1

С лед 18 дни в пълна тъмнина всичките 12 ученици и техният треньор, които бяха заклещени в пещера в Тайланд, бяха изведени живи от нея. Операцията обедини усилията на стотици хора, а големите герои бяха водолазите.

Те успяха да спасят деца, които никога не се бяха гмуркали, някои дори не можеха да плуват, и да ги изведат през много тесни наводнени участъци, и то при ниски температури. Един от доброволците плати с живота си, за да им достави кислород в пещерата.

Смъртен случай в пещерата с деца в Тайланд

Учениците, изчезнали в пещера в Тайланд, са намерени живи

Сега възниква въпросът за здравето на малчуганите. „Много са факторите, които могат да засегнат здравето на децата.

На първо място може да се засегнат мозъка и нервната система.

Относно белия дроб, симптомите на бронхопневмония са нещо напълно нормално. Това е едно от първите неща, на които трябва да се обърне внимание. Децата сега трябва да стоят на топло”, заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA д-р Георги Максимов, лекар към Федерацията по лека атлетика.

„Аз съм убеден, че децата няма да запомнят с лошо тази случка. Напротив, тя ще бъде един добър урок в живота им, който ще ги кали”, добави той.

Пещерният водолаз Алекс Киров пък заяви:

Действията на експертите, които бяха на място в Тайланд, бяха напълно адекватни.

С идването на мусонните дъждове, които очакват скоро да се изсипят там, обстановката едва ли е щяла да се промени коренно.

Водолазите, които са стигнали до децата, са използвали бутилки, които лесно могат да ги свалят под вода. А проблемът на военните е бил, че са използвали бутилки, които се монтират на гърба и не са успели да минат през тесните пространства в пещерата. Затова и англичаните се включиха в спасителната операция, защото те са специалисти в тази област”.

По думите му

треньорът на 12-те деца, е действал изключително добре в създалата се ситуация.

Той научил децата да намират чиста вода, която да пият и е учил децата да стоят близо един до друг, за да се топлят. И най-важното – научил ги е да медитират и да не се паникьосват. „Децата бяха в невероятна физическа и психическа форма”, отбеляза Киров.

„Тази история е много голяма, за да бъде разказана лесно. Децата са спасени. А днес започнаха да почистват района и постепенно да изваждат всичко от пещерата, което е оставено от хората. Тя трябва да възстанови предишната си природна чистота”, коментира пък фотографът Райко Матеев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@