2

Г ерманската католическа църква е изплатила обезщетения на 1380 жертви на сексуални посегателства. Това съобщи в интервю за френския католически ежедневник „Кроа“ епископът на германския град Трир, Щефан Акерман, съобщи АФП.

„Започнахме процес на обезщетения, от който вече се възползваха 1380 жертви.

Това е уникален подход на Германия, който не съществува в нито една друга социална групировка или институция“,

подчерта Акерман. Той е натоварен от събранието на германските епископи да хвърли светлина върху сексуалните посегателства, чието разкритие през 2010 г. предизвика силен скандал около Рейн.

Броят на малолетните жертви на сексуално насилие, извършено от германски свещеници или вярващи, не е известен. Църквата предложи по 5000 евро на всяка от жертвите, но някои сметнаха обезщетението за недостатъчно.

Миналият месец конференцията на епископите започна

голямо разследване,

планирано да продължи 3 и половина години, за да хвърли светлина върху тези случаи. „Първо трябва да съберем данните, за да направим точна равносметка на актовете на педофилия“, подчерта Акерман. Освен това трябва да се проучи „дали има специфична динамика в Църквата по отношение на сексуалните злоупотреби“. За целта ще бъдат проучени както действията на престъпниците, така и на църковните лидери, заемали отговорни постове през последните десетилетия. След това резултатите ще се сравнят с тези от проучвания в САЩ, Ирландия, Холандия и германските религиозни ордени.

Над 180 хил. вярващи напуснаха германската католическа църква през 2010 г., което е повишение с 40 на сто спрямо предишната година, припомня католическият вестник.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@