазана и че конфликтът в Украйна трябва да бъде уреден с преговори.

Внезапно посещение на Александър ван дер Белен в Киев

От Западна Европа запомнящи се визити в Украйна през изминалите 12 месеца бяха и тези на нидерландския премиер Марк Рюте през юли миналата година и на австрийския канцлер Карл Нехамер през април миналата година. Австрийският президент Александър ван дер Белен пък беше Киев съвсем наскоро, в началото на февруари, непосредствено преди срещата на върха на ЕС-Украйна.

Зеленски иска по-бързо уреждане на членството на Украйна в ЕС

Премиерката на Финландия Сана Марин посети Киев миналия май. Президентката на Словакия Зузана Чапутова отиде там също през май. Друга дама национална лидерка – премиерката на Дания Мете Фредериксен беше два пъти в Украйна. Първо тя посети Киев в тандем с премиера на Испания Педро Санчес през април миналата година, а тази година тя беше в Одеса в края на януари.

Русия: Няма смисъл от разговори с Украйна или западните ѝ "кукловоди“

От балканския регион  президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу беше в Киев през ноември.  А турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети украинския град Лвов заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш през миналия август. Преди това Гутериш беше в Киев през април.

Зеленски с голямо обещание: Няма да има връщане към миналото

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък бе на визита в Киев през миналия септември.

Любопитен факт е, че твърди поддръжници на украинската кауза в Европа и далеч от Европа – премиерката на Естония Кая Калас и доскорошната премиерка на Нова Зеландия Джасинда Ардърн така и не дойдоха в Киев. Но през юли миналата година посещение в Киев направи новият австралийски премиер Антъни Албанезе.

Столтенберг: Украйна може да победи Русия

От САЩ в Киев дойдоха първо през миналия май тогавашната лидерка на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, последвана през август от първата дама Джил Байдън. Американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Киев през септември, а в края на ноември той се върна там заедно с министри на външните работи от страни членки на НАТО.  След като дни наред американски представители заявяваха, че президентът на САЩ Джо Байдън не планира да посещава Украйна по повод първата годишнина от руската инвазия в тази страна, американският президент все пак направи изненадваща визита в Киев днес.

От Израел първият високопоставен представител, който дойде в Киев, беше новият външен министър Ели Коен. Визитата му беше в края на миналата седмица.

От нашата страна най-високопоставеният представител, посетил Киев, беше Кирил Петков. Той беше там в качеството му на български премиер през април на 2022 г.

Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Общото между всички тези посещения беше влакът, с който всички тези чуждестранни лидери пътуваха от границата с Полша до Киев. Става дума за влакова на композиция на украинските държавни железници, специално пригодена за ролята на „влак на дипломацията”. За да може пътуването да протече възможно най-добре за чуждите лидери, до последно то се пази в тайна. Освен това за комфорта на лидерите по време на пътуването във влака се грижи екип от украински дипломати, който придружава чуждите делегации, съобщават украинското издание на Би Би Си и сайтът „Визит Украйна”.

Лукашенко: Беларус е готова да започне производство на руски военни самолети

Един от кондукторите на елитната влакова композиция е Тетяна Когут. Пред украинската емисия на Би Би Си тя разказа и някои любопитни подробности относно пътуванията. Обикновено дежурният персонал във влака не знае кого ще превозва, научава го буквално, когато чуждият лидер и неговата делегация се появят на перона. Обичайното меню на лидерите, пътуващи във влака, включвало типични украински ястия, някои от които като пирожки, борш или свинско със сос се срещат обаче и в Русия, и в Беларус. Към блюдата били избирани и специални украински вина, като подборът се правел от специално назначен сомелиер. Някои от пътниците имали специални предпочитания относно храната, сервирана във влака. Фон дер Лайен била вегетарианка,  Джонсън нямал нищо против да опита украинска сланина, но държал в чая му да има мляко. Синът на американския милиардер Уорън Бъфет – филантропът Хауърд Бъфет, също посетил Украйна, предпочитал да му сервират във влака храна от заведенията „Макдоналдс” или „Домино Пица”.

За всеки от лидерите имало и специално внимание от страна на персонала. Така например във вагона, с който пътувал германският президент Щайнмайер, имало букет от ириси с картичка с благодарности, че Берлин е решил да предостави на Киев системата за противовъздушна отбрана „ИРИС Т”. В тази връзка италиански медии се питат какъв подарък би получил сега италиански лидер на посещение в Украйна, предвид факта че неотдавна италианските министри на външните работи и на отбраната Антонио Таяни и Гуидо Крозето обявиха, че след няколко седмици на Украйна ще бъде предоставена италиано-френската система за противовъздушна отбрана "Мамба”.

Шон Пен представи документалния си филм "Суперсила" на Берлинале

Най-интересни като личности сред високопоставени пътници във "влака на дипломацията" били Борис Джонсън и Нанси Пелоси, разказва кондукторката Тетяна Когут. Джонсън тя описва като впечатляващ, а Пелоси като жена с дълбока душевност.

