95

В случай на руска инвазия Украйна е готова да се бие „до последната капка кръв“, заяви Андрий Йермак, който е ръководител на президентската администрация в Киев и по същество е съветник по националната сигурност.

Високопоставеното украинско официално лице даде интервю за американското списание „Форин полиси“ след разговора във вторник между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, съобщава „Фокус“.

Според Йермак преговорите, проведени във вторник, са добър знак. Важно е също, че Съединените щати се стремят да играят по-активна роля в мирния процес.

Наистина ли Русия иска да нахлуе в Украйна?

Йермак, който разговаря няколко пъти с американския си колега, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, през последните седмици заяви, че Украйна е получила „безпрецедентна подкрепа“ от съюзниците във връзка с натрупването на руската военна групировка. „Важно е тези думи да се превърнат в практически действия“, каза той.

Вашингтон работи в тясно сътрудничество със съюзниците в Европа, за да подготви координиран отговор. Администрацията проведе разговори с европейски държавни глави преди и след разговорите на Байдън с Путин и продължава да споделя разузнавателна информация за руската заплаха със съюзниците. Съливан подчерта тази седмица, че американският отговор на руската инвазия в Украйна ще надхвърли доста сдържания отговор на действията на Русия в Източна Украйна и анексирането на Крим през 2014 г., както е илюстрирано от санкциите.

Байдън: Няма да пратим войски в Украйна

„Сега сме готови да направим това, което не направихме през 2014 г.“, каза Съливан във вторник след разговори на брифинг за пресата.

В началото на ноември ръководството на украинското военно ведомство се опита да омаловажи сериозността на съобщенията в медиите за нова концентрация на руски войски близо до границите на Украйна. Йермак отказа да коментира тези изявления на Министерството на отбраната, но отбеляза, че разузнаването на западните партньори е помогнало да се предупреди Украйна за заплахата от военна атака от Русия и опитите да се дестабилизира страната отвътре.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен „ясно“ е очертал опасенията на САЩ на 2 ноември по време на среща със Зеленски в Глазгоу, Шотландия, в кулоарите на срещата на върха за климата.

По време на двучасовия видеоразговор във вторник Байдън предупреди Путин, че в случай на руска инвазия САЩ незабавно ще увеличат военната помощ за Украйна и ще укрепят бойните способности на съюзниците от НАТО в Източна Европа, срещу което руският президент остро възрази . Освен това Киев ще получи допълнителна военна помощ от Пентагона, която е включена в годишния бюджет за отбрана. Законът за военните кредити вероятно ще бъде приет до края на годината след дълги и напрегнати преговори. Конгресът увеличи годишната помощ за украинската армия до 300 милиона долара, 20% повече от първоначалната оферта на Байдън, и обеща допълнителни 600 милиона долара в Европейската инициатива за сдържане, която има за цел да помогне на Европа да предотврати руската агресия.

Байдън предупреди Путин със "силен" отговор при атака срещу Украйна

В същото време разговорите на Байдън с Путин породиха опасения, че администрацията ще заеме по-сговорчива позиция спрямо Русия. Това не се хареса много на Конгреса. В сряда Байдън беше оптимист, че Съединените щати могат да проведат разговори на високо ниво със съюзниците си до петък, за да обсъдят претенциите на Русия срещу НАТО, както и дали страните могат да постигнат компромис по източния фронт на Украйна. Путин, в реч миналата седмица, предупреди НАТО срещу по-нататъшно разширяване на изток.

Вашингтон също със закъснение се зае с друг голям руски проект - газопровода „Северен поток-2“, който заобикаля Украйна и заплашва да увеличи енергийния натиск на Русия върху Европа. Третият в йерархията на Държавния департамент Виктория Нюланд каза на изслушване в Сената във вторник, че газопроводът може да се счита за мъртъв в случай на руска атака. Но опонентите на проекта отбелязват, че по това време вече може да е твърде късно. Централна и Източна Европа от няколко години призовават Вашингтон да заеме по-твърда позиция по газопровода, което би накарало Русия да удвои преките си доставки на газ за Европа. Но вместо това Байдън даде зелена светлина както на проекта, така и на Русия миналата година.

FT: САЩ убеждават ЕС, че Русия се готви за война

Конфликтът между администрацията на Байдън и републиканците в Конгреса във вторник стана публичен, когато сенаторът републиканец Тед Крус разкритикува Нюланд, заявявайки, че решението на САЩ да отменят санкциите срещу „Северен поток-2“ е окуражило руснаците.

Въпреки увеличението на бюджетните кредити в закона за разходите за отбрана, администрацията на Байдън не удовлетвори напълно молбата на Киев за доставка на оръжия, в която украинците включиха противовъздушната и военноморската отбрана, и защита срещу електронни атаки, които със сигурност биха придружавали руска сухопътна инвазия.

Вместо това Съединените щати искат да доставят „по-отбранително военно оборудване от това, което вече сме им дали“, каза Нюланд пред конгресмените.

Пентагонът обяви в сряда, че ще завърши доставката на леки оръжия и боеприпаси като част от пакета за военна помощ от 60 милиона долара, одобрен за Украйна през септември.

Русия: Половината украинска армия е в Донбас

Байдън каза в сряда, че Съединените щати няма да изпращат войски за защита на Украйна, защото тя не е член на НАТО. Въпреки това Вашингтон обмисля изпращането на допълнителни инструктори за обучение, като Украйна е поискала от Пентагона да изпрати служещи в Националната гвардия на САЩ, които да провеждат военно обучение, по-близо до фронтовата линия.

Досега администрацията на Байдън се фокусира главно върху икономическите заплахи. Тя обмисля да изключи Русия от банковата платежна система SWIFT, която се смята за гръбнака на световните финанси, в случай че руският лидер реши да извърши нова инвазия.

Зеленски: Разкрихме заговор за преврат

Докато служители на западното разузнаване се опасяват, че Путин ще се възползва от възможността да вкара войските си дълбоко в украинска територия, руските дисиденти (и някои американски служители) си спомнят за цинковите ковчези, с които завърши злополучното съветско нахлуване в Афганистан. Путин публично съжали за разпадането на Съветския съюз по време на неотдавнашните си изказвания, предизвиквайки тревога сред американските официални лица, но те посочват несигурното икономическо възстановяване и негативните последици от ареста на дисидента Алексей Навални, виждайки това като признаци на политическа нервност.

Може ли Украйна да победи Русия във война

„Ето до какво доведе политиката на Путин и той трябва да го разбере“, каза Нюланд в речта си в Конгреса във вторник. „Гражданите на Русия нямат нужда от война с Украйна. Те не искат в страната им да се завръщат ковчези.“

Коментари 95
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

95 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 21 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 27 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 38 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами