1

Н ад 8000 деца са извън детските градини и ясли. Това каза на протест пред Столична община председателят на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система Васил Николов, предаде БГНЕС. Николов настоява да бъдат освободени директорът на дирекция „Образование“ Мария Минчева и главния експерт Ирена Николова.

„Те не само не контролират случващото се в детските градини и ясли, а те са се превърнали в адвокати на нарушителите. На родителските сигнали отговарят демотивиращо или в друга посока“, отбеляза Николов.

Минути след началото на протеста председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева слезе при протестиращите и ги покани на разговор в общината. Тя изрази учудване от протеста на инициативния комитет.

​Сред исканията им са да бъдат построени нови детски градини и училища, но съобразени с необходимостта на различните квартали в София. Друга идея – ваучери да компенсират родителите, чиито деца не са могли да бъдат приети в ясла или частна детска градина, за да могат те да си помогнат за частно детско заведение. Още едно искане – електронна система за прием в първи клас и подобряване на вече съществуващата електронна система, която отговаря за приема на най-малките в детски градини.

Едрева припомни, че на 5 септември работната група, която е оглавена от директора на дирекция „Образование“ Мария Минчева е набелязала 7 основни теми, по които ще работи и подчерта, че с протести нищо не се решава.

„Те са свързани с приема, качеството, контрола и информационната система. Персонализираните искания под формата на оставките на Мария Минчева и Ирена Николова са политически искания“, заяви Едрева, която увери, че ще работят в разписаните срокове и своевременно ще информират медиите за свършената работа в определените етапи. Тя уточни още, че от 2014 г. досега са направени 476 проверки като броя на детските учебни заведения в София е 194, а само от началото на тази година от Николов са постъпили 690 сигнала.

Зам.-кметът по култура Тодор Чобанов реагира остро на твърденията на Васил Николов, че се правят проверки, но няма наказани.

„По жалби и сигнали са извършени общо 118 проверки. Направени са 150 предписания на директори на детски градини, след това са налагани редица наказания по кодекса на труда - забележка на двама директори, предупреждения за уволнения на четирима директори, а трима са уволнени дисциплинарно. Така че тезата, че дирекция „Образование“ не проверява и извършва контролна дейност не е вярна“, беше категоричен Чобанов.

Малина Едрева уточни още, че единственият вариант за справяне с недостига на места в яслите и детските градини може да се реши с построяването на нови градини, което се прави и подчерта, че през 2006 г. местата са били 32 000, а днес са 48200 и добави, че в момента 2903 са свободните места в градинските групи.

В отговор на въпрос, коя политическа партия стои зад Николов, той отговори, че организацията отстоява само исканията на родителите и, че не може да забрани на представители на политически групи да се присламчват и да търсят евтин пиар.

„Не ни интересува кой управлява общината или държавата. За нас е важно да го прави прозрачно, заедно с гражданите и в полза на обществото, а не да се правят нещата тихомълком, да се прикриват проблеми“, подчерта Николов.

Той добави още, че разполага с информация за директори на детски градини, които подават списъци с имена в дирекцията, откъдето ръчно ги вкарват в информационната система и затова настояват тя да бъде изцяло автоматизирана, за да отпадне съмнението, че някои хора са с протекции.

И още едно гражданско недоволство на столичани беше внесено под формата на подписка в общината – над 1000 подписа бяха събрани от хора, които работят и живеят на пл. „Македоиня”. Те искат да бъдат премахнати така наречените „хамалски услуги” в района, които по думите на хората предизвикват безредици. Хората там искат засилено полицейско присъствие през късните часове на нощта.

Отпада такса в градината, но родителите пак ще плащат

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@