Но през изминалите 12 месеца не само национални и международни лидери пътуваха до Украйна, а и редица знаменитости. Сред тях беше актьорът  и режисьор  Шон Пен. Той се оказа в Украйна точно в деня на руската инвазия, но въпреки това Зеленски е намерил време да се срещне тогава с него. За тези мигове Шон Пен разказва във филма си „Супергерой”, който в събота бе представен на кинофестивала  „Берлинале”. След като си тръгна от Украйна през март, Шон Пен се върна там през ноември. По време на тази визита той връчи на Зеленски наградата си „Оскар” и двамата се уговориха, че тя ще остане в Украйна до победата на страната срещу руската агресия.

Шон Пен напусна Украйна пеша: Вървяхме мили до полската граница

В Киев бяха и членовете на ирландската групата „Ю 2” Боно и Едж, получили лична покана от Зеленски да изнесат концерт в бомбоубежище, припомня „Гардиън”. Актьорите Бен Стилър и Джесика Частейн също бяха в Киев и се срещнаха със Зеленски. Както и испано-американският кулинарен шеф Хосе Андрес, американският телевизионен водещ Дейвид Летерман, американският историк Тимъти Снайдър и основателят на компанията за космически туризъм „Върджин” Ричард Брансън. Холивудската звезда Анджелина Джоли  и колегата й Жан Клод Ван Дам пък отидоха в Украйна, за да се срещнат съответно с украински бежанци и военни.

Сега се говори, че в Киев всеки момент може да пристигне италианската премиерка Джорджа Мелони. На два пъти тя увери, че ще направи такава визита преди годишнината от руската инвазия в Украйна.  Визитата й ще е в момент, в който Силвио Берлускони, лидерът на партия „Форца Италия,” влизаща в управляващата коалиция в Италия, се изказа критично за Зеленски и за усилията на САЩ в подкрепа за Украйна. Това породи истинска буря в Рим и предизвика и критики в Брюксел.

Тези дни се заговори и за евентуална визита в Киев на японския премиер Фумио Кишида в качеството му на лидер на страната ротационен председател на Г-7.  Агенция Киодо пък написа, че Зеленски би приел покана за участие в срещата на върха на Голямата седморка в японския град Хирошима през май, ако получи такава. Ако тази визита се осъществи, това ще бъде първото пътуване на Зеленски до Азия.

През декември, малко преди католическата Коледа, Зеленски бе в САЩ. Във Вашингтон той се срещна с президента Джо Байдън и с вицепрезидента Камала Харис и говори пред Конгреса. Преди това в САЩ на няколко пъти бе идвала само съпругата на Зеленски – Олена.

А в периода 6-9 февруари Зеленски бе последователно в Лондон, Париж и Брюксел. В Лондон той бе приет от крал Чарлз Трети, срещна се британския премиер Сунак и говори пред парламентаристите. В Париж той имаше среща в тристранен формат с Макрон и Шолц, чиито страни участваха в процеса на разработване на минските договорености за Източна Украйна. В Брюксел Зеленски участва в Европейския съвет и говори пред Европейския парламент. Вторият етап от тази европейска обиколка на украинския лидер обаче стана повод за полемика между Рим и Париж. Италианският премиер Мелони заяви, че срещата в подобен формат е била неуместна. А според италиански медии Мелони е била разочарована, че не е била поканена на нея в момент, в който Рим се стреми да има по-голямо влияние в Европа. В отговор на което Макрон припомни ролята на Франция и Германия в минския процес за Украйна. А Мелони пък компенсира пропуска, че не е била поканена на срещата в Париж, като се видя със Зеленски в кулоарите на срещата на върха в Брюксел.

Зеленски в Лондон: Победата на Украйна срещу Русия ще промени света (СНИМКИ)

Тази усилена дипломация, свързана с Украйна, породи и някои хумористи коментари. "Алеята на славата води към Киев", отбеляза „Гардиън” основно по повод визитата на знаменитостите в украинската столица.  А френският сатиричен сайт „Рир е шансон” публикува във Фейсбук хумористично видео за пътуването от Париж до Брюксел на Макрон и Зеленски по-рано този месец. Във видеото двамата лидери вървят към самолета и  Макрон обяснява на Зеленски, че въпреки  студа предпочита да е с костюм, защото това е израз на класа и е като кадър от реклама за модната марка „Хуго Бос”. Зеленски обяснява на Макрон, че предпочита да  е с традиционното си неформално облекло, за да може да прави в самолета упражнения за поддържане на мускулатурата. Макрон разказва на Зеленски, че двамата ще пътуват с частен самолет до Брюксел, защото е по-сигурно от пътуване с влак в момент на стачки във Франция срещу предложението за вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. В шеговитото видео при приближаването до самолета Зеленски с изненада констатира, че пилотът е над 64 години, но Макрон го уверява, че не трябва да се притеснява, защото въпреки напредналата си възраст, пилотът почти е запазил способностите си да управлява самолет. „Тоест надявам се да е така”, допълва той.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 1 час

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 2 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 3 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 4 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 4 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 5 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 5 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 5 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 5 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 5 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 5 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 6 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 6 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 6 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове