58

Децата и техният треньор, бедстващи в пещера в Тайланд, не могат да бъдат извадени. Пътят им навън е под вода и ще стане проходим едва след края на дъждовния сезон. Кислородът е недостатъчен. А според спасителите децата са негодни за гмуркане.

„Момчетата не са годни за гмуркане към този момент”, заяви Нарангосак Остонакорн, който води операцията по спасяването.

По-рано днес милиардерът Илон Мъск заяви, че изпраща екип инженери, за да помогнат в спасяването, като нито един от вариантите, които той към момента публично е предложил, не включва гмуркане.

Преди това загина един от водолазите, които помагат на децата, заседнали в пещера в Тайланд. Бившият военноморски водолаз Саман Гунан на 38 години занесъл бутилки с кислород до мястото, на което са децата. На връщане обаче

собственият му кислород не достигнал.

Мъжът е бил изваден от партньора, с който се е гмурнал, но реанимационните действия не са дали резултат.

Гунан е напуснал флота, но се е върнал, за да помага в спасителната операция на децата. Властите съобщиха, че разходите по погребението му ще бъдат поети от краля на Тайланд.

Спасителната операция обаче продължава,

като ръководителят на спасителните действия обяви, че няма да допусне саможертвата на Гунан да се окаже, че е била напразно.

Фаталният случай показва, че въпреки че бяха открити живи, 12-те момчета и треньорът им по футбол все още се намират в голяма опасност. Пещерата продължава да се пълни с вода, а пътят до изхода е опасен дори за опитни водолази. Под водата има тунели, които са толкова тесни, че момчетата трябва да минават сами, без помощ от водолази. Някои от децата обаче дори не могат да плуват.

Други варианти за спасяването им

са да се чака да свърши дъждовният сезон и водите да се отдръпнат или през хълма, под който е пещерата, да бъде прокопана шахта. И двата изхода от ситуацията крият своите рискове и по тях се работи паралелно.

Мъск предлага да се направи пластмасов тунел от скачени тръби, от който водата да бъде изтласкана с въздух под налягане от 0,5 бара, за да се преодолеят наводнените шахти, където изпомпването е невъзможно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.