1

С толичният общински съвет прие новите правила за прием в детските градини и първи клас. Според заместник-кмета по образование и култура доц. Тодор Чобанов промените отразяват исканията на родители и неправителствени организации.

„Увеличаваме броя на точките за работещи родители и студенти от 1 на 2”, посочи Чобанов.

От март месец тази година децата с постоянен адрес ще получават по 3 точки, а тези с настоящ - по 2. Ще се дават допълнително още 2 точки, ако адресът съвпада с административния район на детското заведение и така на практика по тези 2 критерия ще могат да се получат максимум 5 точки, уточни зам.-кметът.

А от догодина ще се въведе и т.нар. уседналост, като максималният брой точки ще се дава, ако детето е живяло на адреса повече от 2 години.

„Другата група промени е свързана с въпроса къде да бъдат братята и сестрите – дали в социалния или общ списък. След дълги дискусии и консултации накрая се взе решение тази точка да отиде в общия списък. Промени се разпределението в тези две опашки на 70/30 - 70% в общия списък и 30% по социални критерии. Братята и сестрите отиват в основния списък с 1 т. като тя се използва само веднъж., т.е. ако има близнаци те използват само 1 точка”, подчерта Чобанов и добави, че с тези промени вторите деца почти сигурно ще успеят да влязат при своя брат или сестра.

Той обясни, че приемът вече ще става само през електронната система. Също така се затяга и контролът за прием на децата с хронични заболявания, като те вече ще се приемат само с ТЕЛК-ово решение, а не с протокол от личния лекар, както беше досега.

„Нивото на контрол се повишава чувствително. Направили сме промяна в броя на децата със специални образователни потребности и хронично болните. Променя се броят на децата с хронични заболявания в група от 5 на 3, а децата със СОП - от 3 на 2”, уточни Чобанов и добави, че само изграждането на нови градини увеличава броя на местата, както и ако образователното министерство промени наредбата за броя на децата в група.

В София се строят 15 нови детски градини, част от които се дострояват през тази година, а други ще започнат да се изграждат.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@