51

Е вропейският съюз е готов за ответни действия заради решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи вносни мита за стоманата и алуминия. От Брюксел подчертават, че все пак предпочитат преговорите.

„Готови сме и ще бъдем готови, ако е необходимо, да бъдат използвани ребалансиращи мерки“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен на пресконференция в белгийската столица.

Напрежението расте, САЩ готвят да ударят Китай със санкции

Задава ли се търговска война между ЕС и САЩ

Тръмп отказа да се ръкува с Меркел

Той подчерта, че се търси „яснота” за начина, по който митата ще се прилагат, тъй като ЕС настоява той да бъде изключен от действието на новите мерки, защото неговата икономика не е заплаха за САЩ.

Катайнен каза, че се надява да получи по-голяма яснота, когато американският търговски представител Робърт Лайтхайзър посети Брюксел в събота за отдавна планирани разговори, които сега са де факто кризисна среща.

Катайнен повтори по-раншни коментари на еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом, която заяви, че ЕС „не се готви за война”, но трябва да бъде готов да защити своята индустрия.

Европейската комисия вече е изготвила списък с американски продукти, които могат да бъдат атакувани с мита като ответна мярка. В него фъстъчено масло, бърбън и портокалов сок. Новите мита за стомана и алуминий в САЩ влизат в сила след две седмици.

По-рано Ангела Меркел, канцлерът на Германия, най-голямата икономика в Европа и съюзник в НАТО, призова за диалог и предупреди, че „никой не може да спечели в такава надпревара към дъното”.

Берлин подкрепя Европейския съюз в „търсенето на диалог със Съединените щати, но и със страни, които биха могли да бъдат засегнати, като Китай”, подчерта Меркел.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@