8

Филмова академия вече ще връчва наградите за българско кино, обявиха на пресконференция инициаторите на идеята - шефът на Националния филмов център (НФЦ) Александър Донев, председателят на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) Иван Павлов и директорът на София филм фест (СФФ) Стефан Китанов.

Академията предстои да бъде създадена, а членове в нея могат да станат всички родни кинаджии, които имат филм през последните 20 години.

Формалният повод за обявяването й беше Денят на българското кино - 13 януари.

Церемонията по награждаването ще бъде на 3 юни - в рамките на Фестивала на европейските копродукции.

Още миналата година НФЦ и СБФД решиха да сложат край на разкола в българското кино и раздадоха общи отличия на заслужилите творци и актьори. Преди това двете организации връчваха самостоятелни награди на отделни церемонии.

Кинаджиите обявиха 2010 г. за година на българското кино - заради успехите му през последното десетилетие.

Това е свързано с поредица събития, чиято цел е да върнат филмопроизводството ни в центъра на общественото внимание, както и зрителите в залите, където се прожектират български филми.

Има какво да се види, отбеляза Мира Сталева, директор на програмата "София мийтингс", която се организира в рамките на София филм фест. Според нея е парадокс, че

нашите филми се гледат повече по света

Вероятно причината била недостатъчната или изкривена информация.

Българското кино ще е във фокуса на тазгодишния София филм фест през март, обяви Стефан Китанов. Това се случва за първи път в историята на фестивала, който през последните няколко години отбеляза с шумни премиери няколко нови български заглавия. 

Освен прожекции - премиерни, предпремиерни и закрити (на незавършени филми за директори и селекционери на международни фестивали), ще има дискусия за българското кино и изложба в Дома на киното с филмови плакати.

Ще бъде издадена брошура с информация за родните кинопродукции.

За първи път тази година ще се организират два национални филмови фестивала - на игралното кино "Златна роза" във Варна от 1 до 8 октомври и на документалното и анимационното кино "Златен ритон" в Пловдив в началото на декември.

Тази година предстои да бъдат завършени

шест документални, един анимационен и 12 игрални филма. Сред скорошните премиери е "Мисия Лондон" (Mission-London.com), който излиза на екран през април.

Сред очакваните продукции са още LOVE.NET на режисьора Илиян Джевелеков, "Кецове" на актьора Валери Йорданов, който дебютира зад камерата, "Стъклената река" на Станимир Трифонов по едноименния роман от Емил Андреев, отличен с наградата "Вик", "Зад кадър" на Светослав Овчаров.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@