0

За танго са нужни двама. За раждането на едно дете също, въпреки че мъжете като цяло остават извън картинката когато става въпрос за бременността.

Това е съвсем вярно що се отнася до проучвания относно спонтанните аборти.

В последните години обаче расте броят на проучванията, които разглеждат именно този пренебрегван фактор при помятанията – мъжете.

В 60 процента от случаите на спонтанен аборт проблемът е генетичен, което означава, че мъжката семенна течност също играе голяма роля.

Ново проучване открива, че качеството на семенната течност

е от основно значение при повтарящите се помятания при жените.

В проучването е изследвана спермата на 50 мъже, чиито партньорки са преживели три или повече спонтанни аборта.

Данните са сравнени с тези на 60 други мъже, чиито партньорки не са имали неуспешна бременност.

Оказва се, че качеството на семенната течност на първата група мъже е два пъти по-ниско от това на втората.

Обичайно, когато се изследват причините за спонтанен аборт, се поставя под въпрос здравето на жената, но не толкова често здравето на мъжа и неговата сперма“, коментира водещият на изследването Чанна Джайсена, експерт по репродуктивна ендокринология и андрология към Имперския колеж Лондон.

Предишни проучвания, фокусирани върху ролята на мъжете при спонтанните аборти,

откриват, че семенната течност е от изключително важно значение за формирането на плацентата, която от своя страна играе важна роля при снабдяването на фетуса с кислород и хранителни вещества.

И въпреки че проучването на екипа към Имперския колеж в Лондон е малко, то е първото по рода си – изследващо хормоналното и метаболитното здраве на спермата, и дава много важни насоки за по-задълбочени научни трудове в сферата, които биха помогнали на двойките да разберат защо не могат да имат деца и да се справят с проблема.

Здравето на семенната течност на мъжете може да бъде повлияно

от активни форми на кислорода (радикали), открити в течността, в която плуват сперматозоидите, смята екипът, провел проучването.

Обичайно тези радикали предпазват сперматозоидите от бактерии и други инфекции, но ако концентрацията им е твърде висока – например след инфекция, може и да им навреди.

В спермата на мъжете, чиито партньорки са имали неуспешни бременности, са открити четири пъти повече от тези свободни форми на кислорода.

Доста дълго време беше нужно на медицината да съзрее и да осъзнае, че здравето на спермата играе роля при спонтанните аборти“, казва Джайсен.

Учените се надяват, че новите открития ще допринесат за изследването и на мъжете при неуспешните бременности и ще помогнат семействата да се справят с проблемите и да се радват на безпроблемна бременност и здрави деца.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@