15

„Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно”, заяви президентът Румен Радев, който днес беше на посещение в Братислава.

Според него още в началото на миграционната криза България е имала по-трезво поведение от много европейски държави.

Льо Мер: Европа се разпада пред очите ни

Ето как България отговори на Ердоган за Кърджали

Тези събития могат да сложат край на властта на Меркел

Румен Радев и словашкият му колега Андрей Киска бяха единодушни, че ЕС се нуждае от единно решение по отношение на миграционната политика.

„Европа най-сетне започна да осъзнава значимостта на тази криза. Всички вече установихме, че политиката на отворени врати е вредна не само за Европа, но тя е вредна особено и за държавите, от които идват мигрантите”, заяви българският президент и уточни, че имигрантите не бива да абдикират от решаването на проблемите в собствените си страни.

Върховенството на закона беше друга тема от разговорите на двамата държавни глави. По думите на президента Радев, както обществото в България, така и в Словакия има интерес от установяване на високи антикорупционни практики.

„За нас европейска интеграция означава приемане на европейски модели и стандарти в борбата с корупцията и престъпността“, каза Румен Радев.

Българският президент изтъкна и необходимостта от детайлен анализ и национален план на действие при влизане в еврозоната.

„Словакия може да сподели с България опита си за въвеждане на еврото, подкрепяме ви за влизането в еврозоната и в Шенген”, отбеляза Киска.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@