7

Има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев по повод случващото се в съдебната система. 

Президентът участва днес в Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни, която се състоя в Резиденция „Бояна“.

Попитан дали личността на Иван Гешев е подходяща за главен прокурор на страната, Румен Радев заяви, че не иска в момента да се спекулира с всякакви хипотези. "Знаете моето мнение през годините, но има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев – това е Висшият съдебен съвет (ВСС) - органът, който кадрува и взема решения, оттам зависи всичко", добави президентът. 

Гешев: Не съм нарушил законите и Конституцията, ще го докажа

Президентът заяви, че се надява след всичко, което е излязло наяве - за политическите вмешателства и податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост, подчинение и следване единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт.

Попитан за членовете във ВСС с изтекъл мандат Румен Радев посочи, че този въпрос е трябвало да бъде решен от членовете на Народното събрание, което по думите му „абдикира“. Дали някой в парламента няма сметка от всичко това, което се случва в момента, попита държавният глава.

Според държавния глава диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието в гражданите.

Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

Радев смята, че бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма. "Очаквам, ако ще бъде изграждан кабинет, той да следва именно тази ясна посока", добави президентът.

Няма проблем да бъдат ограничени правомощията на служебните правителства, стига редовните да си вършат работата и да не завещават тежки кризи на служебните кабинети, отговори Радев на въпрос, свързан с идеята, представена от ПП-ДБ вчера, за преосмисляне на института на служебните правителства така, че те да бъдат единствено и само правителства, фокусирани върху провеждането на избори и проследяване на процесите, които се случват само между изборите.

„Стига да има компетенцията да пише закони, а не да не направят нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и всичките закони после да ги прави служебното правителство. Да могат да направят закони за правосъдна реформа, защото пак ги направи служебното правителство. Да могат да подготвят началния доклад за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), защото пак им го направи служебното правителство“, обясни държавният глава.

Сачева: Имената на министрите ще станат ясни в понеделник

"Стига да могат да организират прозрачни, справедливи търгове за газ, защото те ги договаряха по телефона, а търговете пак ги направи служебното правителство. Стига да имат капацитета и уважението сред партньорите и съседите на страната да работят с тях в интерес на България, защото не направиха нищо – нито за интерконектора, нито за постигане на договорености за слотове за втечнен газ и в Гърция, и в Турция, където служебното правителство реши стратегически за държавата въпроси и проблеми, наследени от редовното правителство", коментира още Радев.

Румен Радев каза, че разбира и няма проблем – стига редовните правителства да се занимават с това, с което трябва да се занимават и да имат капацитета да го направят. Според него е лицемерно да бъде казано служебните кабинети да се занимават само с избори, а след това да бъдат прехвърлени нерешените проблеми от няколко редовни правителства върху служебния кабинет.

"Ръководството на Република Северна Македония (РСМ) трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят. Българите в тази държава не са подлагани на системен тормоз, на физическо насилие и на режисирани съдебни процеси", отговори президентът на въпроси, свързани с отношенията РСМ-България.

ИТН и ГЕРБ-СДС излязоха с декларации, след като Ковачевски сравни България с Русия

По думите му ръководството на РСМ може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция.

"Аз бях човекът, който през 2021 г. за първи път постави проблема за правата на българите в РСМ на всички европейски институции и партньори. Една година удържах този процес, две вета на Съвета по разширяване, докато нашите европейски партньори и институции не се обединят, че има проблем, че той не е двустранен, а това е европейски проблем, защото касае Копенхагенските критерии за членство", коментира Радев попитан дали се чувства отговорен, че по време на мандата му има репресии срещу българите в РСМ. "Благодарение на тези усилия и поставеното от мен условие - българите в РСМ да се впишат в Конституцията на страната като задължително условие за началото на преговорите за членство, беше изработена и самата преговорна рамка във Френското предложение", добави Радев.

Според президента това е процес, насаждан от десетилетия. "Това е цяла доктрина, основана на антибългарска идеология. Явно отнема време, докато РСМ застане сред демократичните държави, и ние трябва да помагаме в този процес", посочи държавният глава. 

Ковачевски: Дискурсът на България към РСМ е подобен на този на Русия към Украйна

Той заяви, че в преговорната рамка има неразделна част и това е протоколът между двете държави, където по думите му няма прогрес. "Там са учебниците, там е езикът на омразата, там са медиите, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините", посочи Радев. 

В отговор на въпрос за сравнението на премиера на РСМ Ковачевски за отношенията на София-Скопие, като Москва-Киев, Радев каза: "Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци – има. Но тези хора имат пълни права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани процеси, няма палене, стрелби, няма побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да се кандидатират, да заемат всички изборни длъжности в нашата странаТе имат пълните права, никой не ги ограничава и не ги преследва. Това е голямата разлика и тя трябва да се проумее. Докато българите в РСМ са подложени на системен тормоз".

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие