39

Г ръцкият премиер Алексис Ципрас изрази готовност за "труден компромис", който да позволи постигането на "жизнеспособно споразумение" с кредиторите на страната - Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщи агенция Франс прес, като се позова на гръцки правителствен източник.

"Ако се постигне жизнеспособно споразумение, дори ако компромисът е труден, ще поемем предизвикателството, защото единственият ни критерий е излизането на страната от кризата", заяви Ципрас на среща снощи със сътрудниците си.

Гръцка делегация е в Брюксел днес за среща с представители на кредиторите, след като снощи правителството в Атина изрази готовност да представи контрапредложения с цел постигане на споразумение за финансирането на страната.

"Гръцкият народ ни даде доверието си (на изборите през януари), за да взимаме ключови решения и да се справяме с тежки ситуации", каза премиерът и подчерта, че "никой не е смятал, че ситуацията ще е лесна".

Той обаче предупреди, че "ако Европа иска разделение и покорство, това ще бъде равносилно да ни отхвърли и да каже гласно не на борбата за достойнство на народа и за националния ни суверенитет".

Гърция, която изпитва недостиг на средства, рискува да обяви дефолт по дълга си, ако не успее да сключи споразумение с кредиторите до следващата среща на Еврогрупата на 18 юни.

Споразумението би й позволило да се възползва от международните заеми и да изпълни задълженията си към МВФ до края на юни.

Междувременно преговорите по спасяването на Гърция от кризата ще продължат и утре, заяви пред ДПА председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Според източници Гърция трябваше да представи днес в Брюксел нови предложения за реформи на фона на изтичащото време за постигане на споразумение с кредиторите.

Юнкер посочи, че обсъжданията с Гърция ще продължат на "по-високо техническо равнище" утре след планирана за днес среща между негови доверени представители и пратеници на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Председателят на ЕК предупреди за "опустошители последици" и за Гърция, и за останалата част от еврозоната, ако страната напусне валутния съюз и отбеляза, че Ципрас осъзнава това.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@