33

П ри закрити врата и без никакви съобщения в Брюксел се водят спешно свиканите нови преговори между Европейската комисия и гръцка министерска делегация с цел да бъде предотвратен дефолт на Гърция, предадоха информационните агенции.

Международните кредитори искат от Атина да извърши структурни реформи и допълнително да затегне коланите, а гръцкото правителство иска да възстанови икономическия растеж, както и гръцкият дълг да бъде репрограмиран и частично отписан.

Разговорите започнаха вчера в атмосфера на голямо напрежение и при предупреждения от страна на ЕС, че Гърция може да банкрутира и да излезе от еврозоната. Гърция трябваше да представи нови предложения за реформи на фона на изтичащото време за постигане на споразумение с кредиторите.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас даде да се разбере, че новите гръцки предложения може да включват намаляване на държавните разходи, но само ако това даде възможност за възстановяване на икономическия растеж и за увеличаване на заетостта, както и гръцкият дълг да бъде репрограмиран и частично отписан.

Гръцките медии пишат, че министрите са донесли в Брюксел "може би последните контрапредложения", първо, за да се намери решение на Атина да бъдат изплатени 7,2 милиарда евро за изплащане на вноската й по дълга до 30 юни. На 30 юни Гърция трябва да върне на МВФ сума от 1,6 милиарда евро по заемите след решението й да обедини в края на месеца четирите плащания, които трябва да направи през юни към фонда.

Правителството в Атина очаква и да му бъдат одобрени около 12 милиарда евро за докапитализиране на гръцките банки, от които изпадналите в паника граждани в последно време изтеглиха милиони евро.

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви днес, че евентуално оттегляне на Международния валутен фонд (МВФ) от преговорите, водени със страната му, "няма да попречи на постигането на споразумение само между Атина и европейците", предаде агенция Франс прес.

"Не бих се изненадал, ако МВФ настоява на неприемливите си позиции, за които знае, че Гърция не може да приеме, което би било оправдание за институцията да напусне преговорите", каза министърът в интервю за седмичника "Риълнюз".

Оттеглянето на МВФ няма да попречи на постигането на споразумение само между Атина и европейците, каза Варуфакис.

Гръцка правителствена делегация от вчера е в Брюксел, за да продължи преговорите с международните кредитори - МВФ, ЕС и Европейската централна банка и да се опита да преодолее различията за мерките, които страната трябва да приеме, за да постигне споразумение до 18 юни, до срещата на финансовите министри от еврозоната.

Гърция, която изпитва недостиг на средства, рискува да обяви дефолт по дълга си, ако не успее да сключи споразумение с кредиторите до срещата на 18 юни. Споразумението би й позволило да се възползва от международните заеми и да изпълни задълженията си към МВФ до края на юни.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@