37

С ъветът на Европа изрази тревога от зачестилите посегателства срещу свободата на медиите на континента, като заплахи, неразкрити убийства и произволно задържане, предаде Франс прес.

12 организации партньори на Съвета на Европа, сред които „Репортери без граници“ и Комитетът за защита на журналистите, публикуваха доклад за „заплахите и посегателствата срещу свободата на медиите в Европа“, в който се казва, че

„в момента свободата на медиите в Европа е по-нестабилна от когато и да било след края на Студената война“.

„Най-малко двама журналисти бяха убити през 2018 г. заради работата си“, според доклада – словашкият журналист Ян Куциак и саудитският му колега Джамал Хашоги. Авторите на доклада отбелязват като подозрителни и два други случая на убийство на журналисти – случаят с българската журналистка Виктория Маринова и с руския журналист Максим Бородин, починал вследствие на падане от балкон.

Борисов: Благодарих на Меркел, България беше очернена от фалшиви новини

„В част от Европа се възцарява атмосфера на безнаказаност“, изразяват тревогата си организациите.

Докладът порицава особено Русия, Украйна, Турция, много балкански страни и Азербайджан,

защото от началото на 90-те години не са разкрили поне 17 убийства на журналисти.

Според авторите към края на 2018 г. в страни членки на Съвета на Европа са били задържани 130 журналисти, от които 110 само в Турция.

През 2018 г. в 32 от 47-те страни членки на Съвета на Европа са били регистрирани 140 нарушения на свободата на медиите, които авторите на доклада определят като сериозни. Сред тях са нападение с кола бомба срещу журналист в Черна гора, нападение с нож срещу журналист в Милано и опит за опожаряване на редакция в Украйна.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви:

„Свободата на словото е жизненоважна за упражняването на всички други човешки права

и заслужава най-голямо внимание от нашите страни членки“. Той подчерта, че са необходими твърди политически действия за подобряването на свободата на медиите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@